Παρασκευή 2 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ
Σιωπηρό παρασκήνιο

Σε αναμονή ενόψει της σύγκλησης της ολομέλειας της Ιεράς Συνόδου στις 6 Ιούνη, είναι η ηγεσία της Εκκλησίας περιμένοντας κάποια κίνηση από την κυβέρνηση, που θα ανοίξει το δρόμο για διαπραγμάτευση εφ' όλης της ύλης, με αφορμή το θέμα των ταυτοτήτων. Σύμφωνα δε με όλες τις ενδείξεις, η Εκκλησία μάλλον εγκαταλείπει το δρόμο της δικαστικής - διά της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας - διεκδίκησης της αναγραφής του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητας και προκρίνει άλλες πιο πολιτικές μορφές.

Το άγονο μια τέτοιας προσπάθειας προδικάζει και η επιστημονική νομική επιτροπή της Εκκλησίας. Σύμφωνα με τον Αντ. Ρουπακιώτη, πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, που προΐσταται της επιτροπής αυτής, η επιτροπή «ομόφωνα γνωμοδότησε και συμβουλεύει τον αρχιεπίσκοπο πρώτον να μην προσφύγει η Εκκλησία στα δικαστήρια για τα ζητήματα των ταυτοτήτων, δεύτερον ότι η υπόθεση των ταυτοτήτων ανήκει αποκλειστικά στην πολιτεία και στα όργανά της».

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας στις χτεσινές δηλώσεις του, θέλησε να προσπεράσει τα όσα είπε προχτές ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις της κυβέρνησης ότι η απόφαση για τη μη αναγραφή του θρησκεύματος, στηρίζεται σε νόμο που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή. Ο υπουργός Τύπου μίλησε για κανόνες της Ελληνικής Δημοκρατίας που «πρέπει να γίνονται από όλους σεβαστοί». Και πρόσθεσε: «Ο καθένας έχει το δικό του ρόλο». Αναφορικά δε με το ρόλο της Εκκλησίας είπε: «Θεωρούμε ότι η Εκκλησία έχει συγκεκριμένο πνευματικό, θρησκευτικό και κοινωνικό ρόλο και, πάντως, δεν ασκεί πολιτική εξουσία. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, δηλαδή, σαν πολιτικός συνομιλητής».

Αντιπαραθέτοντας δε τις σχέσεις κυβέρνησης - κομμάτων έναντι των σχέσεων κυβέρνησης - Εκκλησίας σημείωσε ότι «με τα πολιτικά κόμματα έχουμε μια προνομιακή σχέση, στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης», ενώ με την Εκκλησία «δεν έχουμε πολιτική αντιδικία». Και πρόσθεσε: «Η Εκκλησία έχει το δικό της ρόλο, ο οποίος είναι διακριτός από το ρόλο της πολιτείας. Ασκεί τα καθήκοντά της σε αυτό το πλαίσιο. Δεν είναι δυνατόν η πολιτεία να είναι συνομιλητής της Εκκλησίας για θέματα, τα οποία δεν αφορούν την Εκκλησία, τα οποία αφορούν μόνο την πολιτεία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ