Πέμπτη 6 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ECHELON
Συστάθηκε η επιτροπή και αρχίζει η έρευνα

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-

Μετά από μήνες συζητήσεων και ενώ ο θόρυβος διογκώνεται στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη αναλογικά με τον αριθμό και των δημοσιευμάτων του ευρωπαϊκού Τύπου, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε, χτες, για τη σύσταση αλλά και τη σύνθεση μιας ειδικής προσωρινής επιτροπής που θα εξετάσει το θέμα του παγκοσμίου συστήματος παρακολουθησης των τηλεπικοινωνιών Echelon.

Οπως έγινε γνωστό, η σύσταση της επιτροπής, της οποίας η θητεία θα διαρκέσει 12 μήνες, εγκρίθηκε από 340 βουλευτές, 210 ψήφισαν κατά, ενώ υπήρχαν και 15 αποχές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η επιτροπή αυτή «έχει ευρύτερο και χαλαρότερο πλαίσιο λειτουργίας από μία εξεταστική των πραγμάτων, επιτροπή, δηλαδή δεν έχει δικαίωμα να καλέσει μάρτυρες για κατάθεση, ούτε έχει δικαίωμα πρόσβασης σε διάφορα μυστικά έγγραφα».

Εντούτοις, η επιτροπή καλείται να εξακριβώσει την ύπαρξη ή όχι του συστήματος παρακολούθησης και το κατά πόσο η χρησιμοποίησή του από μυστικές υπηρεσίες παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ και τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών. Επίσης, καλείται να εξετάσει κατά πόσο οι κρυπτογραφημένες πληροφορίες είναι επαρκής και αποτελεσματικός τρόπος προστασίας των προσωπικών δεδομένων και να καταθέσει προτάσεις για λήψη πολιτικών και νομοθετικών μέτρων από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών της αλλά και των εταιριών της.

Η επιτροπή αποτελείται από 36 ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Ευρωκοινοβούλιο. Ανάμεσά τους, είναι η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αννα Καραμάνου, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Δημητρακόπουλος και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Μιχάλης Παπαγιαννάκης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ