Παρασκευή 17 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΕ - ΕΛΤΑ
Τους ζητούν να "συναινέσουν"

Συναίνεση προς έναν εκσυγχρονισμό που υπαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων ταχυδρομικών εταιριών, και συντρίβει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, ζήτησαν από τους εργαζόμενους στα ΕΛΤΑ οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των κομμάτων πλην ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια του 22ου Συνέδριου της ΟΜΕ - ΕΛΤΑ που άρχισε χτες και τελειώνει σήμερα.

Δυστυχώς από την ομιλία του αρμόδιου υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Χ. Καστανίδη, έλειψε και η παραμικρή ανάληψη ευθύνης από την πλευρά της κυβέρνησης, για το τέλμα και την υποβάθμιση των υπηρεσιών του ταχυδρομείου. Για άλλη μια φορά περίσσεψαν τα γνωστά σχήματα λόγου ότι αυτή η χρονιά θα είναι η αφετηρία για την επίλυση των προβλημάτων, αρκεί να συστρατευθούν όλοι, στην υλοποίηση του "Μπίζνες Πλαν", που όπως είναι γνωστό γίνεται κάτω από το άγρυπνο μάτι της ΕΕ, και την καθοδήγηση - με το αζημίωτο - των ιδιωτών - "συμβούλων".

Πιο σύντομος αλλά αρκετά σαφής, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Π. Ιωαννίδης, είπε ότι ο εκσυγχρονισμός συνιστά αλλαγές με επιπτώσεις στα οικονομικά των εργαζομένων, και υποστήριξε την αλλαγή στο στάτους του περιεχόμενου της εργασίας.

"Φτάνει πια η συναίνεση που έδειξε το συνδικαλιστικό κίνημα απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές". Με αυτά τα λόγια ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γιάννης Σταυρόπουλος έκλεισε την ομιλία του προς τους συνέδρους του 22ου Συνέδριου, και τους κάλεσε να είναι παρόντες, στους σημερινούς κοινωνικούς αγώνες. Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του - απαντώντας ταυτόχρονα και στην τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Ρ. Σπυρόπουλου - τόνισε ότι δεν είναι παρελθόν το να υπερασπίζεσαι τον δημόσιο χαρακτήρα στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων, δεν είναι παρελθόν να υπερασπίζεσαι τα βασικά εργασιακά δικαιώματα. Τον δρόμο του "εκσυγχρονισμού" - κατέληξε ο Γ. Σταυρόπουλος - που υποδεικνύει η ΕΕ και ο οποίος θεωρεί ότι δεν υπάρχουν εργασιακά κεκτημένα, το ΚΚΕ δε θα τον πάρει.

Ασκώντας έντονη κριτική στον απολογισμό δράσης της Ομοσπονδίας, το στέλεχος της "Δημοκρατικής Συνεργασίας" Γιώργος Κρίκας, τόνισε ότι "αυτό το συνέδριο πρέπει πριν απ' όλα να επιβεβαιώσει με ομόφωνη απόφασή του, τη διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των ΕΛΤΑ, αλλά και των κατακτήσεων των εργαζομένων, του βιοτικού τους επιπέδου, και των κοινωνικών δικαιωμάτων τους". Αποκαλύπτοντας το ρόλο της ΠΑΣΚΕ, σημείωσε τις "αντιφάσεις της", αφού από τη μια εκτιμά ότι η Συνθήκη του Μάαστριχτ επιβλήθηκε από τα ισχυρά οικονομικά κέντρα, αλλά από την άλλη συμφωνεί με τη λογική των αποφάσεων για τα ταχυδρομεία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ