Τετάρτη 11 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δαίμονες!

"Δαιμονοποίηση"! Αυτός είναι ο χαρακτηρισμός που αποδίδεται, από τον ευρωβουλευτή του Συνασπισμού, Μιχάλη Παπαγιαννάκη, στα επιχειρήματα που προβάλλουν όσοι αντιτίθενται στην εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν στην Ελλάδα, με αφορμή την ψηφοφορία που διεξάγεται σήμερα για την επικύρωσή της από την ελληνική Βουλή. Στη λογική τού... "ε, δεν είναι και τίποτα σπουδαίο", μιλώντας στο ρ/σ "Φλας", υποστήριξε ότι η Συνθήκη Σένγκεν απλά λέει ότι "ο καθένας μας μπορεί να κυκλοφορεί και να εγκαθίσταται απολύτως ελεύθερα και χωρίς κανένα έλεγχο στις 15 χώρες - μέλη της Ενωσης", οπότε - καταλήγει - "σημαίνει ότι πρέπει να ελέγχουμε με τον ίδιο τρόπο όλους. Επομένως υπήρξε η ανάγκη να ενοποιηθούν και να εναρμονιστούν όλα αυτά τα πράγματα". Για το φακέλωμα, κι εκεί... δεν τρέχει τίποτα! Απλούστατα "τα αρνητικά στοιχεία είναι ότι στο φακέλωμα θα μπει ό,τι δίνει η αστυνομία", σημειώνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ. Ολα λύνονται κατά την άποψή του, με ένα νόμο που θα απαγορεύει τη διασταύρωση στοιχείων, σήμερα που "τα ελληνικά σύνορα γίνονται κοινοτικά"...

***

Μάλιστα. Ανευ ουσίας λοιπόν, οι ενστάσεις όσων διαφωνούν. Ασήμαντο θέμα το ότι καταργείται το τεκμήριο της αθωότητας, με βάση τη λογική της Συνθήκης, για οποιονδήποτε πολίτη! Ανευ ουσίας η κατάργηση της σύμβασης της Γενεύης του 1951 για τους πολιτικούς και οποιουσδήποτε πρόσφυγες - αλλοδαπούς! Ανούσια η καταπάτηση του απόρρητου της ιδιωτικής ζωής του καθενός μας, μέσω των τεράστιων δυνατοτήτων που δίνει η πληροφορική! Μικρολεπτομέρεια η επικείμενη δημιουργία και θεσμοθέτηση, ενός τεράστιου αστυνομικού - κατασταλτικού μηχανισμού, που και μόνο η ύπαρξή του (πόσο μάλλον η χρήση του) αποτελεί μόνιμη απειλή για τη δημοκρατία!

***

Αν εμβαθύνει κανείς στην άποψη που εκφράζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, καταλήγει στη θέση ότι οι δυνάμεις που δημιούργησαν αυτόν το μηχανισμό στα πλαίσια της ΕΕ, το έκαναν "για το καλό μας", για "να πιάσουν τους κακούς", για "να εξυγιάνουν τις κοινωνίες". Ισως σε κάποια άλλη χώρα αυτού του πλανήτη, η θέση να μπορούσε να γίνει πιστευτή. Οχι όμως στην Ελλάδα, σε μια χώρα που έχει βιώσει - ακόμα και πολύ πρόσφατα - παρόμοιες καταστάσεις, έχει δει τη λειτουργία αυτών των μηχανισμών, έχει υποφέρει από αυτούς. Τούτος είναι ο λόγος άλλωστε που γίνεται ευρύτατα αποδεκτή η θέση κατά της Συνθήκης Σένγκεν και το λαϊκό αίσθημα κινείται ενάντια στη θεσμοθέτησή της. Αν θέλουμε οπωσδήποτε να βρούμε κάποιους "δαίμονες" στην άποψη του Μ. Παπαγιαννάκη, ας αναζητήσουμε το... "δαίμονα της ευρω-λαγνείας".

Γεράσιμος ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ