Παρασκευή 2 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Θα τις αποσύρει;

Την προχτεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου Κ. Σκανδαλίδη και Μ. Θεοδωράκη - σχετικά με την ελευθερία του λόγου, την ελευθεροτυπία και το απαράδεκτο φαινόμενο των δικαστικών διώξεων - προβάλλει η χτεσινή «Αυριανή» και, μάλιστα, από την πρώτη της σελίδα. Τίτλος: «Κοινή συνέντευξη Σκανδαλίδη - Θεοδωράκη - Τέλος στη "βιομηχανία" αγωγών κατά του Τύπου».

Να υποθέσουμε ότι και ο κ. Γιαννόπουλος θα αποσύρει τις μηνύσεις και τις αγωγές που έχει κάνει ενάντια στο «Ρ», παρότι στην προαναφερόμενη συνέντευξη δεν ειπώθηκε ούτε μια φορά το όνομά του, παρά τις ιδιαίτερες επιδόσεις του στις δικαστικές διώξεις; Πέρα από το γεγονός - όπως όλοι γνωρίζουν - πως ανήκει στο ίδιο κόμμα με τον κ. Σκανδαλίδη, έχει και στενούς δεσμούς με την εφημερίδα του Ταύρου...

Καμπάνια πρόσληψης πρακτόρων...

Σε μια μεγάλη καμπάνια (τη μεγαλύτερη εδώ και δέκα χρόνια) για πρόσληψη νέων πρακτόρων έχει αποδυθεί η αμερικανική ΣΙΑ, έγραψε πρόσφατα η «Ουάσιγκτον Ποστ». Μια σειρά διαφημιστικές καταχωρήσεις σε εφημερίδες και περιοδικά παρουσιάζουν μια ειδυλλιακή εικόνα για τη μεγαλύτερη μυστική υπηρεσία του κόσμου και, ούτε λίγο ούτε πολύ, ισχυρίζονται, ότι ειδικά η Διεύθυνση Επιχειρήσεων της υπηρεσίας είναι μια κοινωνική λέσχη επιτυχημένων νέων, προσπαθώντας να προσελκύσουν υποψήφιους πράκτορες...

Ολ' αυτά, βέβαια, δεν ακούγονται και λίγο περίεργα. Μεγαλύτερη σημασία έχουν, όμως, οι ιδιαίτεροι στόχοι των ιθυνόντων της ΣΙΑ. «Επιχειρούμε, σημειώνει ο υποδιευθυντής επιχειρησιακού σχεδιασμού, να προσελκύσουμε άτομα, των οποίων οι ικανότητες να ταιριάζουν με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στον κόσμο, όπως η γνώση γλωσσών σαν τα Ρωσικά, τα Αραβικά, τα Κινεζικά», ενώ τονίζει την ανάγκη της πρόσληψης πολύ μεγαλύτερου αριθμού υπαλλήλων, που ανήκουν σε εθνικές ή άλλες μειονότητες.

Οπως καταλαβαίνετε, η «νέα τάξη» και ό,τι αυτή συνεπάγεται για όλους τους λαούς του κόσμου βρίσκεται ακόμη στα πρώτα της βήματα...

... με «ειδικές» ικανότητες

Κι αν θέλετε περισσότερη βοήθεια για να καταλάβετε τη σημασία που αποδίδει η ΣΙΑ στη στρατολόγηση πρακτόρων από τις μειονότητες - και στις αντίστοιχες ανά τον κόσμο «επιχειρήσεις», βέβαια - το δημοσίευμα παρέχει και συγκεκριμένο παράδειγμα. Ο σταθμάρχης της ΣΙΑ στο Μογκαντίσου της Σομαλίας, το 1993, διηγείται την περίπτωση ενός μαύρου πράκτορα, ο οποίος κατάφερε να ζήσει για μήνες στις βόρειες περιοχές της χώρας, παριστάνοντας το Σομαλό και αποκομίζοντας ζωτικές πληροφορίες για τις κινήσεις των πολεμάρχων της περιοχής. Υπάρχει, επίσης, δήλωση του πρώην σταθμάρχη της ΣΙΑ στο Χαρτούμ του Σουδάν, που σημειώνει ότι η ΣΙΑ έχει να αντιμετωπίσει νέες διεθνείς προκλήσεις, στις οποίες μπορεί να ανταποκριθεί μόνο προσλαμβάνοντας νέο ανθρώπινο δυναμικό.

Τι να υποθέσουμε;

Πάμπολλες οι δηλώσεις, που γίνονται τις μέρες αυτές, σχετικά με το θέμα της αναγραφής ή μη του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες. Ξεχωρίσαμε αυτή του Α. Ανδριανόπουλου στον «Πλάνετ»: «Είναι φυσικό να καταργηθεί η ταυτότητα γενικά. Οταν όμως υπάρχει, να γράφει το όνομα, το επώνυμο και τίποτε άλλο».

Να υποθέσουμε ότι ο θερμός οπαδός της παγκοσμιοποίησης και της νέας τάξης αντιτίθεται και στην ύπαρξη του απαραίτητου για το φακέλωμα ηλεκτρονικού κωδικού στις νέες ταυτότητες ή, απλώς και μόνο, υπεκφεύγει, παριστάνοντας και τον εκσυγχρονιστή ταυτόχρονα..;

Φορομπήχτες με ... πατέντα

Tα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τα εισοδήματα που δηλώθηκαν πέρσι στην Εφορία (αποκτήθηκαν και φορολογήθηκαν το 1998 και εκκαθαρίστηκαν το 1999), είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά. Τα στοιχεία αυτά, μάς πληροφορούν, μεταξύ άλλων πως χρόνο με το χρόνο οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι διαψεύδοντας έτσι τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και όσα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ισχυρίζονται πως η πολιτική τους είναι «φιλολαϊκή», και ότι... προστατεύει ή αυξάνει τα εισοδήματα των εργαζομένων και των οικονομικά αδύνατων!

Αν οι ισολογισμοί των επιχειρήσεων μάς πληροφορούν για τον άδικο χαρακτήρα της διανομής των εισοδημάτων, τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τη φορολογία των προσωπικών εισοδημάτων, μάς πληροφορούν ότι με την αναδιανομή των εισοδημάτων (δημοσιονομική πολιτική) οι μεγαλοεπιχειρηματίες και τα κάθε είδους τσιράκια τους γίνονται ακόμη πιο πλούσιοι.

Ιδού και τα τεκμήρια:

Πρώτον, το γεγονός ότι τα ποσοστά αύξησης των κερδών των μεγάλων εμποροβιομηχανικών επιχειρήσεων (που τα νέμονται μεταξύ τους οι μεγαλομέτοχοι) αυξάνονται με διψήφιο, τριψήφιο ή και τετραψήφιο αριθμό, ενώ οι ονομαστικές αυξήσεις των μισθών και συντάξεων, με μονοψήφιο αριθμό που κινείται γύρω και κάτω από τον επίσημο πληθωρισμό. Αυτό, δεν είναι κάτι το τυχαίο αλλά αποτέλεσμα του συγκεκριμένου μοντέλου της εισοδηματικής, τιμολογιακής και νομισματοπιστωτικής πολιτικής που άρχισε να εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ (από το 1990 μέχρι το 1993) και συνέχισε να εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ (από τον Οκτώβρη του 1993 μέχρι σήμερα).

Δεύτερον, το γεγονός ότι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι - που αποκαλούνται και «υποζύγια» του προϋπολογισμού - εξακολουθούν να πληρώνουν το 60% του συνολικού φόρου εισοδήματος που εισπράττει το κράτος από όλες τις κατηγορίες των φορολογουμένων, παρά το γεγονός ότι τα εισοδήματά τους σε πραγματικές τιμές μειώνονται και αυξάνονται τα εισοδήματα των μεγαλοεπιχειρηματιών (εμποροβιομηχάνων κλπ.).

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών - για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 1998 και δηλώθηκαν στην Εφορία το 1999 - δικαιώνουν όλους εκείνους που υποστηρίζουν πως με την ακολουθούμενη αντιλαϊκή πολιτική της ΟΝΕ και του Μάαστριχτ, οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι (σε βάρος των φτωχών) και οι φτωχοί φτωχότεροι (προς όφελος των πλουσίων). Και τα στοιχεία αυτά, δεν είναι άλλα παρά τα εξής δύο που μας πληροφορούν, πως:

Πρώτον, το 30,9% του συνόλου των φορολογουμένων (1.418.635 φορολογούμενοι, πολλοί από τους οποίους ανήκουν στους φτωχούς ή νεόπτωχους της ελληνικής κοινωνίας) δήλωσαν ατομικό εισόδημα μέχρι 1.500.000 δραχμές και σωρευτικά 938,6 δισ. δραχμές ή το 5,9% του συνολικού εισοδήματος.

Δεύτερον, το 1,1% (οι 49.852 φορολογούμενοι πιο πλούσιοι των πλουσίων) δήλωσε το 7,3% του συνολικού εισοδήματος ήτοι 1.200 δισ. δραχμές.

Υπάρχει και ένα τρίτο ενδιαφέρον στοιχείο που μας πληροφορεί πως το διαθέσιμο εισόδημα του 25% του συνόλου των φορολογουμένων με τα υψηλότερα εισοδήματα, σε σχέση με το αντίστοιχο 25% των φορολογουμένων με τα χαμηλότερα εισοδήματα, σχεδόν διπλασιάστηκε αφού από 8 φορές μεγαλύτερο που ήταν το 1989, ήταν το 1997 αισίως 15 φορές μεγαλύτερο.

Να γιατί λέμε πως και οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, είναι φορομπήχτες με πατέντα.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Επιχείρηση χειραγώγησης της σκέψης

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μια έκπληξη ή καλύτερα πρόκληση περίμενε χτες τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου, που διαγωνίστηκαν στο μάθημα της Ελληνικής Γραμματείας - Εκθεσης. Βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα κείμενο- πρόσφατο άρθρο στο «Βήμα», υποψήφιας βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Φθιώτιδας και πρώην υφυπουργού του ΠΑΣΟΚ, που δεν κάνει τίποτε άλλο από το να προβάλλει ως μόνη δυνατότητα την προσαρμογή στη «νέα τάξη πραγμάτων», που μεταφράζεται, σε ό,τι αφορά την παιδεία, στη διά βίου εκπαίδευση και κατάρτιση και την ατομική κατάκτηση της γνώσης.

Το ζητούμενο για τους εξεταζόμενους δεν ήταν η κριτική αντιμετώπιση της άποψης της αρθρογράφου του «Βήματος», που εκφράζει την επίσημη γραμμή του υπουργείου Παιδείας, αλλά να τη δεχτούν ως δεδομένη, ως θέσφατο και σε συνέχεια να την αναλύσουν και να εξηγήσουν το σκεπτικό της. Για να διασκεδαστούν, μάλιστα, οι ανησυχίες των μαθητών και των γονιών, το δεύτερο σκέλος των εξετάσεων περιλάμβανε επιστολή στον υπουργό Παιδείας, όπου έπρεπε να εκφράσουν τις απόψεις τους για το «τι πρέπει να αλλάξει στο σχολείο»!!!

Εμείς θα προτείναμε στο υπουργείο, και προσωπικά στον κ. Ευθυμίου, που εργαζόταν επίσης στο «Βήμα», να έγραφε αυτός την έκθεση και να την αναπαρήγε σε αντίτυπα. Τουλάχιστον έτσι η επιχείρηση χειραγώγησης θα ήταν πιο αυθεντική!

Πολιτικός ... προβληματισμός

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ που γράφει η «Χουριέτ» για τη Νέα Δημοκρατία; Είχε καλές «πόζες» ο Σπηλιωτόπουλος στη συνέντευξη που έδωσε σε περιοδικό; Με ποιους εκδότες «φιλελεύθερων» εφημερίδων έχει τσακωθεί;

Αν δεν ξέρετε τι είναι αυτά, να σας πληροφορήσουμε: Πρόκειται για τη βαθύτερη εκδοχή πολιτικού προβληματισμού στη Νέα Δημοκρατία... Κατά τα άλλα μπορούμε να απολαύσουμε τον περίφημο... δημιουργικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που προβάλλει ο Καραμανλής και απαιτεί ο Σημίτης από αυτόν.

Είναι λοιπόν αξιοθαύμαστο πόσο βοηθάει την πολιτική ζωή της χώρας ο δικομματισμός.

ΠΩΣ ΜΑΣ ΤΑ λέει, βρε παιδί μου, έτσι ο Παπαντωνίου! Η είσοδος στην ΟΝΕ, λέει, με την «απελευθέρωση επαγγελμάτων» και την άρση γραφειοκρατικών διαδικασιών θα «απελευθερώσει δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας»!!!

Ενας νέος επιχειρηματίας, δηλαδή, θα μπορεί χωρίς πολλή - πολλή χαρτούρα και δικαιολογητικά να ανοίξει επιχείρηση. Οπότε θα ενθαρρυνθούν οι νέοι, θα υπάρξει καινοτόμα επιχειρηματική δραστηριότητα και θα μειωθεί και η ανεργία!

Πολύ όμορφα όλα αυτά και πραγματικά θα χαιρόμασταν αν δεν ξέραμε σε ποια χώρα ζούμε. Αλλα επειδή ξέρουμε, οι περισσότεροι καταλαβαίνουμε ότι το μέλλον του εν λόγω νέου είναι... προφυλακιστέος στον Κορυδαλλό για ακάλυπτες επιταγές!

Διότι αν τη γλιτώσει από την τράπεζα που θα τον δανείσει τον άνθρωπο με δυσβάσταχτους όρους (αναγραφόμενους στις.... υποσημειώσεις), αν καθαρίσει με την εφορία που δείχνει μια «περίεργη» εμμονή με τους μικρομεσαίους, τότε το πιθανότερο είναι να ακολουθήσει τη... μοίρα των μικρών επιχειρήσεων που συνοψίζεται στη λέξη «λουκέτο»!

ΕΝΤΑΞΕΙ, είπαμε, καλό το παραμύθι που ακούμε από τους νέους ιδιοκτήτες του Παναθηναϊκού, αλλά μην το παρακάνουμε κιόλας. Τυπικά, βεβαίως, θα πούνε τα δικά τους, αλλά και ότι επενδύουν στη συγκεκριμένη ομάδα οι Βαρδινογιάννηδες με στόχο... την αξιοπιστία του ελληνικού ποδοσφαίρου ε, δεν είμαστε και τόσο αδαείς.


Γρηγοριάδης Κώστας

Θλιβερά αποτελέσματα έρευνας

Γρηγοριάδης Κώστας

Απογοητευτικά τα στοιχεία έρευνας, που δημοσιοποίησε το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και αφορά το εκπαιδευτικό σύστημα. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 4.127 μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου και έδωσε τα εξής αποτελέσματα: Στα τεστ γλώσσας και μαθηματικής σκέψης, στα οποία υποβλήθηκαν οι μαθητές, όλοι οι μέσοι όροι - πλην μιας μόνο περίπτωσης - ήταν κάτω από τη βάση. Μόνο τα κορίτσια της έκτης δημοτικού κατάφεραν να συγκεντρώσουν μέσο όρο λίγο πάνω από το 10 (συγκεκριμένα 11,08), με άριστα το 20.

Και να σκεφθείτε, ότι οι συνέπειες της κυβερνητικής μεταρρύθμισης Αρσένη δεν έχουν, ουσιαστικά, κάνει την εμφάνισή τους ακόμη...

Περισσεύουν, αλλά μόνο για τους λίγους

Το 31% των Ελλήνων φορολογουμένων ζει με εισόδημα (μετά την αφαίρεση του σχετικού φόρου) γύρω στις 200.000 δραχμές το μήνα, έγραφε χτες ο «Ρ», μετά την επεξεργασία των επίσημων στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με τα προσωπικά εισοδήματα έτους 1998, και ο νους μας πήγε στην ιδιαίτερα εύστοχη παρατήρηση, που έκανε, προχτές στη Βουλή, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη διάρκεια της προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004: Περισσεύουν χρήματα για να γίνει η Ολυμπιάδα - τόνισε η Αλ. Παπαρήγα - αλλά δεν περισσεύουν για ανθρώπινους μισθούς και συντάξεις, για δωρεάν παιδεία και υγεία, για λαϊκή στέγη και τόσα άλλα προβλήματα, που βασανίζουν τους εργαζόμενους.

Αποκαλυπτικά στοιχεία

Η επεξεργασία, όμως, των επίσημων στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με τη φορολογία εισοδήματος έτους 1998, που έκανε ο «Ρ» και δημοσίευσε χτες, προσφέρονται για πολύ περισσότερα συμπεράσματα.

Το 12,9% των φορολογουμένων δήλωσε μόλις το 0,5% του συνολικού εισοδήματος, ενώ το πλουσιότερο 12% των φορολογουμένων δήλωσε το 37.2%. Αν, μάλιστα, εξειδικεύσουμε στους πλουσιότερους των πλουσίων βλέπουμε πως το 1,1% των φορολογουμένων δήλωσε το 7,3% του συνολικού εισοδήματος. Κι αν «μεταφράσουμε» τα τελευταία ποσοστά σε πραγματικούς αριθμούς, βλέπουμε πως 49.852 φορολογούμενοι (το 1,1%) δήλωσε συνολικό εισόδημα 1,2 τρισ. δραχμές, ενώ περίπου 2.010.000 φορολογούμενοι (το 43,8%) δήλωσε εισόδημα 1,019 τρισ. δραχμές. Με άλλα λόγια, δηλαδή, περίπου πενήντα χιλιάδες χρυσοκάνθαροι δηλώνουν περισσότερο συνολικό εισόδημα (χώρια πόσα δε δηλώνουν...) απ' όσα δηλώνουν οι μισοί περίπου φορολογούμενοι όλης της χώρας (2 εκατ. εργαζόμενοι).

Και μετά, ο Κ. Σημίτης και η κυβέρνησή του μιλούν για κοινωνική δικαιοσύνη και άλλα παρόμοια...

Πληρώνουμε κι από πάνω

Ενας χρόνος ΝΑΤΟικής κατοχής του Κοσσυφοπεδίου συμπληρώνεται αυτές τις μέρες και πέρα από τα πολλά και σοβαρά ζητήματα, στα οποία το γεγονός αυτό παραπέμπει, υπάρχει ένα ακόμη: Η ελληνική στρατιωτική δύναμη, που αποτελείται από 1.200 αξιωματικούς και οπλίτες και μετέχει στη λεγόμενη ειρηνευτική ΝΑΤΟική δύναμη, κοστίζει ετησίως στον ελληνικό προϋπολογισμό περί τα 22 δισ. δραχμές. Αλλα 12 περίπου δισ. δραχμές κοστίζουν ετησίως οι 500 Ελληνες στρατιώτες, που μετέχουν στις αντίστοιχες δυνάμεις στη Βοσνία και την Αλβανία. Εχουμε, δηλαδή, ένα ετήσιο και καθόλου ευκαταφρόνητο συνολικό κόστος 34 δισ. δραχμών.

Το σημειώνουμε, γιατί - πέρα απ' όλα τ' άλλα - φαίνεται πως το ΝΑΤΟ, όπως και οι δικοί μας κυβερνώντες, προσανατολίζονται για μακρόχρονη παραμονή των δυνάμεων κατοχής σ' αυτές τις περιοχές. Χώρια όσα καινούρια μέτωπα ανοίξουν...

Ξεχασμένα τα ΤΕΕ και στο δημόσιο

Μέσα από την αναμενόμενη μεταρρύθμιση για τη δημόσια διοίκηση που προωθεί η κυβέρνηση και ήρθε στην επιφάνεια τις τελευταίες μέρες, αναδεικνύεται εκτός των άλλων και μια ιδιαίτερη πλευρά που σχετίζεται με το σύστημα προσλήψεων. Σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, Β. Παπανδρέου, η κυβέρνηση προτίθεται να αλλάξει τη σύνθεση τω εργαζομένων στο δημόσιο αυξάνοντας θεαματικά το ποσοστό των πτυχιούχων ΑΕΙ και ΤΕΙ και μειώνοντας αυτών του Λυκείου. Οσον αφορά δε, τους απόφοιτους των Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων, αυτοί απλώς δεν υπάρχουν. Και βέβαια, όταν θα αποκλείονται οι απόφοιτοι του λυκείου, φανταστείτε τι θα συμβεί με αυτούς των ΤΕΕ; Θα αποκλείονται πρακτικά από το ένα τρίτο των θέσεων εργασίας.

Επιβεβαιώνεται έτσι ότι τα ΤΕΕ είναι πραγματικά σχολεία β' κατηγορίας για παιδιά ενός κατώτερου Θεού, αλλά πολύ περισσότερο αναδείχνεται η ανάγκη για άλλο προσανατολισμό της εκπαίδευσης, για ενιαίο σχολείο, που θα δίνει στους νέους γενική παιδεία και εφόδια για να βγουν στη ζωή και την αγορά εργασίας.

Κράτος - ξεφτίλα

Το κράτος

τράβηξε ρολά

και αρωγή πια

δεν πουλά,

το κάθε πρόβλημα

δικό σου

και άντε, κόψε

το λαιμό σου!

*

Το κράτος,

έστω το κουλό,

λουκέτο έβαλε

διπλό

και δόγμα πλέον

έχει κάνει

το «όποιος ζήσει

και πεθάνει»!

*

Το κράτος, τώρα,

φουκαρά,

μόνο θα γδέρνει

ή θα βαρά,

ρόλους τελώνη

και δραγάτη

θα 'χει το κράτος τους

- απάτη!


Ο οίστρος

Ολυμπιάδα και αντιδραστικές αλλαγές

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 θα κοστίσει με τους πλέον μέτριους υπολογισμούς πάνω από δύο τρισεκατομμύρια δραχμές. Βέβαιο είναι επίσης ότι ο λαός θα είναι αυτός που «θα πληρώσει το μάρμαρο». Ομως, αυτό είναι μόνο ένα μέρος του προβλήματος. Το μέγα πρόβλημα είναι οι αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί η άρχουσα τάξη, τις οποίες θα έπαιρνε έτσι ή αλλιώς, αλλά θα επιταχύνει με πρόσχημα και αφορμή την Ολυμπιάδα.

Το τελευταίο διάστημα - και με αφορμή την «κόκκινη κάρτα» του κ. Σάμαρανκ - προβάλλεται έντονα ο κίνδυνος του διεθνούς διασυρμού της χώρας μας, αν τυχόν της αφαιρεθεί το δικαίωμα να διοργανώσει τους αγώνες του 2004. Πρόκειται για κινδυνολογία με δύο στόχους. Ο ένας είναι η επιδίωξη της λαϊκής συναίνεσης στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση σε αυτό το θέμα και ο δεύτερος οι πιέσεις που ασκούν τα μεγάλα συμφέροντα για την κατάληψη καλύτερων θέσεων στους μεταξύ τους διαγκωνισμούς για τη μοιρασιά της τεράστιας «πίτας».

Οσον αφορά τον πρώτο στόχο, το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα δεν είναι τόσο η ανοχή του λαού στις παρεκκλίσεις από τα ισχύοντα σε ό,τι αφορά την απ' ευθείας ή όχι ανάθεση των διάφορων εργολαβιών. Αλλωστε οι σχετικοί νόμοι είναι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου και στις πλείστες των περιπτώσεων καταπατούνται. Βασικός στόχος είναι η ανοχή, αν όχι η συμφωνία, του ελληνικού λαού στις βασικές επιδιώξεις της άρχουσας τάξης. Δηλαδή:

Πρώτο: Η ανάγκη έγκαιρης προετοιμασίας της Ολυμπιάδας δεν απαιτεί απλά «εργασιακή ειρήνη», αλλά εφαρμογή ελαστικών σχέσεων εργασίας. Ηδη, όπως έγραψε ο «Ρ», κυκλοφορεί σχετικό υπόμνημα της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, το οποίο προτείνει ούτε λίγο ούτε πολύ ένα «τοπικό σύμφωνο απασχόλησης», το οποίο θα καταργεί τη γενική και τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας.

Δεύτερο: Με πρόσχημα την ασφαλή διεξαγωγή των αγώνων, θα νομιμοποιηθεί και θα ενταθεί η κρατική βία και καταστολή. Πρόσχημα η λεγόμενη τρομοκρατία, αλλά πραγματικός στόχος η δράση του λαϊκού κινήματος. Είναι δεδομένο ότι η ΕΛ.ΑΣ. θα προστρέξει στις υπηρεσίες ειδικού «συμβούλου ασφαλείας». Δηλαδή, πιο ανοιχτά και επίσημα η χώρα μας θα βρεθεί στα χέρια μιας μυστικής υπηρεσίας, της ΣΙΑ ή και περισσότερων.

Τρίτο: Η εκχώρηση των λεγόμενων Ολυμπιακών Περιοχών στο μεγάλο κεφάλαιο ή σε ΝΠΙΔ, στα οποία κουμάντο θα κάνει επίσης το κεφάλαιο για εκμετάλλευση μετά την Ολυμπιάδα. Πρόκειται για 12.000 στρέμματα, τα καλύτερα «φιλέτα» της Αττικής. Στόχος, όχι μόνο η κερδοσκοπία και η ένταση της εμπορευματοποίησης κοινωνικών δικαιωμάτων του λαού (αναψυχή, διασκέδαση κλπ.) και η ανάπτυξη δραστηριοτήτων που επιδρούν στον τρόπο ζωής, αλλά η μετατροπή περιοχών της πρωτεύουσας σε «κοσμοπολίτικα κέντρα».

Τα ιδεολογήματα περί «εφαλτηρίου μακροπρόθεσμης ανάπτυξης», «αντιμετώπισης της ανεργίας», «διεθνούς προβολής της χώρας μας», «καταλυτικών αλλαγών στην Αθήνα» κλπ., τα οποία βέβαια συνοδεύονται με τα αντίστοιχα περί «επιστροφής των αγώνων στη γενέτειρα γη» και «προσπάθειας αναβίωσης των ολυμπιακών ιδεωδών», όχι μόνο δεν τέμνονται πουθενά με τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά εξυπηρετούν τα αντιδιαμετρικά αντίθετα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Το ζητούμενο είναι η αγωνιστική παρέμβαση του λαού για την αποτροπή των αντιδραστικών αλλαγών. Για να μην εξελιχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες σε ένα σύγχρονο όπιο του λαού, αν δεν μπει φραγμός και δε συγκρατηθεί η κυβέρνηση, όπως είπε προχτές στη Βουλή η Αλέκα Παπαρήγα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ