Κυριακή 25 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Αγωνιστική επαγρύπνηση!

Το ΠΑΜΕ και συνδικαλιστικές οργανώσεις με ταξική κατεύθυνση προετοιμάζουν τους εργαζόμενους σε όλη τη χώρα για αντίσταση στις ανατροπές που ετοιμάζει η κυβέρνηση

Στο στόχαστρο έχει μπει η κοινωνική ασφάλιση στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη, με τις πολυεθνικές, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις κυβερνήσεις να ετοιμάζονται να δώσουν νέο καθοριστικό χτύπημα στα ασφαλιστικά δικαιώματα εργαζομένων και ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων, να ανατρέψουν τον κοινωνικό χαρακτήρα των κοινωνικοασφαλιστικών συστημάτων και να ανοίξουν το δρόμο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Απέναντι στη νέα αντιασφαλιστική λαίλαπα, που ήδη έχει δρομολογηθεί στη χώρα μας, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα παίρνει αυτή την περίοδο θέσεις «μάχης».

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, αλλά και μια σειρά συνδικαλιστικές οργανώσεις που κινούνται σε ταξική κατεύθυνση, έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες και έχουν πραγματοποιήσει ή προγραμματίζουν διάφορες εκδηλώσεις, όπως συσκέψεις, συγκεντρώσεις, ημερίδες. Στόχος όλων αυτών των πρωτοβουλιών είναι σε πρώτη φάση η ενημέρωση των εργαζομένων για τους αντιασφαλιστικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, ώστε να βρίσκονται σε ετοιμότητα να απαντήσουν αγωνιστικά στη συνέχεια.

Στα πλαίσια αυτά, το ΠΑΜΕ διοργάνωσε ήδη την περασμένη Πέμπτη, μια δυναμική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, ενώ προγραμματίζει για τις 12 Ιούλη την πραγματοποίηση ημερίδας, όπου θα συζητηθούν οι αντιασφαλιστικοί σχεδιασμοί και θα παρουσιαστούν οι θέσεις του ΠΑΜΕ για την κοινωνική ασφάλιση.

Οι ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα επεξεργάζονται παράλληλα και ολοκληρώνουν, θέσεις και προτάσεις για το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα της χώρας, στην κατεύθυνση της υπεράσπισης και αναβάθμισης του κοινωνικού και δημόσιου χαρακτήρα του και των ασφαλιστικών - συνταξιοδοτικών παροχών. Απώτερη επιδίωξη είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ενός πλατιού μετώπου πάλης που θα είναι ικανό να βάλει εμπόδια και να δυσκολέψει το πέρασμα της αντιασφαλιστικής πολιτικής και σε μια πορεία να ανατρέψει αυτή την πολιτική, να υπερασπιστεί τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης και να επιβάλει μέτρα διεύρυνσης των ασφαλιστικών κατακτήσεων.

Καμπάνια πλατιάς ενημέρωσης των εργαζομένων στους κλάδους Ενδυσης έχει ξεκινήσει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας, με τη διοργάνωση από κοινού με τα συνδικάτα - μέλη της, συγκεντρώσεων σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Ηδη έχουν πραγματοποιηθεί τέτοιες συγκεντρώσεις στη Νάουσα, στην Πάτρα, στη Λάρισα, στην Αθήνα, στο Αγρίνιο, στη Σιάτιστα, στην Καστοριά και έπεται συνέχεια.

Τη δική της προσπάθεια ενημέρωσης και αγωνιστικής επαγρύπνησης ξεδιπλώνει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας. Τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιήσει περιφερειακές συσκέψεις των διοικήσεων των σωματείων - μελών της, με στόχο την προετοιμασία απεργιακών και άλλων κινητοποιήσεων. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν συνελεύσεις των σωματείων του κλάδου, συγκεντρώσεις σε μεγάλους χώρους δουλιάς, ενώ η Ομοσπονδία από κοινού με άλλα συνδικάτα θα προχωρήσει σε πικετοφορίες και συλλαλητήρια.

Σύσκεψη με το ίδιο περιεχόμενο πραγματοποίησαν την περασμένη βδομάδα η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πειραιά, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αρτας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας και τη σκυτάλη αναμένεται να πάρουν και άλλες οργανώσεις.

Την ίδια ώρα που τα ταξικά συνδικάτα προγραμματίζουν τα αγωνιστικά τους βήματα, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ παρουσιάζει και αυτή κινητικότητα, που ωστόσο βρίσκεται στην κατεύθυνση της στήριξης και της συστράτευσης με τα αντιασφαλιστικά σχέδια που εξυφαίνονται. Εχοντας αναφανδόν υιοθετήσει σαν δικό της στόχο και μονόδρομο το στόχο του κεφαλαίου την ΟΝΕ, πρόσφερε στην κυβέρνηση με τη συμμετοχή της στο διαβόητο κοινωνικό διάλογο, τη νομιμοποίηση που χρειαζόταν για να προχωρήσει στον αντεργατικό νόμο - τερατούργημα 2639/'98 και στον αντιασφαλιστικό νόμο 2676/99, που έθεσε τις βάσεις για τη νέα λαίλαπα που έρχεται.

Την ίδια τακτική κράτησε απέναντι στην κυβερνητική έφοδο στα αποθεματικά του ΙΚΑ και άλλων Ταμείων, τα οποία οδηγήθηκαν στον τζόγο του χρηματιστηρίου. Πρόσφατο και μεγαλύτερο κρούσμα προκλητικής στήριξης των αντιασφαλιστικών σχεδίων, αποτελεί η απόφαση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ να συμπεριλάβει στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας άρθρο για την πραγματοποίηση «κοινωνικού διαλόγου» για την κατεδάφιση του ασφαλιστικού, δίνοντάς του θεσμική ισχύ και νομιμοποίηση. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο σχετικό άρθρο γίνεται λόγος για αναγκαιότητα «αναμόρφωσης του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων», χρησιμοποιώντας ακόμα και τους ίδιους όρους που χρησιμοποιεί ΔΝΤ, ΟΟΣΑ κλπ. Δίνοντας το στίγμα της... αναμόρφωσης, αναφέρει ότι «προϋποθέτει μέτρα άμεσης απόδοσης και θεσμικές παρεμβάσεις μακράς πνοής στις θεμελιακές πτυχές της (οργάνωση, λειτουργία, διοίκηση, χρηματοδότηση, παροχές, εξυπηρέτηση ασφαλισμένων - συνταξιούχων)» και γίνεται λόγος για τη «συγκρότηση ενός συστήματος κεφαλαιοποιητικών και διανεμητικών στοιχείων»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ