Παρασκευή 2 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ασφαιρα πυρά κατά διαπλεκομένων
Δεν είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα η επιχείρηση του Κ. Καραμανλή να στοιχίσει πίσω του τους βουλευτές και απέναντι στα διαπλεκόμενα. Ηγετική εμφάνιση της Ντ. Μπακογιάννη. Σοβαρή αμφισβήτηση του «μεσαίου χώρου»

Φτωχά και κατώτερα του αναμενόμενου ήταν τα αποτελέσματα της επιχείρησης του Κ. Καραμανλή να στοιχίσει τους βουλευτές πίσω του, στη βάση της απόκρουσης της λασπολογικής επίθεσης που δέχεται το κόμμα του από τα διαπλεκόμενα. Οι περισσότεροι από τους βουλευτές απέφυγαν σκόπιμα να τοποθετηθούν στο επίμαχο θέμα, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι, με πρώτη την Ντ. Μπακογιάννη, που αμφισβήτησαν ανοιχτά βασικά σημεία της επιχειρηματολογίας του (εσωστρέφεια, διαπλεκόμενα), αλλά και στρατηγικές επιλογές (μεσαίος χώρος). Η γενική αίσθηση, πάντως, ήταν πως ο Κ. Καραμανλής δεν έφυγε από τη χτεσινή συνεδρίαση της ΚΟ έχοντας εξασφαλίσει τη «συλλογική και δυναμική απάντηση» στα διαπλεκόμενα που ζητούσε, ενώ κυριάρχησε το κλίμα της εσωστρέφειας και της εσωκομματικής αντιπαράθεσης, παρά το γεγονός ότι ο Κ. Καραμανλής δε δίστασε να συνδέσει την παρουσία στην ηγεσία με τη μη διαιώνιση της εσωστρέφειας.

Στην εισήγησή του ο Κ. Καραμανλής ανέδειξε ως κυρίαρχο θέμα την επίθεση λάσπης που δέχεται από τα διαπλεκόμενα, τα οποία, όπως ισχυρίστηκε, θέλουν αποδυναμωμένη τη ΝΔ στο σύνολό της, γιατί ενοχλούνται από τη φωνή και τη δράση της και κάλεσε τους βουλευτές να «επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή συστράτευση και ενεργοποίηση». Αμέσως μετά κατήγγειλε το δημοσίευμα της «Χουριέτ», συνδέοντάς το με την επίθεση λάσπης από τα διαπλεκόμενα: «Παρακολουθούμε, ήδη, νέες πρακτικές. Η λάσπη ταξιδεύει τώρα στην Αγκυρα, ανακατεύεται σε βρώμικα νερά και επιστρέφει. Εχασαν ήδη την ψυχραιμία τους». (Σημειώνεται ότι η «Χουριέτ» σε πρωτοσέλιδο κατάπτυστο και προφανώς κατευθυνόμενο δημοσίευμά της εμπλέκει τον πρόεδρο της ΝΔ και τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ σε «σκάνδαλο ομοφυλοφιλίας στην ελληνική πολιτική»). Ξέρουμε, συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ, ότι οι λασπολόγοι είναι στην πλευρά εκείνων που βολεύονται με την παρουσία της σημερινής κυβέρνησης και τη διαιώνιση του κατεστημένου της αδιαφάνειας και της συναλλαγής. Στη βάση αυτή ζήτησε «αγώνα για τη δημοκρατία, αντεπίθεση στην αήθεια». Χρέος μας, τόνισε, είναι να αποδειχθούμε ενωμένοι και να κινηθούμε σαν μια γροθιά, ώστε να εξουδετερώσουμε τις εναντίον μας επιθέσεις. Αναφερόμενος στην κατάσταση στο κόμμα, ζήτησε «να μη δίνουμε προσχήματα σε εκείνους που μάχονται την παράταξή μας, γιατί δεν αρκεί να το πιστεύουμε, πρέπει να το δείχνουμε διαρκώς και προς την κοινωνία». Τάχθηκε υπέρ του εσωκομματικού διαλόγου, αλλά χαρακτήρισε καταστροφική την εσωστρέφεια. Μάλιστα προχώρησε ένα ακόμα βήμα: «Η δική μου παρουσία - τόνισε - δε δένει με την εσωστρέφεια, είναι δεμένη με μια σταθερή πορεία προς τα εμπρός». Και οξύνοντας το δίλημμα προς τους βουλευτές πρόσθεσε: «Δεν είμαι αλάνθαστος, πιστεύω ότι πάντοτε προσπαθούσα το καλύτερο και αυτό θα συνεχίσω. Ομως, οι κατευθύνσεις, οι άξονες και οι αρχές της πολιτικής πρακτικής μου είναι ένα ενιαίο σύνολο», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι δεν του αρκεί η μη αμφισβήτηση στο πρόσωπό του.

Η απάντηση της Ντ. Μπακογιάννη

Απέναντι στον Κ. Καραμανλή στάθηκε ουσιαστικά η Ντ. Μπακογιάννη με μια αρχηγικού χαρακτήρα ομιλία. Αποδοκίμασε και στιγμάτισε την επίθεση λάσπης κατά του Αρ. Σπηλιωτόπουλου, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να μην απαντηθεί από το σύνολο της ΝΔ, αλλά την ίδια στιγμή απέρριψε τη θεωρία των διαπλεκομένων. Δεν είναι έκπληξη, είπε, ότι το ΠΑΣΟΚ αντιδρά ως κατεστημένο και στηρίζεται από οικονομικούς παράγοντες. Το ζήτημα είναι τι κάνουμε εμείς. Απαντώντας στον Κ. Καραμανλή, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει υπερβολική τη διαπίστωσή της για έλλειμμα εσωκομματικής δημοκρατίας, είπε πως «δεν πιστεύω ότι είναι υπερβολή». Οσο πιο μεγάλη είναι η εσωκομματική δημοκρατία, τόσο πιο εύκολη και δυνατή είναι η σύνθεση. Ο εσωκομματικός διάλογος, πρόσθεσε, είναι δύναμη, δεν είναι εσωστρέφεια, μπορεί να προσθέσει, όχι να αφαιρέσει. Ταυτόχρονα επισήμανε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα συνοχής και ενότητας στη ΝΔ και συμπλήρωσε με νόημα ότι «η συνεχής επαναφορά του θέματος δε βοηθά κανένα».

Από τους βουλευτές που πήραν το λόγο αρκετοί, κυρίως νεοεκλεγέντες και ορισμένοι τομεάρχες, τάχθηκαν στο πλευρό της ηγεσίας και εξαπέλυσαν επίθεση κατά των διαπλεκομένων. Δεν ήταν όμως λίγοι εκείνοι που αμφισβήτησαν επιλογές της ηγεσίας και κυρίως το μεσαίο χώρο, ενώ τα παλαιότερα ηγετικά στελέχη απέφυγαν να πάρουν το λόγο. Συγκεκριμένα, κριτική ή διαφωνία στην πορεία προς το μεσαίο χώρο άσκησαν οι Μ. Γιαννάκου, ο Σ. Χατζηγάκης, Κ. Καραμπίνας, Κ. Κιλτίδης, κ.ά., ενώ άλλοι, όπως οι Π. Παναγιωτόπουλος, Δ. Γιακουμάτος, ζήτησαν να μην ενοχοποιηθεί η παραδοσιακή δεξιά και να μην προσδιοριστεί κομματικά ο μεσαίος χώρος για να μην υπάρξουν αποκλεισμοί. Ο Γ. Αλογοσκούφης υποστήριξε ότι ο κυριότερος λόγος που χάθηκαν οι εκλογές ήταν το αρνητικό έως εχθρικό επικοινωνιακό περιβάλλον και γι' αυτό ζήτησε, μέσω συμμαχιών στην κοινωνία, να εξασφαλίσουν ότι το επικοινωνιακό περιβάλλον θα είναι τουλάχιστον ουδέτερο, ώστε να υπάρχουν ελπίδες να περάσουν το μήνυμά τους. Στη δευτερολογία του ο Κ. Καραμανλής, απαντώντας στην κριτική που ακούστηκε για το μεσαίο χώρο, είπε ότι ο ίδιος αισθάνεται την υπόθεση του μεσαίου χώρου «σαν μήνυμα ότι οι περιχαρακώσεις και οι τεχνητοί διαχωρισμοί του χθες δεν έχουν καμία σχέση με το σήμερα, ότι δε χαρίζουμε κανέναν πολίτη». Απαντώντας στην Ντ. Μπακογιάννη, επισήμανε ότι ο διάλογος πρέπει να έχει στόχο να γινόμαστε καλύτεροι και όχι να οδηγεί στην εσωστρέφεια. Επιπλέον, «πρέπει να προσέχουμε και την εικόνα που αναπαράγουμε». Η Ρηγίλλης, ωστόσο, εμφανιζόταν ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της χτεσινής συνεδρίασης, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι η υποστήριξη στον Κ. Καραμανλή και στην επίθεση απέναντι στα διαπλεκόμενα ήταν ικανοποιητική.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με τα γκάλοπ κατά της εσωστρέφειας(2001-05-29 00:00:00.0)
Φουντώνουν οι εσωκομματικές πυρκαγιές(2001-05-23 00:00:00.0)
Τα δύσκολα μετά το συνέδριο(2000-06-08 00:00:00.0)
Συνέδριο ανακύκλωσης της κρίσης(2000-06-06 00:00:00.0)
«Παγιδευμένη» στην εσωκομματική κρίση(2000-05-30 00:00:00.0)
Η ήττα φέρνει στην επιφάνεια την κρίση(2000-05-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ