Παρασκευή 17 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Συνεχίζουμε αγωνιστικά"

Κάλεσμα της Μαθητικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ για αγωνιστική συσπείρωση των μαθητών

Σε "ανυπακοή" στις αντιεκπαιδευτικές εντολές που οδηγούν τη νεολαία και τον ελληνικό λαό "σε ένα μορφωτικό κατήφορο χωρίς τέλος", καλεί τους μαθητές με ανακοίνωσή της η Μαθητική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ, τονίζοντας την ανάγκη συσπείρωσής τους γύρω από πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες και του συντονισμού της δράσης τους με όλους τους φορείς της εκπαίδευσης και το μαζικό λαϊκό κίνημα.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Το 1997 ξεκίνησε. Τα προβλήματα όμως στην παιδεία του ελληνικού λαού συνεχίζονται. Η κυβέρνηση έδειξε για άλλη μια φορά την αδιαλλαξία της απέναντι στους μαθητές και όλο τον ελληνικό λαό. Ψήφισε το νέο προϋπολογισμό της λιτότητας και του Μάαστριχτ. Στην απαίτηση των μαθητών και του λαϊκού κινήματος για 15% για την παιδεία, ο νέος προϋπολογισμός δίνει μόνο το 7,2%, ποσοστό από τα μικρότερα των τελευταίων δεκαετιών. Το 1997 είναι χρόνος σοβαρών εξελίξεων για την παιδεία. Μαζί με τη σκληρή λιτότητα μεθοδεύεται η εφαρμογή του Εθνικού και Διεθνούς Απολυτηρίου, η λεγόμενη νομαρχιακή αποκέντρωση, η ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ, η διάλυση τελικά σε ό,τι έχει απομείνει απ' τον ενιαίο δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας.

Τα προβλήματα στα σχολεία οξύνονται, ενώ η παραπαιδεία κάνει χρυσές δουλιές. Η κυβέρνηση υλοποιώντας τις οδηγίες της ΕΕ, με τη συγκατάθεση όλων των κομμάτων που ψήφισαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, σπρώχνει τη νεολαία και τον ελληνικό λαό σε ένα μορφωτικό κατήφορο χωρίς τέλος.

Η συντηρητική πολιτική της κυβέρνησης πάει χέρι χέρι με τον ωμό αυταρχισμό. Ενώ οι σχολάρχες των ΙΕΚ κερδοσκοπούν τάζοντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες, αγωνιστές μαθητές - μέλη της ΚΝΕ στέλνονται στα δικαστήρια για τη συμμετοχή τους στις μαθητικές κινητοποιήσεις του 1992. Ο αυταρχισμός είναι σύμφυτος με τις αντιδραστικές επιλογές της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Αγρότες, ναυτεργάτες, εργαζόμενοι και μαθητές, όσο αμφισβητούν αυτήν την πολιτική, τόσο περισσότερο η κυβέρνηση προσπαθεί με την τρομοκρατία να κάμψει τις αγωνιστικές διαθέσεις τους που εντείνονται. Απέναντι σε αυτή την πολιτική, που στερεί απ' τη νεολαία το δικαίωμα στη μόρφωση και αύριο στη δουλιά, δεν υπάρχει άλλη επιλογή, παρά η αντίσταση, ο συντονισμός και ο αγώνας.

Το 1997 μπορεί να αποτελέσει χρονιά που θα γίνουν σοβαρά βήματα στη συγκρότηση ενός πανίσχυρου μετώπου παιδείας. Οι εκπαιδευτικοί οργανώνουν τις πρώτες απεργιακές τους κινητοποιήσεις το 1997, σε πολλά σχολεία οι μαθητές συζητούν για τη συνέχεια των αγώνων τους.

Η Μαθητική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ καλεί όλους τους φίλους και τα μέλη της ΚΝΕ να πρωτοστατήσουν στην αγωνιστική συσπείρωση όλων των μαθητών, στο συντονισμό της δράσης με όλους τους φορείς της εκπαίδευσης και το μαζικό λαϊκό κίνημα, στην ανάπτυξη πολύμορφων αγωνιστικών πρωτοβουλιών στα σχολεία, στην παραπέρα πολιτικοποίηση των αγώνων. Ενάντια στις επιλογές της ΕΕ για την ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ