Κυριακή 25 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Ρόμπερτ Μουγκάμπε

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Η γη είναι η οικονομία μας και η οικονομία είναι η γη μας». Σ' αυτό το σλόγκαν, το κόμμα «ΖΑΝΟΥ» του προέδρου της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, επιχείρησε να συμπυκνώσει την πεμπτουσία του προγράμματός του ενόψει της ίσως πιο θυελλώδους προεκλογικής εκστρατείας που έγινε ποτέ σ' αυτή τη χώρα, 20 χρόνια αφότου ανεξαρτητοποιήθηκε...

Είναι άλλωστε γνωστός ο αγώνας του «Κινήματος των βετεράνων του πολέμου ανεξαρτησίας της Ζιμπάμπουε», που ξεκίνησε πριν πέντε μήνες στη γη μίας χώρας, που το συντριπτικό ποσοστό της καλλιεργήσιμης γης ελέγχεται από μία μικρή τάξη λευκών γαιοκτημόνων. Από τον περασμένο Φλεβάρη έως και λίγες μέρες πριν το σημερινό άνοιγμα των καλπών, έγιναν πολλά με κορυφαίες εξελίξεις την - ενίοτε όχι δίχως θύματα - κατάληψη 1.300 αγροκτημάτων της λευκής μειοψηφίας αλλά και την ενδυνάμωση του αντιπολιτευόμενου «Κινήματος Δημοκρατικής Αλλαγής», που - όπως παραδέχονται και οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ - συγκροτήθηκε με τη χείρα της λευκής μειοψηφίας γαιοκτημόνων και της... Γηραιάς Αλβιόνας στο ρόλο μιας άλλης «Αθηνάς».

Θα γεννήσουν «εκπλήξεις» αυτές οι κάλπες; Κατά μερικούς ναι, κατ' άλλους όχι. Το μόνο βέβαιο είναι πως ο ίδιος ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε δε διακυβεύει τίποτε άμεσα απ' όσα οι κάλπες κυοφορήσουν. Εξίσου βέβαιο είναι πως εάν εννοεί πραγματικά τις ριζικές αλλαγές που ευαγγελίζεται πως θα δρομολογηθούν εάν το «ΖΑΝΟΥ» νικήσει σ' αυτές τις εκλογές, τότε η Ζιμπάμπουε θα ζήσει - εάν δε ζει ήδη... - σε εποχές συγκλονιστικών και κρίσιμων εξελίξεων, που εκ των πραγμάτων θα προκαλέσουν αντιδράσεις στο κατεστημένο της διεθνούς πολιτικής και οικονομικής σκηνής.


Δ. Ο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ