Σάββατο 24 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Αγωνιζόμαστε για Αυτοδιοίκηση εκφραστή του λαού

Μιλώντας στο συνέδριο, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Σπύρος Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

"Το Συνέδριο πραγματοποιείται σε μια χρονική στιγμή που ολοκληρώνεται ένα πλέγμα νόμων και διατάξεων για τη διοικητική οργάνωση του κράτους και άμεσα ή έμμεσα αναφέρονται στη διάρθρωση, λειτουργία και δράση της ΤΑ, Πρωτοβάθμιας και Νομαρχιακής. Με τις κατευθύνσεις αυτού του πλαισίου νόμων και διατάξεων, όχι μόνο δεν προωθήθηκαν σε θετική κατεύθυνση οι λύσεις των προβλημάτων της ΝΑ και γενικότερα της ΤΑ, αλλά αντίθετα σφίγγει παραπέρα ο κλοιός της κεντρικής εξουσίας γύρω τους. Αυτό το πλαίσιο είναι πλήρως εναρμονισμένο με τις οδηγίες και κατευθύνσεις της ΕΕ, που θέτουν στο επίκεντρό τους το λεγόμενο "ανταγωνισμό" σ' έναν κατ' εξοχήν δημόσιο τομέα, όπως η ΤΑ. Που θέλουν να μετατρέψουν την Περιφέρεια, το νομό, το δήμο, την κοινότητα σε επιχειρήσεις που θα πουλούν τις υπηρεσίες, τις αρμοδιότητες και τα έργα τους. Επιχειρήσεις που θα λειτουργούν σε συνύφανση με το μεγάλο κεφάλαιο και προς όφελός του".

Θέλουν τη ΝΑ ένα διοικητικό μηχανισμό

"Δυστυχώς, σε πολλά νομαρχιακά συμβούλια καλλιεργείται η αντίληψη για πρόσθετη φορολογία, που στηρίζει τον ανταγωνισμό μεταξύ τους και διασπά έναν εθνικό ιστό. Διαφοροποιεί τους νομούς και τις περιοχές της χώρας, αλλά και τις ξεχωρίζει μεταξύ τους όχι στην αυτοτέλεια δράσης, αλλά στην αυτονόμηση από έναν ενιαίο σχεδιασμό. Μια τέτοια επιλογή δεν είναι έξω από τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Γιατί τα διάφορα ΕΟΚικά προγράμματα διατίθενται έτσι χωρίς κριτήρια, κατανέμονται όχι στη βάση προτεραιοτήτων, αλλά με διαδικασίες που αμβλύνουν συνειδήσεις;

Οι διακηρύξεις για δήθεν μεταρρυθμίσεις και αποκέντρωση υλοποιούνται με την ενίσχυση του συγκεντρωτισμού της κεντρικής εξουσίας, μέσω της Περιφέρειας. Προωθούνται μέσα από την αναγκαστική συνένωση δήμων και κοινοτήτων, για να φτιαχτούν όργανα ικανά να εφαρμόσουν με συνέπεια αντιλαϊκές επιλογές. Η λειτουργία της ΝΑ ως παράγοντα ανάπτυξης δεν προωθείται, αφού αντιμετωπίζεται απλά σαν ένας διοικητικός μηχανισμός και μάλιστα όχι αποτελεσματικός. Εχει τεράστια προβλήματα, προσωπικού, εργασιακών σχέσεων, μεγάλα κενά στην οργάνωσή της. Αρχισαν να αναπτύσσονται πελατειακές σχέσεις. Δημιουργείται μ' αυτόν τον τρόπο ένας συνολικός διοικητικός μηχανισμός, που κύριο σκοπό έχει την πιστή εφαρμογή της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής, για διατήρηση του συστήματος, στο λεγόμενο μονόδρομο της ΕΕ που επιλέχτηκε μακριά και σε αντίθεση με τα συμφέροντα των εργαζομένων".

Σχεδιασμός με κέντρο τον άνθρωπο

"Για μας η δημοκρατική αποκέντρωση είναι συνυφασμένη με το γενικότερο εκδημοκρατισμό του κράτους, της δημόσιας ζωής, με ριζοσπαστικές αλλαγές στο κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, που θα προωθούν μια άλλη ανάπτυξη και όχι σταθεροποίηση του συστήματος. Εμείς πιστεύουμε ότι η δράση των εργαζομένων, η ανάπτυξη του μετώπου πάλης τους μπορεί να επιβάλει δημοκρατικές κατακτήσεις προς όφελος του λαού σε όλα τα επίπεδα κι αυτό ενισχύουμε. Είναι σημαντικά, ακόμη και στις σημερινές συνθήκες, τα ζητήματα που μπορεί και πρέπει να απαιτήσουμε και στο επίπεδο της ΝΑ, όπως:

  • Η διεκδίκηση εθνικού σχεδιασμού προοδευτικής ανάπτυξης της χώρας με επίκεντρο τη διάσωση και ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό των στρατηγικής σημασίας τομέων της βιομηχανίας και βιοτεχνίας, της αγροτικής οικονομίας, σε αντίθεση με τη στρέβλωση και υποβάθμιση της παραγωγικής βάσης της χώρας, που επιδιώκεται από τις επιταγές της ΕΕ και προωθείται από τις κυβερνήσεις.
  • Η ανασυγκρότηση, ο εκσυγχρονισμός και η αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση του Δημόσιου Τομέα της οικονομίας, που πρέπει να αποτελέσει το μοχλό μιας προγραμματισμένης ανάπτυξης της χώρας ενάντια στην ασύδοτη δράση των πολυεθνικών.
  • Η εναντίωση στο πλαίσιο που σήμερα καθορίζει αφ' ενός τη ΝΑ σαν μέσο διοχέτευσης και εφαρμογής των επιλογών της ανταποδοτικότητας, της πρόσθετης φορολογίας, αφ' ετέρου την περιορίζει ασφυκτικά σαν διοικητικό μηχανισμό". Για ποια ΤΑ αγωνιζόμαστε

"Αγωνιζόμαστε για μια ΤΑ αναπτυγμένη σε όλα τα επίπεδα: Με αποκλειστικές αρμοδιότητες, με όργανα εκλεγμένα με την απλή αναλογική, με κατοχυρωμένες αρμοδιότητες, με πόρους ικανούς, χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση των εργαζομένων. Για μια ΤΑ πραγματικό εκφραστή των προβλημάτων του λαού της χώρας, ουσιαστικό συμμέτοχο στο σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και έλεγχο της ανάπτυξης με βάση εθνικά κριτήρια και προτεραιότητες. Για μια ΤΑ φιλειρηνική, που θα προωθεί την ανάπτυξη της φιλίας και συνεργασίας των λαών σε αμοιβαία επωφελή βάση, χωρίς απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Θα δρα ενάντια στην ιμπεριαλιστική εξάρτηση της χώρας, θα παλεύει για τη διάλυση των βάσεων και την απομάκρυνση των πυρηνικών όπλων.

Αγωνιζόμαστε για μια ΤΑ και αιρετούς που θα υπερασπίζονται και θα απαιτούν δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης όλων των πολιτών για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας, όπως τις συμφωνίες Μάαστριχτ. Θα στηρίζουν υλικά και ηθικά τα αιτήματα των παραγωγών για ενίσχυση της εθνικής παραγωγής, τους αγώνες των συνταξιούχων και εργαζομένων για αξιοπρεπή επιβίωση, τους αγώνες της νεολαίας μας".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταψήφισε τη συμμετοχή του δήμου σε Αναπτυξιακό Οργανισμό(2020-12-31 00:00:00.0)
«Αρχιτεκτονική» που γκρεμίζει λαϊκά δικαιώματα(2010-01-17 00:00:00.0)
ΟΧΙ στον «Καποδίστρια 2»(2008-09-17 00:00:00.0)
Νέος «χάρτης» αντιλαϊκών σχεδίων(2007-09-30 00:00:00.0)
Προωθούν πιο σφιχτή σχέση δημόσιας διοίκησης - κεφαλαίου(2006-04-13 00:00:00.0)
Για τις συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων(1997-07-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ