Σάββατο 24 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Στο εδώλιο η κυβερνητική πολιτική!

Αντέστρεψαν το κατηγορητήριο οι μάρτυρες υπεράσπισης στη δίκη των μελών της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής και άλλων αγροτών, που άρχισε χτες στη Λάρισα και θα συνεχιστεί τη Δευτέρα. Ενοχος η αντιαγροτική κυβερνητική πολιτική, που αναγκάζει τους αγρότες να διεκδικούν αγωνιστικά την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων τους, αλλά και η επιχείρηση ποινικοποίησης των αγώνων

ΛΑΡΙΣΑ

(του απεσταλμένου μας

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΘΕΩΔΟΡΟΠΟΥΛΟΥ).-

Με την εξέταση των κατηγορουμένων, την αγόρευση του εισαγγελέα της έδρας και των συνηγόρων υπεράσπισης θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 26 Μάη, στις 11.00 πμ, η δίκη των μελών της Πανθεσσαλικής Επιτροπής Αγώνα καθώς και άλλων 12 αγροτών που συμμετείχαν στις μεγαλειώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις του περασμένου Δεκέμβρη. Συγκεκριμένα, οι 27 αγρότες κατηγορούνται για παρακώλυση των συγκοινωνιών στα Τέμπη, ενώ τα μέλη της ΠΑΣΕ δικάζονται και ως ηθικοί αυτουργοί για το κλείσιμο των δρόμων από τα μπλόκα των αγροτών.

Η χτεσινή δίκη, που ξεκίνησε στις 10.00 το πρωί, αποδείχτηκε ότι δεν είναι παρά άλλη μια κυβερνητική επιχείρηση κατατρομοκράτησης των αγωνιζόμενων αγροτών μέσω της ποινικοποίησης των αγώνων τους. Σ' αυτήν, όμως, την προσπάθειά η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με τον αποφασισμένο αγροτικό κόσμο που, από νωρίς το πρωί, κατέκλυσε την αίθουσα του δικαστηρίου και γύρω χώρους.

Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε με τον πρόεδρο της έδρας Ευστάθιο Τσούτσα να καλεί τους μάρτυρες κατηγορίας να καταθέσουν. Από τους τρεις μάρτυρες ήταν παρόντες και εξετάστηκαν οι δύο. Συγκεκριμένα, ο ανθυπαστυνόμος Μ. Παπακώστας και ο αστυφύλακας Η. Τσικούρας.Ωστόσο, με τις καταθέσεις τους δεν παρουσίασαν κανένα συγκεκριμένο στοιχείο που να διαφωτίζει το δικαστήριο. Ενώ βεβαίωσαν, αντίθετα, ότι δεν μπορούν να κατονομάσουν κανέναν από τους κατηγορούμενους ως δράστη των αδικημάτων για τα οποία κατηγορούνται, οι μάρτυρες περιορίστηκαν μονάχα να αναφέρουν κάποιους αριθμούς τρακτέρ που κράτησαν.

Καταθέσεις υπεράσπισης

Τις καταθέσεις των δύο μαρτύρων κατηγορίας, ακολούθησαν οι καταθέσεις πολλών μαρτύρων υπεράσπισης - ανάμεσά τους ήταν οκτώ βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου. Πρώτος κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Β. Μπούτας, από τα ηγετικά στελέχη της ΠΑΣΕ, ο οποίος απευθυνόμενος στους δικαστές είπε: "Η φυσική μου θέση θα ήταν να κάθομαι στο εδώλιο των κατηγορουμένων μαζί με τους άλλους συναδέλφους μου της Συντονιστικής Επιτροπής. Δε γνωρίζω για ποιο λόγο η κυβέρνηση δε θέλησε να άρει τη βουλευτική μου ασυλία". Κατόπιν, ο Β. Μπούτας υπογράμμισε: "Στα μπλόκα του αγώνα και στους δρόμους μάς οδήγησαν τα οξυμένα προβλήματα που πηγάζουν από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την οποία εφαρμόζει πιστά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Πριν την έναρξη των κινητοποιήσεων οι αγρότες ζήτησαν την επίλυση των προβλημάτων τους, αλλά πήραν αρνητική απάντηση. Αυτό φανερώνει ξεκάθαρα ότι, σήμερα, στις δίκες φτάσαμε εξαιτίας της κυβέρνησης. Το θέμα είναι καθαρά πολιτικό και τις ευθύνες έχει αποκλειστικά και μόνο η κυβέρνηση". Στην ερώτηση της εισαγγελέα Σ. Αποστολάκη,για τον τρόπο που λαμβάνονταν οι αποφάσεις για τις κινήσεις των αγροτών κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, ο Β. Μπούτας επισήμανε ότι "οι αποφάσεις παίρνονταν από τους αγρότες, ενώ η Πανθεσσαλική στόχο είχε να συντονίζει τον αγώνα των αγροτών".

Ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Σούρλας που μίλησε αμέσως μετά, τόνισε ότι οι δίκες των αγροτών είναι ένα θέμα που έχει κοινωνική και πολιτική διάσταση. Κι αυτό - συνέχισε - διότι τα συσσωρευμένα προβλήματα στον αγροτικό τομέα οδήγησαν στις κινητοποιήσεις. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής επισήμανε ότι "πρόκειται για μια συνδυασμένη επιχείρηση τρομοκρατίας που εξαπέλυσε η κυβέρνηση και σηματοδοτεί έναν επικίνδυνο δρόμο για το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας. Ούτε λίγο, ούτε πολύ - κατέληξε - η κυβέρνηση επιχειρεί να αφαιρέσει το δικαίωμα των αγροτών και των άλλων συνδικαλιστών να αγωνίζονται, με την ποινικοποίηση των αγώνων τους".

Ελπίδα ο αγώνας

"Ο κάθε διαδηλωτής κινδυνεύει, αύριο, να κατηγορηθεί για παρακώλυση συγκοινωνιών, επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής, σημειώνοντας ακόμα ότι ο αγώνας των αγροτών είναι αγώνας βαθύτατα πατριωτικός. Η αγροτιά οδηγείται στο ξεκλήρισμα και ο μόνος δρόμος που της απομένει είναι αυτός του αγώνα". Κατέθεσαν ακόμα υπέρ των δικαζόμενων αγροτών οι βουλευτές της ΝΔ Σ. Τσιτουρίδης και Θ. Σκρέκας και οι βουλευτές του ΣΥΝ Ν. Λουλέ και Ρόκος του ΔΗΚΚΙ. Ο πρώην βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος σημείωσε πως "το θέμα των αγροτικών δικών είναι καθαρά πολιτικό και οι πολιτικές αντιπαραθέσεις δεν μπορούν να λυθούν στα δικαστήρια. Πρέπει η κυβέρνηση να δεχτεί να συζητήσει την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τα κόμματα ΚΚΕ, ΝΔ, ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ και να λυθεί το ζήτημα των διώξεων των αγροτών με νομοθετική ρύθμιση", κατέληξε.

Ο Αλέξανδρος Βερναρδάκης από τη διοίκηση της ΓΣΕΕ, τόνισε ότι "οι κινητοποιήσεις των αγροτών ήταν η ελπίδα των εργαζομένων όλης της χώρας. Οι δίκες στις οποίες τους σέρνει η κυβέρνηση είναι ένα πλήγμα για όλους τους συνδικαλιστές. Είμαστε, όμως, αποφασισμένοι να τις αντιπαλέψουμε". Ενώ, ο πρόεδρος του ΕΚ Καρδίτσας και γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Γούλας, υπογράμμισε: "Ο αγώνας των αγροτών είναι πολιτικός και είναι αγώνας επιβίωσης. Η στάση των κυβερνώντων να ποινικοποιήσουν τους αγώνες θα φουντώσει τους αγώνες της αγροτιάς", προειδοποίησε για να προσθέσει: "Είμαι μέλος του ΠΑΣΟΚ και πραγματικά λυπάμαι γι' αυτές τις πρακτικές. Λυπάμαι που δεν είδα εδώ, σήμερα, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να υπερασπίζονται τους αγρότες. Εμείς, οι εργαζόμενοι της Καρδίτσας δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στα προβλήματα", συμπλήρωσε.

Οι αγρότες Αργύρης Μποτός,Δημήτρης Πολύζος και Νίκος Ζαχαρούλης που ήταν και οι τελευταίοι μάρτυρες υπεράσπισης τόνισαν πως είναι άδικο να κατηγορούνται τα μέλη της ΠΑΣΕ ως... ηθικοί αυτουργοί, αφού τις αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις τις έπαιρναν οι ίδιοι οι αγρότες. Στόχος και επιδίωξη της ΠΑΣΕ ήταν να συντονίσει τους αγώνες των αγροτών, κατέληξαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαστήριο απέρριψε αίτημα του συνηγόρου του προέδρου του ΚΤΕΛ Σερρών για την καταβολή χρηματικής ικανοποίησης - ύψους 12 εκατ. δραχμών - από της Πανθεσσαλική Επιτροπή για βλάβη που υπέστη, όπως ειπώθηκε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ