Σάββατο 24 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Ορος επιβίωσης" της αντιλαϊκής πολιτικής

Κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου, ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Παπαδόπουλος, μίλησε και πάλι για την "παγκοσμιοποίηση των πάντων". Στη ρότα της γνωστής κινδυνολογίας που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, προκειμένου να επιβάλει την πολιτική της, χαρακτήρισε "όρο επιβίωσης" τη συμμετοχή της χώρας μας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση, γιατί "πρέπει να μπούμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση και με οικονομικούς όρους για να μη συμμετέχουμε σαν μασκότ".

Είπε πως "το κράτος δεν μπορεί να λειτουργεί σαν εργαλείο αυτοϊκανοποίησης του ίδιου του διοικητικού και πολιτικού μηχανισμού" και πως πρέπει να "εκσυγχρονιστεί". Ακόμα υπεραμύνθηκε των αναγκαστικών, δίχως κίνητρα και κριτήρια, συνενώσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Χαρακτήρισε μύθο ότι η ΝΑ δεν έχει αρμοδιότητες και ότι η ενδυνάμωση της περιφέρειας γίνεται σε βάρος του θεσμού. Συμπλήρωσε πως το υπουργείο Εσωτερικών προετοιμάζει προσχέδιο νόμου για την οικονομική αυτοτέλεια των νομαρχιών. Δεν είπε, όμως, τι θα προβλέπει αυτό και από πότε θα ξεκινήσουν οι νομαρχίες να έχουν δικούς τους προϋπολογισμούς και δικούς τους θεσμοθετημένους πόρους.

Κατέκρινε το σύστημα των κρατικών επιχορηγήσεων για την Αυτοδιοίκηση, αλλά "ξέχασε" να πει ποιος το εφάρμοσε και το διατηρεί μέχρι σήμερα. Σημείωσε, πάντως, πως την ερχόμενη Παρασκευή θα εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την αλλαγή του τρόπου κατανομής κρατικών επιχορηγήσεων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτές οι επιχορηγήσεις αφορούν κονδύλια που δίνονται από τα υπουργεία προς τους ΟΤΑ για την εφαρμογή αναπτυξιακών προγραμμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπός του υπουργού είναι οι επιχορηγήσεις να μην δίνονται πλέον από τα υπουργεία, αλλά μέσα από τις 13 Συλλογικές Αποφάσεις Επενδύσεων.

Ο ίδιος προανήγγειλε την καταγραφή της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, με σκοπό τη μεταβίβασή της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, για την "πιο ενεργό εκμετάλλευση και αξιοποίησή της" ή αλλιώς ξεπούλημα σε ιδιώτες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ