Πέμπτη 6 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Υπηρέτης μιας έντονα αντιλαϊκής πολιτικής

Παρέμβαση του Γιάννη Θεωνά σε σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Υπηρέτη μιας έντονα νεοφιλελεύθερης αντιλαϊκής πολιτικής χαρακτήρισε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Ολομέλειας του ΕΚ, σχετικά με την ετήσια έκθεση για την ΕΚΤ, επισημαίνοντας ότι η πολιτική που στηρίζει και εξυπηρετεί, το μόνο που αναμένεται να επιτύχει είναι να προσθέσει νέα κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο και νέα δεινά στα λαϊκά στρώματα.

«Η συζητούμενη έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αφορά στο έτος 1999, που είναι το πρώτο έτος λειτουργίας της, μετά την έναρξη της τρίτης φάσης της ΟΝΕ», σημείωσε ο Γ. Θεωνάς για να τονίσει ότι «ακριβώς για αυτό το λόγο, η κριτική προσέγγιση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα πεπραγμένα της ΕΚΤ θα έπρεπε να είναι πιο αυστηρή και πιο απαιτητική».

«Το ΕΚ είναι το μόνο θεσμικό όργανο της Κοινότητας που έχει την αρμοδιότητα κάποιου, εκ των υστέρων όμως, ελέγχου της ΕΚΤ και της πολιτικής της. Απ' αυτή την άποψη, η έκθεση της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, είναι κατώτερη των προσδοκιών των Ευρωπαίων πολιτών, αφού υποστηρίζει πλήρως την πολιτική του ΕΣΚΤ και σε πολλές περιπτώσεις γίνεται «βασιλικότερη του βασιλέως», απαιτώντας μια ακόμα πιο φιλελεύθερη πολιτική. Προκαλεί μάλιστα το δημόσιο αίσθημα ο ισχυρισμός ότι η διεθνής θέση του ευρώ και η αδυναμία του έναντι του δολαρίου, οφείλεται δήθεν στην καθυστέρηση εφαρμογής των απαιτούμενων διαρθρωτικών αλλαγών σε βάρος της αγοράς εργασίας προϊόντων και υπηρεσιών, στην καθυστέρηση προώθησης της άλωσης του δημόσιου τομέα της οικονομίας, την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και την ανατροπή των εργασιακών, κοινωνικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων».

«Η πολιτική της ΕΚΤ στο κυνήγι της περιβόητης νομισματικής σταθερότητας, την οποία θεωρεί μοναδικό καθήκον της, είχε έντονα αντιφατικά χαρακτηριστικά, αφού πάντα για τον ίδιο στόχο, τον έλεγχο των πληθωριστικών πιέσεων, κινούνταν σαν εκκρεμές από τη μία άκρη στην άλλη, με αλλεπάλληλες μειώσεις και αυξήσεις των επιτοκίων που στην ουσία είχαν έντονα αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη, την παραγωγικότητα και την απασχόληση».

«Οι εργαζόμενοι που πληρώνουν τις συνέπειες μιας έντονα αρνητικής, νεοφιλελεύθερης πολιτικής δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη σε αυτή την πολιτική, δε συμμερίζονται ούτε την αισιοδοξία της ΕΚΤ ούτε τη στήριξη της πολιτικής της από το ΕΚ, τα άλλα όργανα της ΕΕ και τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών. Η περιβόητη "νέα οικονομία" που αποτελεί τη νέα δικαιολογητική βάση της ασκούμενης πολιτικής, το μόνο που αναμένεται να επιτύχει είναι να προσθέσει νέα κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο και νέα δεινά στα λαϊκά στρώματα».

«Εκφράζοντας τα γνήσια συμφέροντα των εργαζομένων», επισήμανε καταλήγοντας ο Γ. Θεωνάς, «απορρίπτουμε την πολιτική της ΕΚΤ και θα καταψηφίσουμε την έκθεση της Οικονομικής Επιτροπής».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ