Πέμπτη 6 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ENOΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Στο άρμα του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ
  • Ο υπουργός Αμυνας παρουσίασε στη Βουλή τις θέσεις της κυβέρνησης για τους εξοπλισμούς και την «αμυντική στρατιωτική αναθεώρηση»
  • Αντ. Σκυλλάκος: Δεν αφορούν τις πραγματικές ανάγκες της χώρας, αλλά εξυπηρετούν το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ
  • Διαφοροποίηση Αρσένη για Κυπριακό και ΠΓΔΜ

Την περαιτέρω πρόσδεση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στις επιλογές του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ εξυπηρετεί, τόσο το εξοπλιστικό τους πρόγραμμα, όσο και «η αμυντική στρατιωτική αναθεώρηση», τα οποία παρουσίασε χτες στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό με τις προκλήσεις του Ντενκτάς, σημείο στο οποίο σημειώθηκε διαφοροποίηση του πρώην υπουργού Παιδείας Γερ. Αρσένη, ο οποίος χαρακτήρισε «υπερβολικά ήπια την ελληνική αντίδραση».

Ο Α. Τσοχατζόπουλος, όχι μόνο δεν αρνήθηκε ότι οι εξοπλισμοί και η αμυντική αναθεώρηση εξυπηρετούν τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, αλλά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου, είπε ότι η Ελλάδα διεκδικεί τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας στη λειτουργία οργανισμών, όπως το ΝΑΤΟ και η ΔΕΕ και ειδικότερα σε θεσμούς «ευρωπαϊκούς». Ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2003 θα έχει δημιουργηθεί ο «Ευρωστρατός» με δύναμη 60.000 ανδρών, που θα παρεμβαίνει σε «εστίες κρίσης» και ισχυρίστηκε ότι αποτελεί «εθνικό συμφέρον» η συμμετοχή της χώρας σε αυτόν τον στρατό.

Αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά, είπε ότι η Συμφωνία του Ελσίνκι για την «ευρωπαϊκή πορεία» της Τουρκίας δεν αντιμετωπίζει ευθέως τις απαιτήσεις της στο Αιγαίο, αφού η Τουρκία δεν κάνει πίσω σε τίποτα. Επιτυγχάνεται, είπε, ένα κλίμα ύφεσης και τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα πολιτικής διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο χωρών, ούτε άμεσα, ούτε έμμεσα. Ως παράδειγμα ακαμψίας της Τουρκίας, ανέφερε την τελευταία προκλητική ενέργεια του Ντενκτάς στην Κύπρο, εκτιμώντας ότι πλέον «μπαίνουμε με δυσμενέστατους όρους στο Γ` γύρο συνομιλιών για το Κυπριακό». Ταυτόχρονα όμως, είπε ότι δεν πρέπει να αναβαθμιστεί η σημασία της ενέργειας αυτής, τονίζοντας ότι ο Ενιαίος Αμυντικός Χώρος Ελλάδας - Κύπρου πατάει σε σταθερό έδαφος. Το «κλειδί», είπε, για την Κυπριακή Δημοκρατία είναι να διεκδικήσει η Ελλάδα τα όσα προβλέπει η Συμφωνία του Ελσίνκι για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, άσχετα με την επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος ασχολήθηκε και με τις εξελίξεις στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, λέγοντας ότι για τη γειτονική χώρα «προκύπτουν εκ νέου όροι ασφαλείας», αφού ο αλβανικός εθνικισμός και αλυτρωτισμός δημιουργεί προβλήματα, τόσο στην ΠΓΔΜ, όσο και στο Κόσσοβο. Με βάση τα παραπάνω, είπε ότι «είναι ώριμη» μία καθαρή απάντηση επί της ουσίας στις σχέσεις με τη γειτονική χώρα, καθώς διαμορφώνονται συνθήκες για συνομιλίες. Εσπευσε δε να διευκρινίσει ότι δε θέλει να φανεί ότι με αυτήν την άποψη εκμεταλλεύεται την κρίση στην ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι θέλει την ανεξαρτησία της γείτονος και την ένταξή της στην ΕΕ.

Αναφερόμενος στη Γιουγκοσλαβία, ο υπουργός Αμυνας είπε μεν ότι η Ελλάδα δε θέλει να υπεισέλθει στα σχέδια για πολιτική αλλαγή στη χώρα, αλλά την ίδια στιγμή ομολόγησε την εμπλοκή σε αυτά, λέγοντας ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει το γιουγκοσλαβικό λαό που «ζητάει δημοκρατία».

Απαντώντας σε ερώτηση για την αποχώρηση του ελληνικού στρατιωτικού τμήματος από την Αλβανία, είπε ότι θα γίνει σε τρεις ή τέσσερις βδομάδες, αφού αυτό ολοκλήρωσε το έργο του (μας κόστισε αρκετά δισ. δρχ., είπε), που ήταν η εκπαίδευση του αλβανικού στρατού και υποστήριξη των προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο. Μένουν, συνέχισε, κάποια έργα σε εκκρεμότητα (Δυρράχιο, αεροδρόμιο, Αργυρόκαστρο), αλλά, εάν θέλουν οι Αλβανοί να γίνουν, πρέπει να υπογραφεί νέα σύμβαση ανάμεσα στα δύο στρατιωτικά επιτελεία.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος είπε ότι απέστειλε στους πολιτικούς αρχηγούς επιστολή, με την οποία τους καλεί να αποδεχτούν την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας ως «διακομματικό πεδίο συζήτησης των αμυντικών θεμάτων» και ανακοίνωσε ότι τον Οκτώβρη θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τους επαγγελματίες στρατιώτες, με το οποίο, μεταξύ άλλων, θα βοηθηθεί και η μείωση της θητείας κατά έξι μήνες σε διάστημα τριών χρόνων.

Για το εξοπλιστικό πρόγραμμα, επανέλαβε τις ήδη εξαγγελθείσες αγορές (Γιουροφάιτερ, F-16, υποβρύχια) και είπε ότι, τόσο η ΕΑΒ, όσο και η ΕΛΒΟ θα ιδιωτικοποιηθούν, αφού αναζητείται στρατηγικός επενδυτής και, μάλιστα, για τη δεύτερη προβλέπεται ότι ο «επενδυτής» θα μπορέσει να αποκτήσει και την απόλυτη πλειοψηφία.

Με τη φράση «λίγη σκληράδα στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής θα μας κάνει καλό», ο Γερ. Αρσένης διαφοροποιήθηκε εν μέρει από την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική, τονίζοντας ότι ήταν «υπερβολική ήπια η ελληνική αντίδραση στην πρόκληση Ντενκτάς». Είπε ότι δε θα έπρεπε να γίνει ο Γ` γύρος συνομιλιών για το Κυπριακό, εάν προηγουμένως ο Ντενκτάς δεν υποχωρούσε από την τελευταία πρόκληση και ζήτησε να υπάρξει «ανταποδοτικότητα» στη στήριξη της ΠΓΔΜ με υποχώρησή της στο θέμα του ονόματος.

Ο Αντ. Σκυλλάκος

Η βασική μας αντίθεση στα όσα είπε ο υπουργός είναι στο αν αυτά που εξαγγέλλονται εξυπηρετούν τις πραγματικές αμυντικές δαπάνες της χώρας ή συμβάλλουν σε σκοπούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, τόνισε, σε παρέμβασή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος. Φάνηκε, υπογράμμισε, ότι, τόσο η αμυντική στρατιωτική αναθεώρηση, όσο και το εξοπλιστικό πρόγραμμα συμβαδίζουν με το νέο αμυντικό δόγμα του ΝΑΤΟ, που προβλέπει επεμβάσεις εκτός συνόρων με το πρόσχημα της διαχείρισης των κρίσεων, κάτι που θα κάνει και ο «ευρωπαϊκός στρατός».

Ζήτησε δε από τον υπουργό να ανακοινώσει κατά πόσο θα επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός τα επόμενα χρόνια από τους εξοπλισμούς. Ο Α. Τσοχατζόπουλος ισχυρίστηκε ότι υπάρχει «σταθεροποίηση του κόστους ως επιβάρυνση του προϋπολογισμού» στο 3,8% του ΑΕΠ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα ασφυκτικά όρια προμηνύουν συγκάλυψη(2011-07-07 00:00:00.0)
ΤΙΤΛΟΣ ΤΙΜΗΣ η απομάκρυνση από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ(2005-11-01 00:00:00.0)
Η «αμυντική αναθεώρηση» είναι ΝΑΤΟική εντολή(2001-03-17 00:00:00.0)
Υλοποιούμε τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ!(2000-09-07 00:00:00.0)
Συμπληρωτικός ρόλος στις πολυεθνικές όπλων(1997-07-26 00:00:00.0)
Απειλητικές δηλώσεις με επίκεντρο την Κύπρο(1996-12-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ