Πέμπτη 6 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Θεσσαλονίκη υποδέχτηκε τους Σέρβους μαραθωνοδρόμους της ειρήνης

Status

750 χιλιόμετρα δρόμου είναι πολύ λίγα απέναντι στην αστείρευτη δίψα για ειρήνη, για ζωή, για φιλία και αδελφοσύνη των λαών. Το απέδειξαν οι 8 αθλητές της 14μελούς γιουγκοσλαβικής αποστολής, που έτρεξαν από τη μαρτυρική πόλη Νόβι Σαντ μέχρι τη Θεσσαλονίκη, την πόλη - προπύργιο της αντιιμπεριαλιστικής δράσης, μεταφέροντας το μήνυμα πως οι λαοί δεν υποτάσσονται με τα όπλα, όσο «έξυπνα» και αν είναι.

Ο διασυνοριακός αυτός Μαραθώνιος Ειρήνης ολοκληρώθηκε χθες με την άφιξη των Σέρβων αθλητών στη Θεσσαλονίκη. Οι Επιτροπές Ειρήνης, τα εργατικά συνδικάτα της πόλης, νεολαίοι και εργαζόμενοι, υποδέχτηκαν τους συναγωνιστές και μετέτρεψαν την ειδική αυτή αθλητική εκδήλωση, σε ένα αποφασιστικό αντιπολεμικό συλλαλητήριο, δείγμα της ανυποχώρητης πάλης του λαού της περιοχής, κόντρα στους φονικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της Νέας Τάξης των ιμπεριαλιστών.

Η αποστολή των Σέρβων έφτασε χθες στις 6 το απόγευμα στην περιοχή της Σταυρούπολης, απ' όπου, μαζί με τους εκπροσώπους των φορέων της πόλης, πορεύτηκαν ως το Αγαλμα του πρωτομάρτυρα της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη. Εκεί Ελληνες και Σέρβοι κατέθεσαν στεφάνια στη μνήμη των χιλιάδων αγωνιστών, που θυσιάστηκαν στην περίοδο της σύγχρονης ιστορίας, αγωνιζόμενοι για την ειρήνη και την ανεξαρτησία.

Με πορεία, μαζί με τους πολίτες που έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση υποδοχής, κατευθύνθηκαν προς το Λευκό Πύργο, το μνημείο - σύμβολο της Θεσσαλονίκης. Με την ελληνική και τη γιουγκοσλαβική σημαία να κυματίζουν στα χέρια των Σέρβων αθλητών που προπορεύονταν, διαδήλωσαν πως «ένας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός» και διατράνωσαν την απόφασή τους, με μια φωνή, «να φύγει το ΝΑΤΟ από τη Βαλκανική, ειρήνη και φιλία θέλουν οι λαοί».

H συγκέντρωση

«Ενας λαός δεν υποτάσσεται όταν αγωνίζεται για την ειρήνη. Αυτοί που πολεμάνε για την ειρήνη και την αξιοπρέπεια των λαών είναι ανίκητοι», δήλωσε κατηγορηματικά ο Ιλια Ασίμοβιτς, επικεφαλής της σέρβικης αποστολής, μιλώντας στη συγκέντρωση στο χώρο κάτω από το Λευκό Πύργο, για να συμπληρώσει, αποδεικνύοντας τα λεγόμενά του: «Στη Γιουγκοσλαβία, η ζωή ξανάρχισε. Οι γέφυρες, τα σχολεία, τα κέντρα πολιτισμού ξαναχτίστηκαν. Συνεχίζουμε με μόνο στόχο την ειρήνη και απαιτούμε ποτέ πια πόλεμος. Οχι άλλες κτηνωδίες των ΝΑΤΟικών στην περιοχή μας».

Το δρόμο της παλλαϊκής συστράτευσης και του ανυπόταχτου αγώνα για την απόκρουση των ορατών κινδύνων υπέδειξε ως μόνο δρόμο ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ Μιχάλης Σπυριδάκης, αφού προηγουμένως προειδοποίησε πως «οι επεμβάσεις, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και η πολιτική καθυπόταξης των λαών από την πλευρά των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και της ΕΕ θα συνεχιστούν».

Τις ευθύνες που αναλογούν στο λαϊκό κίνημα, μπροστά στο διαρκές έγκλημα που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή των Βαλκανίων, σημείωσε στο δικό του χαιρετισμό ο γραμματέας του ΕΚΘ Θεόδωρος Κυριακίδης, ενώ τη διαρκή στήριξη του ΕΚΘ στης αντιπολεμικές εκδηλώσεις μετέφερε ο αντιπρόεδρος του ΕΚΘ Ν. Γιαννόπουλος, αναφέροντας πως το Εργατικό Κέντρο συμμετείχε σε όλες σχεδόν τις κινητοποιήσεις για την ειρήνη στα Βαλκάνια.

Παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας κ. Τσόγκας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή κυπέλλου στον επικεφαλής της αποστολής, τιμητικών πλακετών στον μεγαλύτερο σε ηλικία Σέρβο αθλητή τον 69χρονο Βασίλη και τον νεαρότερο, τον 16χρονο Μπόρακ.

Σήμερα το πρωί, η 14μελής αποστολή των Σέρβων ειρηνοδρόμων θα αποτίσει φόρο τιμής στους συμπατριώτες τους που έπεσαν θύματα στη διάρκεια του Α` Παγκοσμίου Πολέμου και έχουν ταφεί στα συμμαχικά νεκροταφεία του Ζέιντελικ στη Θεσσαλονίκη.

Η διαδρομή

Ο μαραθώνιος της ειρήνης καθιερώθηκε από την Αθλητική Λέσχη του Νόβι Σαντ πέρσι, λίγο μετά τη λήξη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών και αφιερώθηκε στα παιδιά που έπεσαν θύματα της κτηνωδίας του ΝΑΤΟ.

Η φετινή αποστολή ξεκίνησε στις 28 Ιούνη από το μνημείο ενάντια στο φασισμό, που βρίσκεται στο κέντρο του Νόβι Σαντ. Στη διάρκεια της διαδρομής, οι Σέρβοι αθλητές πέρασαν και απέτισαν φόρο τιμής σε όλα σχεδόν τα σημεία που βρέθηκαν στο στόχαστρο του ΝΑΤΟ. Ανάμεσά τους, το κτίριο της Κινέζικης Πρεσβείας, το Κραγκόεβατς, οι κατεστραμμένες γέφυρες του Βαρβαρίνα, η πόλη Αλέξινατς, το Νις κλπ. Πέρασαν από την ΠΓΔΜ και έφτασαν στην Ελλάδα. Στόχος των Σέρβων αθλητών ήταν ο επόμενος μαραθώνιος να γίνει με τη συμμετοχή και αθλητών από τις άλλες χώρες της Βαλκανικής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ