Σάββατο 24 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ "ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ"
Χωρίς φροντίδα απ' την πολιτεία

Περιοδεία του Σπ. Στριφτάρη στο νοσοκομείο

Το μεγαλύτερο Παιδιατρικό Νοσοκομείο των Βαλκανίων, το "Αγία Σοφία", αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες που δημιουργεί η ανάπτυξη τόσο των ήδη υπαρχόντων τμημάτων όσο και η δημιουργία νέων τμημάτων. Η κατάσταση αυτή επιτείνεται από το γεγονός ότι υπάρχει έλλειψη, κυρίως, νοσηλευτικού προσωπικού. Ακόμη κι αυτές οι λίγες προσλήψεις που γίνονται καθυστερούν αδικαιολόγητα στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ). Το πρόβλημα αναμένεται να επιδεινωθεί την καλοκαιρινή περίοδο με τις άδειες, ενώ με την ισχύ του νέου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, πολλοί πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν.

Τα παραπάνω είναι ένα μέρος των όσων διαπίστωσε στην περιοδεία του στο νοσοκομείο ο Σπ. Στριφτάρης,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος είχε συναντήσεις με τους εργαζόμενους αλλά και με στελέχη της διοίκησης του νοσοκομείου. Μια άλλη σοβαρή διαπίστωση αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις διαφόρων τομέων. Ηδη, την καθαριότητα έχουν αναλάβει ιδιωτικά συνεργεία, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση - ως φαίνεται - οδηγούνται τα πλυντήρια, σιδερωτήρια και το ραφείο. Η προϊσταμένη Στ. Παπαχρήστου, είναι πεπεισμένη ότι τα σιδερωτήρια θα τα αναλάβουν ιδιωτικά συνεργεία. "Τρία χρόνια που είμαι σ' αυτό το πόστο, έχουν φύγει δέκα εργαζόμενοι χωρίς να αντικατασταθούν", σημείωσε.

Κατά των ιδιωτικοποιήσεων τάχθηκε και ο διευθυντής του Νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου.Επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά συνεργεία καθαριότητας, δεν έχουν ειδικευτεί στο να καθαρίζουν ευαίσθητα τμήματα του Νοσοκομείου, όπως το Τμήμα Νεογνών. Αυτό - συμπλήρωσαν οι εργαζόμενοι - μπορεί να έχει επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

Με τη διοίκηση του σωματείου εργαζομένων ο Σπ. Στριφτάρης συζήτησε κυρίως την έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Η Λ. Βασιλάκου,πρώην πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, τόνισε ότι το Νοσοκομείο χωλαίνει σ' αυτό το ζήτημα και ότι η έλλειψη νοσηλευτών υποβαθμίζει την ποιότητα της δουλιάς. Ανέφερε ότι η Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών ανέπτυξε άλλα τέσσερα κρεβάτια και χρειάζεται το διπλάσιο προσωπικό. Η ίδια, στο τμήμα της, επιβλέπει καθημερινά, κατά μέσο όρο, 40 κρεβάτια.

Με τη διαπίστωση αυτή συμφώνησε και ο πρόεδρος του ΔΣ του "Αγία Σοφία" Γ. Ντάνος και σημείωσε ότι "μία υπηρεσία που χρειάζεται, όσο καμία άλλη, το Νοσοκομείο, είναι η νοσηλευτική". Παράλληλα, εξέφρασε την αντίθεσή του με το ιατροκεντρικό σύστημα που έχει δημιουργηθεί, αλλά και με το "μανατζεροκεντρικό" - όπως είπε χαρακτηριστικά - που προωθείται με το νομοσχέδιο.

Η υγεία, επισήμανε ο Σπ. Στριφτάρης,δεν πρέπει να είναι εμπόρευμα. "Είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να παρέχεται δωρεάν και ισότιμα σε όλους τους πολίτες", υπογράμμισε και δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα είναι σύμμαχος σε κάθε προσπάθεια "για να πάει το ΕΣΥ μπροστά".

Ο Σπ. Στριφτάρης επισκέφθηκε τα περισσότερα τμήματα του Νοσοκομείου και συνομίλησε με τους εργαζόμενους που επίμονα ζητούσαν να ενημερωθούν για ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά ζητήματα. "Για αυτούς που προσλήφθηκαν από το 1983 και μετά, θα μετρούν τα χρόνια που θα έχουν στην πλάτη και όχι αυτά που θα έχουν στη δουλιά", είπε ο Σπ. Στριφτάρης στους εργαζόμενους στο ραφείο. "Την προηγούμενη φορά που είχε έρθει ο κ. Στριφτάρης μάς έλεγε ότι θα αλλάξουν όλα, αλλά κανείς δεν τον πίστευε", φώναξε μία εργαζόμενη. "Αν δε μου καλύπτει την υγεία, την πρόνοια, την ασφάλιση - συνέχισε ο Σπ. Στριφτάρης - τι να το κάνω το κράτος; Μιλούν για απόδοση των εργαζομένων. Πώς, όμως, να αποδώσει ο γιατρός όταν εξετάζει δεκάδες άτομα καθημερινά, ή η νοσηλεύτρια που παρακολουθεί την πορεία της υγείας δεκάδων ασθενών, ή εσείς που εργάζεστε μ' αυτή τη ζέστη χωρίς κλιματισμό; ".

Ο Σπ. Στριφτάρης κάλεσε τους εργαζόμενους να αντιπαλέψουν ενωμένοι αυτή την πολιτική και κατέληξε: "Σήμερα, με την επίθεση που δεχόμαστε, μόνον έτσι μπορείτε να κρατήσετε αυτά που έχετε και αύριο να κατακτήσετε περισσότερα".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κραυγή αγωνίας από εργαζόμενους και ασθενείς(2008-03-08 00:00:00.0)
«Αύριο» θα μεγαλώσουν οι πληγές(2001-01-19 00:00:00.0)
Προς νέες κινητοποιήσεις(1998-09-03 00:00:00.0)
Υπεράνθρωπες οι προσπάθειες των εργαζομένων(1997-06-20 00:00:00.0)
Δυσκολίες ακόμα και στις άδειες στο ΚΑΤ(1997-06-13 00:00:00.0)
Παρόντες σ' όλα τα προβλήματα οι κομμουνιστές(1996-08-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ