Παρασκευή 2 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Βασίλης «δεν έκατσε φρόνιμα... »

Συνέντευξη στο «Ρ» του αγωνιστή μαθητή, Βασίλη Σιδέρη

Τις τελευταίες μέρες «έπεσαν» πάνω του τα τηλεοπτικά κανάλια, τα ραδιόφωνα και οι εφημερίδες. Αλλος στη θέση του μπορεί και να «το 'παιζε»... ολίγον σταρ. Ο Βασίλης Σιδέρης, όμως, ο 14χρονος μαθητής του Β' Γυμνασίου Τρικάλων, το «θέμα» του οποίου «παίζει» στο σύνολο, σχεδόν, των ΜΜΕ, νιώθει άβολα που εμφανίζεται στις τηλεοπτικές οθόνες και φωτογραφίζεται στις εφημερίδες. Μας το είπε ο ίδιος χτες, όταν ξαναμιλήσαμε μαζί του: «Δεν αισθάνομαι ούτε σαν ήρωας, ούτε, βεβαίως, σαν κάποιον που έκανε κάτι το κακό και τον περιέλαβαν τα ΜΜΕ, ούτε καν ξεχωριστός και διαφορετικός από τους άλλους νέους της ηλικίας μου, για να θέλω να το παίξω σταρ. Αυτή η κατάσταση με τη δημοσιότητα με κουράζει, για να μη σου πω ότι με φοβίζει κιόλας. Ιδιαίτερα όταν κάποιοι επιχειρούν να βρουν ανύπαρκτες πολιτικές σκοπιμότητες και αντιθρησκευτικές διαθέσεις στη στάση που κράτησα στο σχολείο μου. Ασε που αυτό το διάστημα έχω εξετάσεις και μ' αυτή την ανακατωσούρα δεν έχω ώρα να διαβάσω».

Πριν μιλήσουμε με τον Βασίλη, επικοινωνήσαμε με τον πατέρα του, Κώστα Σιδέρη, ο οποίος, εξαρχής, μας τόνισε πως είναι περήφανος για το γιο του. Οχι μόνο για την αξιοπρεπή και θαρραλέα στάση που υπέδειξε έναντι του αυταρχισμού από τον διευθυντή του σχολείου, αλλά και γιατί είναι άριστος μαθητής, πολύ καλός χαρακτήρας και εξαιρετικός αθλητής. Το τελευταίο - το γεγονός, δηλαδή, ότι, όπως μας είπε, ο γιος του είναι αθλητής της αγωνιστικής αναρρίχησης, της χιονοδρομίας και της πάλης - τον κάνει ιδιαίτερα περήφανο, καθώς και ο ίδιος είναι αθλητής. Είναι, όμως και οργισμένος πολύ ο Κώστας Σιδέρης. Για την αυταρχική συμπεριφορά προς τον Βασίλη του διευθυντή του σχολείου και την αήθη και προκλητική συμπεριφορά προς τον ίδιο, του προϊσταμένου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, όταν πήγε να μάθει γιατί τιμωρήθηκε ο γιος του. Είναι και πικραμένος. Για τη στάση που κράτησε ο σύλλογος των καθηγητών του Γυμνασίου και η ΕΛΜΕ στο θέμα που δημιουργήθηκε. Δηλώνει, όμως, ότι θα επιμείνει ν' αγωνίζεται, με κάθε τρόπο και προς κάθε κατεύθυνση, ώστε ν' αρθεί η άδικη τιμωρία, να σταματήσουν οι συκοφαντίες σε βάρος του Βασίλη και να δικαιωθεί ο γιος του.

Με τον Βασίλη η συζήτησή μας περιστράφηκε γύρω από τα γεγονότα, αλλά και από τα συναισθήματα που νιώθει αυτές τις μέρες και μας μίλησε για τις ιδέες και τα όνειρά του.

- Βασίλη, δεν ξέρεις το τραγούδι που λέει «Βασίλη κάτσε φρόνιμα να γίνεις νοικοκύρης...»; Γιατί δεν έκατσες φρόνιμα και μπήκες σε μπελάδες;

- Τι το κακό έκανα; Απλώς είπα ότι δε θέλω να πάω σε μια εξωσχολική εκδήλωση που γινόταν σε ημέρα σχολικής αργίας και σε περίοδο που δίνω εξετάσεις. Αμάρτημα είναι αυτό; Δεν έχω το δικαίωμα να θέλω ή να μη θέλω κάτι;

- Ναι, αλλά λένε ότι αντιμίλησες στον διευθυντή του σχολείου και επέδειξες ανάρμοστη συμπεριφορά.

- Είναι ανάρμοστη συμπεριφορά να πεις ότι δε θέλω να πάω κάπου, όπου δεν είσαι υποχρεωμένος να πας; Δεν είπα τίποτα το ανάρμοστο. Απλώς εξέφρασα την άρνησή μου κι όταν ο διευθυντής μου επέβαλε την τιμωρία, κοιτώντας τον στα μάτια, σχολίασα λέγοντας ότι «γυρίζουμε 50 χρόνια πίσω».

- Εξαρτάται, λένε κάποιοι, πώς τα είπες όλα αυτά.

- Δε σου κρύβω ότι τη στιγμή που άκουσα ότι αποβάλλομαι και δε θα συμμετάσχω στις εξετάσεις στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, «έβραζα» από θυμό, γιατί ένιωσα παράφορη αδικία σε βάρος μου. Ομως, κράτησα την οργή μέσα μου και δεν είπα τίποτα παραπάνω. Αλλωστε, δεν είναι στο χαρακτήρα μου να φέρομαι με απρέπεια.

- Ποια είναι τα όνειρά σου για το μέλλον, Βασίλη;

- Θέλω να σπουδάσω και να μορφωθώ και θεωρώ ότι, όπως είναι η κατάσταση στην εκπαίδευση σήμερα, αυτό είναι πολύ δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο, ιδιαιτέρως για τα παιδιά των φτωχών οικογενειών. Αγαπώ, επίσης, με πάθος τον αθλητισμό και ασχολούμαι με αυτόν, γιατί νομίζω ότι είναι ένα «αντίδοτο» στα «δηλητήρια» των ναρκωτικών και των άλλων μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η νεολαία. Θέλω μια καλύτερη κοινωνία, στην οποία ο κάθε νέος θα μπορεί να μορφώνεται, να βρίσκει δουλιά, να αθλείται, να έρχεται σ' επαφή με τον πολιτισμό, να δημιουργεί και να αισθάνεται ελεύθερος. Και ξέρω ότι για να 'ρθει αυτή η νέα κοινωνία, θα πρέπει ν' αγωνίζομαι και ν' αγωνίζεται όλη η νεολαία.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ