Τετάρτη 11 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΣΤΗ ΣΕΝΓΚΕΝ

Μοιάζει με παράδοση άνευ όρων των Ελλήνων πολιτών από την κρατική εξουσία στα νύχια της υπερεξουσίας του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών και των αχόρταγων ιμπεριαλιστικών μονοπωλίων. Ο λόγος για τη Συμφωνία Σένγκεν. Με την επικύρωσή της από τη Βουλή ανοίγουν διάπλατα όλες οι πόρτες, ακόμα και του τελευταίου πολίτη, στη λεωφόρο του ηλεκτρονικού φακελώματος. Ενα νέο καθεστώς εγκαθιδρύεται, όπου η καθημερινή ζωή του πολίτη θα βρίσκεται υπό το άγρυπνο βλέμμα του αόρατου ηλεκτρονικού υπερδυνάστη του. Μια κατάσταση η οποία δημιουργεί νέα καθήκοντα αντίστασης για κάθε άνθρωπο, που θέλει να σέβεται τον εαυτό του, που θέλει να παραμείνει κύριος της προσωπικότητάς του, δηλαδή άνθρωπος, που δε θα αφήσει να επικρατήσει η βαρβαρότητα, έστω κι αν φοράει ηλεκτρονικό προσωπείο.

Η πόρτα άνοιξε και το "πράσινο φως" δόθηκε. Με την επικύρωση της Σένγκεν, η ελληνική Βουλή προβαίνει στην ουσία σε μια πράξη που υπερβαίνει κατά πολύ τις αρμοδιότητές της. Μια πράξη ουσιαστικής αναθεώρησης του Συντάγματος και "ντε φάκτο" αυτοαναίρεσης της ίδιας της Βουλής. Πρόκειται για ένα είδος κοινοβουλευτικού "πραξικοπήματος". Η εθνική κυριαρχία ανατρέπεται και η λαϊκή κυριαρχία, που είναι, υποτίθεται, η βασική αρχή της δημοκρατίας απ' όπου πηγάζουν - όπως διακηρύσσουν - όλες οι εξουσίες, τίθεται "υπό περιορισμόν".

Δεν πρόκειται για υποθέσεις, αλλά για μια απτή πραγματικότητα. Οι πολίτες πλέον θα ελέγχονται από τα υπερεθνικά κατασταλτικά κέντρα της Σένγκεν, τα οποία βέβαια δε θα υπόκεινται σε κανέναν εθνικό έλεγχο, ούτε καν όπως αυτό του αστικού κοινοβουλίου. Ποια λοιπόν αρχή της λαϊκής κυριαρχίας θα μπορεί να ισχύει, όταν οι πολίτες δε θα ελέγχουν τον εαυτό τους; Η πράξη αυτή της επικύρωσης της Σένγκεν σηματοδοτεί την κατάργηση και πλήθους άλλων διατάξεων του Συντάγματος, που έχουν να κάνουν με τα ατομικά δικαιώματα, την προστασία πολιτών άλλων χωρών οι οποίοι διώκονται για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις κλπ. Αυτό μάλιστα ακούγεται ως μέγιστη ειρωνεία και υποκρισία, τη στιγμή που τόσος θόρυβος γίνεται για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Αυτού του Συντάγματος, που με δικομματική συμπαιγνία καταργείται στην ουσία του πνεύματός του αλλά και του γράμματός του με τη σημερινή ψήφο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

****

Οι θιασώτες της Σένγκεν, αυτοί που την ψήφισαν στη Βουλή, εμφανίζονται ιδιαίτερα προκλητικοί, ενώ προβάλλουν και διάφορες δικαιολογίες, που δεν τις πιστεύουν ούτε οι ίδιοι:

Τι μεγαλύτερο ψέμα από το ότι ο Ελλάδα αν δεν ψήφιζε τη Σένγκεν θα ήταν σε μειονεκτική θέση στην Ευρώπη. Αραγε πώς προκύπτει αυτό; Και μέχρι πού μπορεί να φτάσει αυτή η λογική, να παραχωρούνται δηλαδή τα πάντα στο όνομα της μη απομόνωσης της χώρας; Η όλη πορεία έχει δείξει ότι η λογική αυτή οδηγεί στην κατάργηση της ίδιας της χώρας, και τώρα με τη Σένγκεν στην άλωση και της προσωπικής ζωής των πολιτών της.

Τι μεγαλύτερο ψέμα από το ότι, τάχα, με την εφαρμογή της Συμφωνίας αναγνωρίζονται τα ελληνικά σύνορα ως σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης! Καμία σχέση δεν έχει αυτό με το πραγματικό πρόβλημα αμφισβήτησης των συνόρων της που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από την πλευρά της Τουρκίας. Εξάλλου, η αναγνώριση αυτή έχει να κάνει μόνο με την παρακολούθηση της ζωής των πολιτών που βρίσκονται εντός των συνόρων, ενώ σύντομα, στο ορατό μέλλον, και η Τουρκία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα μπει στη Σένγκεν, ίσως και ανεξάρτητα από τη διαδικασία πλήρους ένταξης της χώρας αυτής στην ΕΕ.

Τι μεγαλύτερο ψέμα από το ότι είναι δυνατόν να υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας, που θα προστατεύουν την προσωπική ζωή του πολίτη! Μάλιστα, το ψέμα αυτό το εστιάζουν στον τρόπο πρόσβασης στα στοιχεία. Δηλαδή, αναγνωρίζουν ότι τα στοιχεία θα συγκεντρώνονται, αλλά απλά θα υπάρχουν περιορισμοί στην πρόσβαση. Αν είναι δυνατόν όμως ο πολίτης να μπορεί να ελέγξει το τι θα κάνει τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει γι' αυτόν ο γιγαντιαίος υπερεθνικός ηλεκτρονικός μηχανισμός της Σένγκεν.

Η εφαρμογή της θα σημάνει την πλήρη υποδούλωση χώρας και πολιτών. Είναι πραγματικά τρομακτικό αυτό που μας περιμένει, αν τα πράγματα οδηγηθούν εκεί που τα έχουν δρομολογήσει: Η ζωή μας, όχι μόνο θα φακελώνεται, αλλά και θα προδιαγράφεται, αφού με την επεξεργασία των στοιχείων που θα γίνεται, θα σκιαγραφούνται, υπό τη μορφή πρόβλεψης, και οι μελλοντικές μας συμπεριφορές και θα εντασσόμαστε σε ανάλογες κατηγορίες. Στην τράπεζα πληροφοριών θα χωράνε στοιχεία που ακόμα και οι ίδιοι μπορεί μετά από ένα διάστημα να τα έχουμε ξεχάσει, θα μας κυνηγάνε εφ' όρου ζωής, όταν θα αναζητούμε δουλιά, όταν θα κάνουμε αίτηση σε κάποια υπηρεσία, σε οποιαδήποτε δραστηριότητά μας.

***

Η γιγαντιαίων διαστάσεων διεθνής επιχείρηση κατά του "εσωτερικού εχθρού", δηλαδή των λαών της Ευρώπης, αρχίζει από αύριο κιόλας. Ταυτόχρονα, με την εφαρμογή της Συμφωνίας Σένγκεν δημιουργείται μια νέα πραγματικότητα, νέες συνθήκες διαμορφώνονται, που βάζουν και νέους στόχους πάλης. Οι λαοί, που βρίσκονταν σε συνθήκες υποδούλωσης και παραβίασης των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών - και ειδικότερα ο ελληνικός λαός - έχουν μακροχρόνια παράδοση αγώνων για την αποτίναξη του ζυγού. Η Σένγκεν μπορεί να μείνει νεκρό γράμμα αν το θελήσουν οι λαοί της Ευρώπης μαζί, αλλά και ο καθένας για τον εαυτό του. Τέτοιες μορφές υποδούλωσης μπορούν σε μεγάλο βαθμό να υπονομευτούν και στο τέλος να γίνουν ανενεργείς, όπως με τη μη αποδοχή των πολιτών να συμπράξουν στη λειτουργία αυτού του δικτύου πληροφοριών. Ανυπακοή λοιπόν στη Σένγκεν και στα όργανά της. Ανυπακοή και υπονόμευση του υπερεθνικού παρακράτους, που εγκαθιδρύεται στο σβέρκο των λαών της Ευρώπης σε εφαρμογή του όποιας απόχρωσης Μάαστριχτ.

Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

- - - - - - - - - - - - - - - -

ΣΠΟΤ

Ενα νέο καθεστώς εγκαθιδρύεται, όπου η καθημερινή ζωή του πολίτη θα βρίσκεται υπό το άγρυπνο βλέμμα του αόρατου ηλεκτρονικού υπερδυνάστη του. Μια κατάσταση που δημιουργεί νέα καθήκοντα αντίστασης για κάθε άνθρωπο, που θέλει να σέβεται τον εαυτό του, που θέλει να παραμείνει κύριος της προσωπικότητάς του, δηλαδή άνθρωπος, που δε θα αφήσει να επικρατήσει η βαρβαρότητα, έστω κι αν φοράει ηλεκτρονικό προσωπείο

- - - - - - - - - - - - - - - - - -


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ