Σάββατο 24 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ ΟΤΑ
Αυξάνει η λίστα των αντιδράσεων

Από κάθε γωνιά της χώρας πληθαίνουν οι αιρετοί και ολόκληρα χωριά που δηλώνουν την αντίθεσή τους. Επιτροπή Πρωτοβουλίας κατά των υποχρεωτικών συνενώσεων συγκροτήθηκε στα Ιωάννινα

Με τη συγκρότηση Επιτροπής Πρωτοβουλίας, που θα συντονίζει τις ενέργειές τους κατά του μέτρου των αναγκαστικών συνενώσεων, απαντούν οι κοινότητες του Νομού Ιωαννίνων στα σχέδια της κυβέρνησης. Με στόχο τη διεύρυνση και το δυνάμωμα της πάλης τους κατά της κατάργησης των κοινοτήτων, με τη συμμετοχή αντίστοιχων δραστηριοτήτων σε άλλους νομούς, η Επιτροπή Πρωτοβουλίας - που αποτελείται από τους προέδρους των κοινοτήτων Αμπελιάς, Μηλέας, Μάζιας, Μονολιθίου, Ροδοτοπίου, Λιγγιάδων, Δαφνούλας, Σερβιανών, Αμφιθέας και Πέτρας - διοργανώνει σύσκεψη, την Τρίτη, 27 Μάη, στις 7.30μ.μ., στην αίθουσα της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων.

"Στόχος της κυβέρνησης είναι να επιβάλει νέους φόρους και πρόσθετα ανταποδοτικά τέλη. Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων δε δέχεται τον αναγκαστικό χαρακτήρα των συνενώσεων, που προσβάλλει βάναυσα τα δημοκρατικά τους αισθήματα", σημειώνεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής Πρωτοβουλίας.

"Με το ζόρι υιοθεσία ή γάμος δε γίνεται". Με τη χαρακτηριστική αυτή φράση απαντούν στα σχέδια της κυβέρνησης για αναγκαστική συνένωση οι κάτοικοι και το Κοινοτικό Συμβούλιο της κοινότητας Αγίας Παρασκευής,στην επαρχία Κόνιτσας, νομού Ιωαννίνων. Με ομόφωνη απόφασή του το κοινοτικό συμβούλιο Αγίας Παρασκευής εκφράζει την έντονη αντίθεσή του σε οποιαδήποτε συνένωση του χωριού τους, τονίζοντας ότι "αρνούμαστε να χάσουμε την ταυτότητά μας στο όνομα της δήθεν μελλοντικής ανάπτυξης".

Την έντονη διαμαρτυρία της εκφράζει και η κοινότητα Βρυσοχωρίου,στα Ιωάννινα. Σε ανακοίνωση του προέδρου της κοινότητας, σημειώνεται πως η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων και των μελών του Κοινοτικού Συμβουλίου τάσσεται ενάντια στην αναγκαστική συνένωση.

Αιτωλοακαρνανία

Τον αποκλεισμό τους από τη συνεδρίαση της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Νομού Αιτωλοακαρνανίας, όπου επρόκειτο να συζητηθεί το επίμαχο θέμα, καταγγέλλουν, ως παράνομη, αντιδημοκρατική και αντισυνδικαλιστική ενέργεια, οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του Δήμου Αγίου Κωνσταντίνου και των κοινοτήτων Μοναστηρακίου και Θυρίου. Οι υπογράφοντες την καταγγελία, Α. Ψωμιάδης και Α. Μαρνέζος, δήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος Αγίου Κωνσταντίνου αντίστοιχα, Α. Κορδώνης, πρόεδρος κοινότητας Μοναστηρακίου και Γ. Γερούλης, κοινοτικός σύμβουλος κοινότητας Θυρίου, διαμαρτύρονται για την εκδίωξή τους - μετά από πρόταση του Γραμματέα της ΚΕΔΚΕ, Απ. Κοιμήση - από την αίθουσα συνεδριάσεων της ΤΕΔΚ, στο Μεσολόγγι, παρά τις επίμονες προσπάθειές τους να συμμετάσχουν ως παρατηρητές στη συζήτηση. "Γιατί άραγε δεν ήθελαν να συζητήσουν δημόσια το θέμα; Ποιες κομματικές γραμμές ήθελαν να αποκρύψουν από όλους εμάς;", σημειώνεται στην καταγγελία των αιρετών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ