Παρασκευή 17 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα αιτήματα

Τα έξι συγκεκριμένα και δίκαια αιτήματα των αγροτών της Θεσσαλίας, τα οποία προβλήθηκαν στη μεγαλειώδη κινητοποίηση του περασμένου Δεκέμβρη, δεν ικανοποιήθηκαν από την κυβέρνηση και τίθενται και στην τωρινή κινητοποίηση είναι:

1. ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ:

- Συμπληρωματική ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά στρέμμα σε όλους τους βαμβακοπαραγωγούς μέχρι 100 στρεμμάτων, έτσι ώστε να φτάσει το εισόδημα κατά μέσο όρο στις 90.000 δραχμές το στρέμμα, με αντικειμενικό σκοπό την αποφυγή της χρεοκοπίας χιλιάδων νοικοκυριών.

- Επιστροφή του ΦΠΑ από το 1990 και μετά, που παρακρατήθηκε επί της συνυπευθυνότητας και δεν αποδόθηκε στους παραγωγούς.

- Μέτρα τώρα για τη στήριξη της βαμβακοκαλλιέργειας της νέας χρονιάς με στόχο:

α) την κατάργηση του καταστροφικού κανονισμού για το βαμβάκι, από τη στιγμή που η ΕΕ είναι ελλειμματική και κάνει εισαγωγές στο ύψος του 70% των αναγκών της.

β) "πλαφόν" 1.500.000 τόνους για την Ελλάδα και παράλληλα αύξηση των κοινοτικών κονδυλίων σε 1 δισ. ECU για την επιδότησή τους.

γ) καθορισμό τιμής στις 350 δραχμές το κιλό, ως ελάχιστο όριο απέναντι στον πληθωρισμό και την ακρίβεια στα μέσα και εφόδια.

δ) να δίνεται η επιδότηση κατευθείαν στον παραγωγό.

2. ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ:

- Αμεση ρύθμιση των χρεών που συσσωρεύτηκαν εξαιτίας της εφαρμοζόμενης πολιτικής, ως εξής:

α) Κατάργηση των τόκων υπερημερίας και συμβατικών τόκων και επαναφορά των δανείων στο αρχικό ύψος στο οποίο επισυνάφτηκαν.

β) Αποπληρωμή μέσα σε 15 χρόνια, άτοκα για τα 5 πρώτα χρόνια και με συμβατικό τόκο για τα υπόλοιπα 10 χρόνια.

γ) Μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων.

δ) Χορήγηση νέων άτοκων δανείων σε αγρότες που επλήγησαν απ' αυτή την πολιτική (βαμβακοπαραγωγούς, κτηνοτρόφους κι άλλες κατηγορίες πληγέντων αγροτών από θεομηνίες ή πολιτικές).

3. ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ:

- Πετρέλαιο σε τιμές τράνζιτ, όπως το παίρνουν οι εφοπλιστές.

- Μείωση του ΦΠΑ στο 8% για τα μέσα και εφόδια και αύξηση των επιστροφών ΦΠΑ 6% για τα φυτικά προϊόντα και 7% για τα ζωικά προϊόντα.

- Πάταξη της αισχοκέρδειας στις τιμές των μέσων και εφοδίων από βιομηχάνους, μεγαλέμπορους, πολυεθνικές που λυμαίνονται το κύκλωμα.

4. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ:

Αύξηση των εξισωτικών αποζημιώσεων στους Ελληνες κτηνοτρόφους, ώστε να φτάσουν στα επίπεδα των Ευρωπαίων συναδέλφων τους.

5. ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ:

Να σταματήσει αμέσως η κυβέρνηση τη "βιομηχανία" μηνύσεων και την καταδίκη αγροτών για τις καταλήψεις των δρόμων.

6. ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΩΟ:

Να μη χρησιμοποιηθεί το Μητρών Αγροτών ως μέσο για το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και να περιληφθούν οι κατ' αποκλειστικώς επάγγελμα αγρότες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ