Παρασκευή 17 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα νοσήλια τραβούν την ανηφόρα

Η κυβέρνηση προετοιμάζει την αύξησή τους, που θα σημάνει επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων με 30 δισ. εκ των οποίων τα μισά θα τα επωμιστεί το ΙΚΑ

Ενα διπλό χτύπημα στα ασφαλιστικά ταμεία περιλαμβάνει το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για την υγεία, καθώς προβλέπει - όπως και τα παλιότερα σχέδια Πεπονή - ημερήσιο ή ενοποιημένο κλειστό νοσήλιο διαφοροποιημένο κατά κατηγορία ιατρικών υπηρεσιών ή συνολικό νοσήλιο (κλειστό) κατά διαγνωστική κατηγορία.

Η δυνατότητα αυτή των "διαφοροποιήσεων" θα θεσμοθετηθεί με το νέο νομοσχέδιο και θα γίνεται με την υπογραφή κοινών αποφάσεων των συναρμόδιων υπουργών. Εκτός όμως απ' τις κατά κατηγορία διαφοροποιήσεις των νοσηλίων η κυβέρνηση μελετά και την αύξηση του ήδη ισχύοντος κλειστού νοσήλιου που φαίνεται στους πίνακες. Η αύξηση θα κυμανθεί από 5.000 δραχμές για την Γ θέση και θα φτάσει τις 8.000 - 10.000 για την Α θέση. Αυτό θα σημάνει μια άμεση επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων με 30 δισ. δραχμές, εκ των οποίων τα μισά θα τα επιβαρυνθεί το ΙΚΑ.

Εκτός απ' αυτή την επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων, η κυβέρνηση προσδοκά να κλείσει μέρος της "μαύρης τρύπας" των νοσοκομείων και απ' την είσπραξη νοσηλίων και εξέταστρων απ' τη λειτουργία των απογευματινών εξωτερικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία, που επίσης προβλέπονται στο νέο νομοσχέδιο. Επίσης, το νέο σχέδιο προβλέπει και έσοδα ακόμα και απ' την πολυδιαφημισμένη νοσηλεία κατ' οίκον, ορισμένων ασθενών.

Το σχέδιο νόμου για την υγεία αποτέλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο της διυπουργικής σύσκεψης που έγινε χτες στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Επίσης στη σύσκεψη συζητήθηκε η αντιμετώπιση των χρεών των νοσοκομείων προς τις προμηθεύτριες εταιρίες που ανέρχονται σε 140 δισ. δραχμές.

Η κυβέρνηση έχει προτείνει την αποπληρωμή των χρεών με την καταβολή του 5% σε μετρητά και τα υπόλοιπα με ομόλογα (35% διετή, 30% τριετή και 40% τετραετή). Οι φαρμακοβιομήχανοι πιέζουν για το διπλασιασμό των μετρητών και την αποπληρωμή των υπόλοιπων χρεών κατά 40% σε διετή και το 25% σε τριετή ομόλογα.

Στη χτεσινή σύσκεψη προκρίθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιλογή να δοθεί το 5% σε μετρητά και η χρονική διάρκεια των ομολόγων θα επιλεγεί απ' τους ίδιους τους φαρμακοβιομηχάνους.

Τέλος, στη σύσκεψη, σύμφωνα με τις ίδιες πάντα πληροφορίες, αποφασίστηκε η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την πρόσληψη μάνατζερ στα δημόσια νοσοκομεία.

Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ