Κυριακή 25 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Πίστευε στη δύναμή σου και ερεύνα

Ονέος άνθρωπος ήταν βαθιά προβληματισμένος, όταν ρώτησε: -Πες μου γέροντα, μέσα σ' αυτήν την καταχνιά των καιρών, τη σύγχυση και το σκοταδισμό των ημερών, σε τι να πιστεύω και τι να μην πιστεύω;

- Κατ' αρχήν δεν υπάρχουν σοφοί και άσοφοι γέροντες, μεσήλικες και νέοι. Υπάρχει όμως η εμπειρία των κοινωνικών αναδιατάξεων, μέσα στις οποίες ζυμώνεις και ζυμώνεσαι, διαμορφώνοντας τη «σκέψη σου που μέστωσε με τον καιρό». Λέει όμως και κάτι άλλο ο ποιητής: «Αν είν' η σκέψη σου/πριν από σένα/ δεν είν' απόκομμα θεού και γέννα,/ τη σκλάβα σκέψη σου, σκλάβα δετή,/ σου τηνε πλάσανε, οι Δυνατοί».

Εσύ, για παράδειγμα, έμαθες να πατάς γερά στη γη και να μην πλανιέσαι στα σύννεφα. Εσύ, μέσα από τα προβλήματα της ζωής έμαθες να έχεις πίστη στον άνθρωπο που αγωνίζεται μαζί σου. Να έχεις πίστη στον εαυτό σου. Εμαθες να ερευνάς, να επιβεβαιώνεις, ή, να απορρίπτεις. Αφησε σε άλλους να πιστεύουν ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΡΕΥΝΟΥΝ. Και να περιδιαβάζουν σε δρόμους μυστικιστικούς, γριφώδεις και απόμακρους.

Εσύ, έμαθες να μην ομφαλοσκοπείς, προφητεύοντας τα μελλούμενα, αλλά να παρεμβαίνεις στα επίγεια. Ανάμεσα στις από του όρους, πέτρινες «εντολές», βάλε άλλη μία: πίστευε στη δύναμή σου, που είναι των όλων αιτία.

Εχεις διαβάσει ποτέ, τα μειλίχια, κατά τα άλλα, λόγια των «γκουρού», των θεοσοφιστών, του Κρισναμούρτι; Ωραία, μαυλιστικά λόγια, υπερβατικός όμως ο λογισμός, που σε καλεί σε φυγή από τα εγκόσμια. Σε ασκήσεις ενδοσκόπησης και αυτοεγκλεισμού, μακριά από το κοινωνικό περιβάλλον, από τα καθημερινά σου προβλήματα, σε μια διαδικασία προοδευτικής εξαϋλωσης.

Εσένα δεν σε πλανεύουν οι υποσχέσεις των σειρήνων και τα ματζούνια των λωτοφάγων, της λησμονιάς. Ούτε τα κομποσκοίνια και ο λιβανωτός των δεήσεων προς την ανυπαρξία, που ίδια είναι από τη Στέγη του κόσμου, των Λάμα, ως τις εσχατιές του κόσμου. Ούτε οι μαντείες, οι ματόχαντρες και τα ξόρκια του αποπροσανατολισμού.

Εσύ, πίστευε στη δύναμή σου, ερεύνα και προχώρα.


Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ