Παρασκευή 2 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Φορομπήχτες με ... πατέντα

Tα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τα εισοδήματα που δηλώθηκαν πέρσι στην Εφορία (αποκτήθηκαν και φορολογήθηκαν το 1998 και εκκαθαρίστηκαν το 1999), είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά. Τα στοιχεία αυτά, μάς πληροφορούν, μεταξύ άλλων πως χρόνο με το χρόνο οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι διαψεύδοντας έτσι τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και όσα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ισχυρίζονται πως η πολιτική τους είναι «φιλολαϊκή», και ότι... προστατεύει ή αυξάνει τα εισοδήματα των εργαζομένων και των οικονομικά αδύνατων!

Αν οι ισολογισμοί των επιχειρήσεων μάς πληροφορούν για τον άδικο χαρακτήρα της διανομής των εισοδημάτων, τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τη φορολογία των προσωπικών εισοδημάτων, μάς πληροφορούν ότι με την αναδιανομή των εισοδημάτων (δημοσιονομική πολιτική) οι μεγαλοεπιχειρηματίες και τα κάθε είδους τσιράκια τους γίνονται ακόμη πιο πλούσιοι.

Ιδού και τα τεκμήρια:

Πρώτον, το γεγονός ότι τα ποσοστά αύξησης των κερδών των μεγάλων εμποροβιομηχανικών επιχειρήσεων (που τα νέμονται μεταξύ τους οι μεγαλομέτοχοι) αυξάνονται με διψήφιο, τριψήφιο ή και τετραψήφιο αριθμό, ενώ οι ονομαστικές αυξήσεις των μισθών και συντάξεων, με μονοψήφιο αριθμό που κινείται γύρω και κάτω από τον επίσημο πληθωρισμό. Αυτό, δεν είναι κάτι το τυχαίο αλλά αποτέλεσμα του συγκεκριμένου μοντέλου της εισοδηματικής, τιμολογιακής και νομισματοπιστωτικής πολιτικής που άρχισε να εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ (από το 1990 μέχρι το 1993) και συνέχισε να εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ (από τον Οκτώβρη του 1993 μέχρι σήμερα).

Δεύτερον, το γεγονός ότι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι - που αποκαλούνται και «υποζύγια» του προϋπολογισμού - εξακολουθούν να πληρώνουν το 60% του συνολικού φόρου εισοδήματος που εισπράττει το κράτος από όλες τις κατηγορίες των φορολογουμένων, παρά το γεγονός ότι τα εισοδήματά τους σε πραγματικές τιμές μειώνονται και αυξάνονται τα εισοδήματα των μεγαλοεπιχειρηματιών (εμποροβιομηχάνων κλπ.).

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών - για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 1998 και δηλώθηκαν στην Εφορία το 1999 - δικαιώνουν όλους εκείνους που υποστηρίζουν πως με την ακολουθούμενη αντιλαϊκή πολιτική της ΟΝΕ και του Μάαστριχτ, οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι (σε βάρος των φτωχών) και οι φτωχοί φτωχότεροι (προς όφελος των πλουσίων). Και τα στοιχεία αυτά, δεν είναι άλλα παρά τα εξής δύο που μας πληροφορούν, πως:

Πρώτον, το 30,9% του συνόλου των φορολογουμένων (1.418.635 φορολογούμενοι, πολλοί από τους οποίους ανήκουν στους φτωχούς ή νεόπτωχους της ελληνικής κοινωνίας) δήλωσαν ατομικό εισόδημα μέχρι 1.500.000 δραχμές και σωρευτικά 938,6 δισ. δραχμές ή το 5,9% του συνολικού εισοδήματος.

Δεύτερον, το 1,1% (οι 49.852 φορολογούμενοι πιο πλούσιοι των πλουσίων) δήλωσε το 7,3% του συνολικού εισοδήματος ήτοι 1.200 δισ. δραχμές.

Υπάρχει και ένα τρίτο ενδιαφέρον στοιχείο που μας πληροφορεί πως το διαθέσιμο εισόδημα του 25% του συνόλου των φορολογουμένων με τα υψηλότερα εισοδήματα, σε σχέση με το αντίστοιχο 25% των φορολογουμένων με τα χαμηλότερα εισοδήματα, σχεδόν διπλασιάστηκε αφού από 8 φορές μεγαλύτερο που ήταν το 1989, ήταν το 1997 αισίως 15 φορές μεγαλύτερο.

Να γιατί λέμε πως και οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, είναι φορομπήχτες με πατέντα.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ