Πέμπτη 6 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ «ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ»
Απάντηση της Ιεραρχίας στη Β. Παπανδρέου

Αμεση ήταν η αντίδραση της Εκκλησίας στη χτεσινή τοποθέτηση της υπουργού Βάσως Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής και στο χαρακτηρισμό «αυτόκλητο προφήτη» που χρησιμοποίησε για τον αρχιεπίσκοπο. Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, δημοσιοποίησε, γραπτό κείμενο που φέρει την υπογραφή της Β. Παπανδρέου και στο οποίο, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Αρχιεπισκοπής: «Είχε δώσει γραπτή διαβεβαίωση ότι για το θέμα των ταυτοτήτων θα υπάρξει διάλογος με εκπροσώπους της Εκκλησίας».

Στο δελτίο Τύπου, ο εκπρόσωπος του αρχιεπισκόπου, μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος εκφράζει: «Τη λύπη του για τα όσα ελέχθησαν από την υπουργό Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Βάσω Παπανδρέου κατά τη συνεδρίαση της 4ης Ιουλίου, στην Επιτροπή του πρώτου θερινού τμήματος της Βουλής και στη συζήτηση για το θέμα των αστυνομικών ταυτοτήτων».

«Η κα Υπουργός -συνεχίζεται στο δελτίο Τύπου- από του βήματος του Κοινοβουλίου χρησιμοποίησε ανακριβείς και συκοφαντικές εκφράσεις σε βάρος του Προκαθήμενου της Ελλαδικής Εκκλησίας, αναπαράγουσα συνθήματα κατασκευασμένα από την αντιεκκλησιαστική προπαγάνδα». «Ο Σεβασμιότατος -αναφέρεται σ' άλλο σημείο- υπενθυμίζει στην κα Υπουργό ότι με την Ιερά Σύνοδο και τον Μακαριότατο έως τις εκλογές και το εν συνεχεία ανακύψανε θέμα της διαγραφής του θρησκεύματος από τις αστυνομικές ταυτότητες είχε τις άριστες των σχέσεων και είχε δώσει προς αυτούς γραπτή διαβεβαίωση ότι για το θέμα των ταυτοτήτων θα υπάρξει διάλογος με εκπροσώπους της Εκκλησίας».

Συγκεκριμένα στο κείμενο με την υπογραφή της Β. Παπανδρέου, που δημοσιοποίησε η Αρχιεπισκοπή αναφέρεται ότι «η ανανέωση των δελτίων ταυτότητας, έχουν σκοπό να γίνουν περισσότερο εύχρηστα, ανθεκτικότερα και με τις αναγκαίες διασφαλίσεις από επιχειρούμενες παραποιήσεις και πλαστογραφήσεις και όχι να έρθουν σε αντίθεση με το θρησκευτικό αίσθημα των Ελλήνων».

Για το συγκεκριμένο θέμα ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Αρ. Σπηλιωτόπουλος, με δήλωσή του αναφέρει ότι η συγκεκριμένη επιστολή της Β. Παπανδρέου προς τον αρχιεπίσκοπο «εκθέτει τόσο την ίδια, όσο και το σύνολο της κυβέρνησης. Και συνεχίζει «αποκαλύπτει ότι προεκλογικά η κυβέρνηση εξαπατούσε και ενέπαιζε την Εκκλησία».

Προσφυγή στο ΣτΕ

Κατατέθηκε χτες στο Συμβούλιο της Επικρατείας η πρώτη ουσιαστικά προσφυγή κατά της απόφασης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για απαγόρευση της αναγραφής του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες. Την προσφυγή, που στρέφεται κατά του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχ. Σταθόπουλου και της προαναφερόμενης Αρχής, υπογράφουν ο πρωτοπρεσβύτερος, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γ. Μεταλληνός, ο κοσμήτορας της ίδιας σχολής Χ. Βούλγαρης και οι καθηγητές Κ. Σκουτέρης και Σπ. Κοντογιάννης.

Οι παραπάνω υπογραμμίζουν ότι παρότι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων «πρέπει να είναι και να φαίνεται ότι είναι ανεξάρτητη, διότι μόνο τότε εμπνέει στον πολίτη εμπιστοσύνη για την αμεροληψία της», ο πρόεδρός της κ. Δαφέρμος πριν την έκδοση της εν λόγω απόφασης «είχε συνεργαστεί με την κυβέρνηση για να εκδώσει πράξη αρεστή σε αυτήν». Επομένως, «δεν επέδειξε ανεξαρτησία γνώμης και παρέσυρε και τα μέλη της Αρχής». Ο ίδιος, κατά την άποψη των προσφευγόντων, είχε κώλυμα συμμετοχής στην κρίσιμη συνεδρίαση, ήταν εξαιρετέος και επομένως έπρεπε να αποχωρήσει και να αντικατασταθεί από τον αναπληρωτή του, αντιπρόεδρο του ΣτΕ Γ. Δεληγιάννη. Με τη συμμετοχή του στη συνεδρίαση κατέστησε «μη νόμιμη τη σύνθεση της Αρχής και μη νόμιμη και άκυρη την υπό την προεδρία του εκδοθείσα απόφαση περί μη αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες».

Οι καθηγητές υποστηρίζουν, επίσης, ότι εφόσον κάποιος πολίτης θέλει να αναγράφεται το θρήσκευμά του στην ταυτότητα, δεν μπορεί η Αρχή να διατάξει τη μη αναγραφή του γιατί με τον τρόπο αυτό «αχρηστεύει εντελώς τη συγκατάθεση του πολίτη, δηλαδή φαλκιδεύει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των προσωπικών δεδομένων». Αρα και για το λόγο αυτό η επίμαχη απόφαση «είναι παράνομη».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ