Παρασκευή 17 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ασέβεια στα ανάπηρα παιδιά
  • Η ΕΛΕΠΑΠ έκλεισε το Τμήμα Επαγγελματικής Κατάρτισης Αναπήρων Νέων (ΤΕΚΑΝ), με τη δικαιολογία ότι δε διατίθενται απ' το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας 60 εκατ. δραχμές
  • Κοντά στα παιδιά και τους γονείς η βουλευτίνα του ΚΚΕ Μ. Μπόσκου

Τριάντα νέοι άνθρωποι - "άτομα με ειδικές δυνατότητες" και όχι με ειδικές ανάγκες, όπως οι ίδιοι ξεκαθαρίζουν - μαζί με τους γονείς τους απορούν, αγανακτούν, θυμώνουν. "Για ελάχιστα εκατομμύρια το χρόνο το κράτος θα μας οδηγήσει ξανά στο περιθώριο", λένε τα παιδιά. "Δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού, είναι παιδιά μας κι έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους τους υπόλοιπους", λένε οι γονείς.

Στα γραφεία της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Αναπήρων Παίδων (ΕΛΕΠΑΠ) στο Μπραχάμι, χτες το πρωί, η οργή περίσσευε. Η απόφαση της ΕΛΕΠΑΠ να κλείσει, έπειτα από δέκα χρόνια λειτουργίας, το Τμήμα Επαγγελματικής Κατάρτισης Αναπήρων Νέων (ΤΕΚΑΝ), με τη δικαιολογία ότι δεν μπορούν να διατεθούν από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας τα 60 εκατ. που χρειάζονται για την ετήσια λειτουργία του, έχει ξεσηκώσει γονείς και μαθητές. "Δεν υπάρχει κράτος πρόνοιας στη χώρα μας. Κανείς δεν ενδιαφέρεται πραγματικά γι' αυτά τα παιδιά. Τα θυμούνται μόνο όταν πρόκειται να διοργανώσουν καμιά φιέστα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες", τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων της ΕΛΕΠΑΠ Αθήνας, Κ. Αποστολίδης.

Οταν σταμάτησαν οι επιδοτήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Ταμείου, τα ΤΕΚΑΝ Αθήνας και Θεσσαλονίκης (που έκλεισε κι αυτό) λειτούργησαν με δωρεές του Συλλόγου Γονέων. Το δεκαμελές προσωπικό του ΤΕΚΑΝ Αθήνας βρίσκεται ήδη σε διαθεσιμότητα. Τους τελευταίους μήνες το προσωπικό της ΕΛΕΠΑΠ Αθήνας πρόσφερε στην Εταιρεία ένα μεγάλο μέρος του μισθού τους ως οικονομική ενίσχυση.

Το ΤΕΚΑΝ προσφέρει τριετή επαγγελματική κατάρτιση για άτομα με κινητικές κυρίως δυσκολίες, αλλά και με άλλα συμπτώματα, όπως πνευματική αναπηρία, επιληψία κ.ά. Το πρόγραμμα έχουν τελειώσει περισσότερα από 60 άτομα, από τα οποία σήμερα 24 εργάζονται και δύο έχουν παντρευτεί.

"Το σημαντικότερο είναι ότι τα παιδιά μας μέσα από το ΤΕΚΑΝ απέκτησαν ελπίδα, διάθεση για ζωή. Η παρέα, οι γνώσεις, οι επαγγελματικές δεξιότητες που αποκτούν τους έδιναν μεγάλο κουράγιο. Αν κλείσουν οριστικά τα ΤΕΚΑΝ, αυτά τα παιδιά είναι καταδικασμένα να επιστρέψουν στο σπίτι χωρίς καμία άλλη διέξοδο", έλεγε γεμάτη αγωνία η Σταματία Χαρχαντή,μητέρα δύο παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Κοντά στους μαθητές και τους γονείς βρέθηκε χτες η βουλευτίνα του ΚΚΕ, Μαρία Μπόσκου,που άκουσε με ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις τους. Η Μ. Μπόσκου δεσμεύτηκε πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα φέρει το θέμα με ερώτηση στη Βουλή, κάλεσε όμως τους γονείς να μη σταματήσουν τον αγώνα τους. "Το κλείσιμο και αυτού του Ιδρύματος έχει να κάνει με τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και με τις περικοπές στον καινούριο προϋπολογισμό των δαπανών για την υγεία και την πρόνοια", είπε χαρακτηριστικά.

Στη χτεσινή κινητοποίηση παραβρέθηκε και ο Χρ. Κατσώτης,εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org