Σάββατο 24 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απούλητη η παραγωγή ρυζιού

Οι έμποροι εκβιάζουν τους ρυζοπαραγωγούς, δίνοντας εξευτελιστικές τιμές. Οξυμένο το πρόβλημα στη Μακεδονία. Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Απούλητο παραμένει το μεγαλύτερο μέρος της περσινής παραγωγής ρυζιού στη Μακεδονία και οι ρυζοκαλλιεργητές, που, ήδη, ξεκίνησαν τις εργασίες για τη φετεινή καλλιέργεια, βρίσκονται σε απόγνωση.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης τον περασμένο Δεκέμβρη - εν μέσω των αγροτικών κινητοποιήσεων - ότι θα πάρει μέτρα για την άμεση απορρόφηση και πληρωμή της παραγωγής, δεν έγινε τίποτα. Μέχρι και σήμερα, στις δύο κύριες ρυζοπαραγωγικές περιοχές της Μακεδονίας, τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, παραμένει απούλητο το 60 - 70% της παραγωγής. Κι όσο ρύζι πουλήθηκε, δόθηκε με εξευτελιστικές τιμές, από 77 μέχρι 82 δραχμές το κιλό, κάτω από την πίεση των εμπόρων που δρούν εντελώς ασύδοτοι.

Στη Θεσσαλονίκη συγκεκριμένα, από τους περίπου 150.000 τόνους, παραμένουν στις αποθήκες των παραγωγών περισσότεροι από 75.000 τόνοι, δηλαδή το 50% της συνολικής παραγωγής. Η Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης που το Δεκέμβρη προσπαθώντας να υπονομεύσει τις δυναμικές αγροτικές κινητοποιήσεις δεσμεύτηκε ότι από την επόμενη κιόλας μέρα οι καλλιεργητές θα μπορούν να παραδίδουν την παραγωγή τους έναντι 94 δρχ. το κιλό, πήρε συνολικά 27.000 τόνους. Οσοι θυμούνται τη δημόσια δέσμευση του υφυπουργού Γεωργίας Β. Γερανίδη πως το υπουργείο θα στηρίξει οικονομικά την Ενωση για να λυθεί το πρόβλημα, σήμερα δηλώνουν αγανακτισμένοι με την νέα κοροϊδία της κυβέρνησης και των αγροτοπατέρων συνδικαλιστών της.

Στις Σέρρες, το πρόβλημα είναι ακόμα πιο οξυμένο, αφού περισσότερο από το 70% της παραγωγής είναι απούλητο, ενώ συνήθως τέτοια εποχή είχε ήδη πουληθεί το 80%. Οπως καταγγέλουν οι ρυζοπαραγωγοί της περιοχής, αιτία αυτής της κατάστασης έιναι οι αθρόες εισαγωγές ρυζιού από τρίτες χώρες, το οποίο βαφτίζεται "ευρωπαικό". Παράλληλα, καταγγέλλουν τα υπουργεία Γεωργίας και Εμπορίου γιατί δεν πραγματοποιούν εντατικούς ελέγχους και έτσι διοχετεύεται στην αγορά της Ελλάδας ρύζι τρίτων χωρών που παρουσιάζεται ως εγχώριο.

Οι ρυζοκαλλιεργητές διεκδικούν την παρέμβαση του υπουργείου Γεωργίας, της ΔΙΔΑΓΕΠ ή της Ενωσης για την άμεση συγκέντρωση του ρυζιού με 109 δρχ. το κιλό.

Ερώτηση του ΚΚΕ

Το πρόβλημα διάθεσης και τιμών του ρυζιού έφεραν με ερώτηση που κετέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Μαρία Μπόσκου και Σταύρος Παναγιώτου.Στο κείμενο της ερώτησης επισημαίνεται ότι "οι αθρόες εισαγωγές ρυζιού στις χώρες της ΕΕ από τις πρώην αποικίες τους έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη διάθεση και στις τιμές. Το πρόβλημα οξύνθηκε από την άρνηση της κυβέρνησης να λειτουργήσει την παρέμβαση, έστω και καθυστερημένα, όπως προβλέπεται από το σχετικό κανονισμό, παρά το γεγονός ότι έγκαιρα είχε ζητηθεί από τις συνεταιριστικές οργανώσεις των ρυζοπαραγωγών και επίσημα είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση από τον προηγούμενο Δεκέμβρη, με στόχο να υπονομεύσει τις κινητοποιήσεις τους".

Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας τι μέτρα θα πάρει, ώστε να απορροφηθεί το ρύζι, γιατί δε λειτούργησε η παρέμβαση από 1η Απρίλη του '97 και πότε προβλέπεται να λειτουργήσει. Επίσης, με ποια συγκεκριμένα μέτρα θα στηρίξει το εισόδημα των ρυζοπαραγωγών, που απειλείται από τα υπέρογκα πρόστιμα συνυπευθυνότητας και τις χαμηλές τιμές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ