Παρασκευή 17 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΣ ΚΑΜΠΟΣ
Μια νέα κινητοποίηση αρχίζει

Ενωμένοι προχωρούν οι αγρότες, ενώ καταδικάστηκε η στάση του προέδρου της ΣΥΔΑΣΕ ακόμα και από στελέχη της ίδιας της Συνομοσπονδίας

Ενωμένοι σαν ένας άνθρωπος - ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών προτιμήσεων - οι αγρότες της Θεσσαλίας, ξεκινούν μια νέα μεγάλη κινητοποίηση για την ικανοποίηση των συγκεκριμένων, επειγόντων και δίκαιων αιτημάτων τους και στρεφόμενοι πάλι κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Αυτή τη φορά η αγροτιά της Θεσσαλίας - όπως τονίστηκε στην πρωτοφανή σε συμμετοχή σύσκεψη αγροτικών στελεχών που διοργάνωσε προχτές βράδυ στη Λάρισα η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα - είναι αποφασισμένη να σκληρύνει τις μορφές πάλης και ν' αγωνιστεί μέχρι τη δικαίωσή της.

Στη σύσκεψη πάρθηκε ομόφωνα η απόφαση να ξεκινήσει από τώρα ένας πολύμορφος αγώνας - με ενημερωτικές συσκέψεις, συναντήσεις με φορείς και εκπροσώπους άλλων κοινωνικών στρωμάτων, περιοδείες στελεχών στα χωριά, συγκεντρώσεις στις πόλεις κι άλλες δραστηριότητες - στις 28 Γενάρη να βγουν τα τρακτέρ στις πλατείες και στους δρόμους των χωριών, ταυτόχρονα να γίνει κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής και των διοδίων των Τεμπών και του Μοσχοχωρίου και στις 4 Φλεβάρη - αν μέχρι τότε η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα αιτήματα - οι αγρότες, με χιλιάδες τρακτέρ, ν' αποκλείσουν ασφυκτικά τους εθνικούς και παρακαμπτήριους δρόμους σε 5 "στρατηγικά" σημεία της Θεσσαλίας.

Το κλίμα που επικράτησε στη σύσκεψη ήταν ενωτικό και ενθουσιώδες και τονίστηκε ότι η αγροτιά της περιοχής είναι αποφασισμένη να δώσει τη μάχη της, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ακόμα μεγαλύτερη αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον αγώνα της από τις άλλες λαϊκές τάξεις και στρώματα.

Από τ' αγροτικά στελέχη καταδικάστηκαν οι προσπάθειες των ηγεσιών των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, να συκοφαντήσουν την Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή, να βάλουν εμπόδια στην εκκίνηση της νέας αγροτικής κινητοποίησης και να την υπονομεύσουν στη συνέχεια. Ιδιαίτερα καταδικάστηκε η στάση του Γ. Πίττα,προέδρου της ΣΥΔΑΣΕ, ο οποίος, με μια απαράδεκτη και προκλητική ανακοίνωση και με δηλώσεις του στα ΜΜΕ στράφηκε εναντίον των Θεσσαλών αγροτών και των ηγετών του αγώνα τους, παίρνοντας, ουσιαστικά και, μάλλον, με το αζημίωτο, το μέρος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ομιλίες τους μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής που ανήκουν στις ΟΔΑΣ (Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων που ανήκουν στη ΣΥΔΑΣΕ), όχι μόνο δήλωσαν ορθά - κοφτά πως συμμετέχουν οι ίδιοι και οι αγρότες που πρόσκεινται πολιτικά στη ΝΔ στην κινητοποίηση, αλλά τόνισαν ότι ο Γ. Πίττας δεν εκπροσωπεί κανέναν και πολύ περισσότερο τους αγρότες και επιτέθηκαν με βαρείς χαρακτηρισμούς εναντίον του. Κι αξίζει να σημειώσουμε ότι ανάμεσα στα στελέχη που αντέδρασαν μ' αυτό τον τρόπο ήταν ο γραμματέας και ο αντιπρόεδρος της ΣΥΔΑΣΕ.

Τ' αγροτικά στελέχη της Θεσσαλίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη υπογράμμισαν ότι η νέα κινητοποίηση ξεκινάει με προειδοποιητικό χαρακτήρα και η κυβέρνηση θα έχει το χρόνο να το σκεφτεί καλύτερα τούτη τη φορά και να ικανοποιήσει τα αιτήματα των αγροτών, πριν τα "τρακτέρ της οργής" καταλάβουν κι αποκλείσουν ασφυκτικά τους δρόμους. Ταυτόχρονα, απευθυνόμενα στον ελληνικό λαό, υπογράμμιζαν πως η κατάσταση στην αγροτιά της χώρας μας είναι δραματική και ζήτησαν τη λαϊκή συμπαράσταση στον αγώνα για την επιβίωση, που ξεκινούν, τονίζοντας ότι οι αγρότες δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν την καταστροφή τους και να μετατραπούν σε άνεργους, ζητιάνους μιας θέσης εργασίας, που θα εξαγοράζεται με την αξιοπρέπεια και την τιμή τους. Παράλληλα, καταγγέλθηκε η κυβέρνηση, η οποία, αντί να σταθεί με ευθύνη μπροστά στα μεγάλα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει η ΚΑΠ, η ΓΚΑΤΤ και η δική της πολιτική και να δώσει λύσεις, προσπαθεί να παραπλανήσει, παραπληροφορήσει, αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, οργανώνοντας συμβούλια - όπως το Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής - και διαβούλια με τη συμμετοχή όσων υπονομεύουν τους αγώνες της αγροτιάς, ψάχνοντας συνενόχους στην πολιτική ξεκληρίσματος των αγροτών.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org