Κυριακή 25 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κλιμακώνεται η επίθεση στο ΚΚΕ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πρόσφατα ο «Ριζοσπάστης» είχε επισημάνει ότι, στα πλαίσια της τακτικής της επίθεσης στο ΚΚΕ, ορισμένες εφημερίδες αρχικά, με άρθρα, «ρεπορτάζ», σχόλια, προλειαίνουν το έδαφος για μια γενικευμένη επίθεση και από τα ΜΜΕ στην πορεία προς το 16ο Συνέδριο. Τις τελευταίες μέρες και με αφορμή τη δημοσιοποίηση διαφωνιών του ενός κομματικού μέλους, παρατηρείται ένταση αυτού του τύπου δημοσιευμάτων και, το κυριότερο, ορισμένα «συμπεράσματα», μέσα από τα οποία προσπαθούν να καλλιεργήσουν το κλίμα, να διαμορφώσουν μια πλαστή εικόνα κρίσης-εσωκομματικής έντασης στο ΚΚΕ.

Βεβαίως, ορισμένοι από τους δημοσιογράφους αυτών των εφημερίδων θα σπεύσουν (όπως ήδη κάποιος έκανε) να αναρωτηθούν δήθεν αθώα: «Μα είναι δυνατόν να δίνεται στη δημοσιότητα μια επιστολή διαφοροποίησης και να μην τη δημοσιεύσω;». Το θέμα δεν είναι η δημοσιοποίηση της επιστολής. Το θέμα βρίσκεται στα «συμπεράσματα», με τα οποία συνοδεύεται η επιστολή σε μια σειρά εφημερίδες. «Συμπεράσματα» που είναι αποκαλυπτικά για τη μεθοδολογία διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και τους στόχους τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» (21/6), όπου η εφημερίδα και ο Γρ. Ρουμπάνης ανακαλύπτουν «κλίμα γενικής αμφισβήτησης της ηγεσίας», «σημάδια κρίσης στο ΚΚΕ», «αμηχανία και ανησυχίες στην περί την Αλ. Παπαρήγα ηγετική ομάδα» κλπ. Για αληθοφάνεια το ρεπορτάζ «ντύνεται» και με το κλασικό πια «σύμφωνα με πληροφορίες». Οι «πληροφορίες» αυτές και το «ρεπορτάζ» είναι τόσο... αξιόπιστα που φθάνουν μέχρι του σημείου να ισχυρίζονται ότι «ηγετικά στελέχη υποστήριζαν ότι ούτε καν σκέψη για συνέδριο δεν υπάρχει»!

Πρόκειται για κλασική περίπτωση όπου η πραγματικότητα προσαρμόζεται κατά το δοκούν για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένοι στόχοι. Πιο συγκεκριμένα, έχουμε να κάνουμε με την «τέχνη», μεμονωμένες διαφοροποιήσεις να πλασάρονται σαν «κλίμα γενικής αμφισβήτησης της ηγεσίας» και μάλιστα «από πολλές πλευρές»!

Στο ίδιο μήκος κύματος σε «συμπεράσματα», «πληροφορίες» και άλλες εφημερίδες με προεξάρχουσες το «Καρφί», την «Εξουσία», το «Βήμα», τη «Μακεδονία», τη «Θεσσαλονίκη» και, φυσικά, την «Αυγή». Και θα ήταν με μια έννοια παράξενο, αν απουσίαζαν οι παραπάνω εφημερίδες από την επίθεση και τη συγκεκριμένη μεθοδολογία, αφού και στο παρελθόν έχουν δώσει δείγματα γραφής και γενικά διακρίνονται για την αντιΚΚΕ γραμμή τους.

Στην ουσία έχουμε να κάνουμε με μια πρώτη κλιμάκωση της επίθεσης, κάτι που φαίνεται και από το γεγονός ότι σιγά σιγά μπαίνουν και ραδιόφωνα στο χορό. Τα «συμπεράσματα» αναπαράγονται, αλλού περισσότερο, αλλού λιγότερο, σε διάφορα μαγκαζίνο και εκπομπές («SKY», ΕΡΑ κλπ). Τα σκήπτρα σε ραδιοφωνικό επίπεδο, βεβαίως, τα κρατάει ο «ΦΛΑΣ». Οχι μόνο λόγω της γραμμής Κόκκαλη και της πλήρους ταύτισης του σταθμού στα πάντα με τις κυβερνητικές κατευθύνσεις. Ούτε μόνο λόγω της «συγγένειας» του σταθμού με το παρακλάδι του συγκεκριμένου συγκροτήματος, το «Καρφί». Αλλά και λόγω της δημοσιογράφου του σταθμού, της κυρίας Μάνη, που από το 1991 ακόμη έδειχνε και συνεχίζει να δείχνει ιδιαίτερο ζήλο στην αναπαραγωγή χαλκευμένων ειδήσεων για το ΚΚΕ.

Η συντονισμένη αυτή επίθεση συμπληρώνεται με τη συστηματική χειραγώγηση από τηλεοράσεις. Τα τηλεοπτικά κανάλια μπορεί να μην έχουν μπει σ' αυτή τη φάση, στο χορό δρουν όμως με διαφορετικούς τρόπους. Από τη μια θάβουν διαδήλωση 60.000 λαού στην Πορτογαλία ενάντια στην ΟΝΕ, και την ίδια στιγμή αναλώνονται στις φιέστες των κυβερνητικών. Από την άλλη συνεχίζουν την επιχείρηση φίμωσης του ΚΚΕ, τα πρωτεία της οποίας έχει ο ΑΝΤΕΝΝΑ, όπως και το MEGA. Παράλληλα, διαιωνίζεται η συστηματική αντικομμουνιστική πρακτική της ΝΕΤ με τα επανειλημμένα συκοφαντικά για το ΚΚΕ «ρεπορτάζ» του Κούλογλου. Ενδεικτικό είναι ότι θα επαναληφθούν τον Αύγουστο, προφανώς για καλύτερη εμπέδωση.

Από τα παραπάνω ίσως βγάζει κάποιος το συμπέρασμα ότι αυτή η «γραμμή» της επίθεσης εξυφαίνεται κυρίως από τα συγκροτήματα του κεφαλαίου που ελέγχουν ΜΜΕ. Μια τέτοια προσέγγιση θα ήταν απλουστευτική. Οπωσδήποτε υπάρχουν περιπτώσεις, που κάποιοι ιδιοκτήτες μέσων βάζουν τη σφραγίδα τους στην αντιΚΚΕ επίθεση. Κατά κανόνα, όμως, η «γραμμή» προωθείται από διάφορους μηχανισμούς, στους οποίους δεσπόζουν αυτός του Μαξίμου, αλλά και της Ζαλοκώστα, ενώ πολιτικά εξειδικεύεται και υλοποιείται από έναν πυρήνα δημοσιογράφων χρεωμένων εδώ και χρόνια με το ΚΚΕ. Παπούλιας («Ελευθεροτυπία»), Βοσδογάνης («Εξουσία»), Πουλακίδας («ΑΥΓΗ»), Χατζηνικόλας («Θεσσαλονίκη» - «Μακεδονία»), Σιδέρης («SKY») και προσφάτως Σταυρόπουλος («ΒΗΜΑ»), είναι μερικοί από τους δημοσιογράφους που αναπαράγουν ως «ειδήσεις από το ΚΚΕ» διάφορα ευφάνταστα σενάρια. Ασφαλώς υπάρχει και η κυρία Μάνη που, όπως ακούμε, έχει αναλάβει προσφάτως το ρόλο «συντονίστριας» του πυρήνα, βεβαίως όχι λόγω ιδιαίτερων ικανοτήτων, αλλά γιατί έτσι της έλαχε...

Αρκετοί από τους προαναφερόμενους είχαν τον ίδιο ρόλο στο 14ο και το 15ο Συνέδριο: Να πλήξουν το ΚΚΕ. Εσπασαν τα μούτρα τους. Το ίδιο θα γίνει και τώρα. Βέβαια, οι προσπάθειές τους, όπως και των διαφόρων επιτελείων, θα ενταθούν από το Σεπτέμβρη, οπότε θα περάσουν και σε νέα φάση κλιμάκωσης της επίθεσης. Η τακτική και τα στάδια της επίθεσης είναι άλλωστε προσχεδιασμένα. Ας μην έχουν όμως καμιά αυταπάτη ότι θα καταφέρουν να πλήξουν το ΚΚΕ. Οπως τότε έτσι και τώρα οι προσπάθειές τους θα πέσουν στο κενό. Το μόνο που προσφέρουν είναι η υπογραφή τους στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και, μέσα απ' αυτήν, στο ποδοπάτημα κάθε έννοιας δημοκρατικής και αντικειμενικής ενημέρωσης.


Toυ
Μάκη ΚΟΨΙΔΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Δημοσιογραφία» της ψευτιάς και του βούρκου (2013-04-16 00:00:00.0)
Βρώμικη πολεμική (2012-11-15 00:00:00.0)
Το ρεπορτάζ και η «Ελευθεροτυπία» (2011-12-13 00:00:00.0)
...χωρίς σύνορα (2009-02-17 00:00:00.0)
Γκεμπελίστικες συκοφαντίες από την «Αυγή» (2005-03-04 00:00:00.0)
Η αθλιότητα της διαστρέβλωσης και η αντιΚΚΕ επίθεση (2000-07-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org