Σάββατο 24 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο ΟΤΕ ενώνει... ΠΑΝΑΦΟΝ και ΤΕΛΕΣΤΕΤ

Κίνησαν γη και ουρανό οι δύο εταιρίες κινητής τηλεφωνίας για να μας πείσουν ότι η κάθε μία είναι πιο φτηνή από την άλλη ή ότι η μία έχει το προβάδισμα και η άλλη ακολουθεί. Πακτωλός δισεκατομμυρίων για διαφήμιση. Κόστος, όμως, που ακριβοπληρώνουν οι καταναλωτές αφού, ως είθισται, ενσωματώνεται στα πανάκριβα τιμολόγια. Βέβαια, ο καυγάς είναι απολύτως δικαιολογημένος, αν αναλογιστεί κανείς ότι η αγορά της κινητής τηλεφωνίας, μόνο στο τρέχον έτος θα ξεπεράσει τα 300 δισεκατομμύρια δραχμές! Μια αγορά που διά νόμου προσφέρθηκε απλόχερα στις δύο εταιρίες από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (τις βάσεις έθεσε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συνέχισε να πολιτεύεται σ' αυτή τη ρότα).

Μια αναδρομή στο ζήτημα αυτό είναι ιδιαιτέρως αποκαλυπτική.

1) Η ΝΔ, παρά την ...αλλεργία που τρέφει προς τα κρατικά μονοπώλια και εμφανίζεται ως θιασώτης του ελεύθερου ανταγωνισμού, διά νόμου απέκλεισε τον ΟΤΕ απ' αυτή την υπηρεσία και κατοχύρωσε το μονοπώλιο στις δύο εταιρίες.

2) Καμία ΠΑΝΑΦΟΝ και καμία ΤΕΛΕΣΤΕΤ, δε θα μπορούσαν να παρέχουν υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και να κερδοσκοπούν, εάν δεν υπήρχε το δημόσιο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο του ΟΤΕ.

3) Το δημόσιο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο, προσφέρεται όχι μόνο δωρεάν στις δύο εταιρίες, αλλά κοστίζει σ' αυτό περισσότερο απ' ό,τι πληρώνουν οι δύο εταιρίες για τέλη διασύνδεσης. Μόνο το 1996 η χασούρα του ΟΤΕ απ' αυτό το πάρε - δώσε ήταν 20 δισ. Αυτό δε συμβαίνει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, όπου τα τέλη που πληρώνουν οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας στους δημόσιους οργανισμούς είναι πολύ υψηλότερα και σε κάθε περίπτωση πάνω από το κόστος που έχουν οι οργανισμοί.

4) Τη σύμβαση αυτή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τη διατήρησε σε ισχύ μέχρι σήμερα. Η παραπομπή στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών έγινε για τα προσχήματα, αφού η ελλιπής στελέχωσή της δεν της επιτρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

5) Η άδεια για την κινητή τηλεφωνία δόθηκε μετά δύο χρόνια από την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία (Δεκέμβρης 1995), και η λειτουργία του συστήματος από τον ΟΤΕ θα γίνει τελικά στο τέλος του έτους, δηλαδή 4 ολόκληρα χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας. Στο διάστημα αυτό οι ΠΑΝΑΦΟΝ και ΤΕΛΕΣΤΕΤ κυριάρχησαν στην αγορά. Είναι τυχαίο μήπως ότι το σύστημα του ΟΤΕ μπαίνει σε εμπορική εκμετάλλευση μόλις φέτος, τη χρονιά δηλαδή που οι δύο εταιρίες μπήκαν ήδη σε τροχιά κερδοφορίας;

6) Το ζητούμενο: Η είσοδος του ΟΤΕ στην κινητή τηλεφωνία, την ύστατη ώρα, θα σημαίνει τελικά κάποιο όφελος προς τον καταναλωτή ή μήπως στη θέση των δύο πρώτων εταιριών θα έχουμε ακόμα μία, και την παγίωση ενός ακόμα ολιγοπωλίου που θα μοιράζεται τα κέρδη; Η επιλογή του συνεταίρου, δεν προδιαθέτει για το πρώτο. Ελπίζουμε να διαψευστούμε.

Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ