Παρασκευή 2 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Δε θα περάσουν. Θα τους σταματήσουμε!

Σουλάτσο έκαναν χτες το πρωί Γερμανοί και Τούρκοι ναύτες στο Ναυαρίνο!

Στο χορό το έριξαν οι νέοι αγωνιστές της ειρήνης, περιμένοντας τους ΝΑΤΟικούς
Στο χορό το έριξαν οι νέοι αγωνιστές της ειρήνης, περιμένοντας τους ΝΑΤΟικούς
Αποφασισμένοι σαν έτοιμοι από καιρό οι αντιιμπεριαλιστές της Πελοποννήσου, οργάνωναν μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, την «υποδοχή» του περήφανου ελληνικού λαού στους ΝΑΤΟικούς φονιάδες οι οποίοι σήμερα το πρωί ετοιμάζονται να βάλουν πόδι σε ελληνικό έδαφος. Μέλη και στελέχη των επιτροπών ειρήνης σε όλη την Πελοπόννησο συνέχιζαν μέχρι την τελευταία στιγμή να ενημερώνουν το λαό για τα ΝΑΤΟικά σχέδια καλώντας τον να υψώσει το ανάστημά του και να φράξει το δρόμο στους πολεμοκάπηλους.

Στο μεταξύ, από χτες το μεσημέρι, τα πρώτα ξένα στρατεύματα πάτησαν το πόδι τους στην Πελοπόννησο. Περίπου επτά πολεμικά ΝΑΤΟικά πλοία μπήκαν στο λιμάνι της Πύλου. Τα περισσότερα αποχώρησαν σε λίγες ώρες, ωστόσο τρία από αυτά - ένα ελληνικό, ένα γερμανικό και ένα τουρκικό - παρέμειναν στο λιμάνι.

Χτες το απόγευμα, Γερμανοί και Τούρκοι ναύτες αποβιβάστηκαν στο ιστορικό Ναυαρίνο. Αν και φορούσαν πολιτικά (κάποιοι από αυτούς και ποδοσφαιρικές στολές) η γλώσσα γρήγορα τους «πρόδωσε» φέρνοντας στη μνήμη των κατοίκων της Πύλου σκηνές κατοχής. Ομως, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που καθώς περνούσαν οι ΝΑΤΟικοί ναύτες θυμόντουσαν πώς κατέληξαν τόσο η τουρκική όσο και η γερμανική κατοχή χάρη στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του λαού. Πολλοί πρόσθεταν πως πρέπει να ενταθεί η αντίσταση απέναντι στους νέους κατακτητές.

Αργά το απόγευμα, κλιμάκια της επιτροπής Ειρήνης Μεσσηνίας «όργωσαν» τις πόλεις της περιοχής ξεσηκώνοντας το λαό. Ενα κλιμάκιο έφτασε στη «ΝΑΤΟκρατούμενη» Πύλο όπου βρήκε θερμή ανταπόκριση από τους κατοίκους. Πολλοί αντιιμπεριαλιστές παρέμεναν στο κιόσκι της ειρήνης στο Καλό Νερό από τη νύχτα της Τετάρτης και όλη τη χτεσινή μέρα μοιράζοντας έντυπο υλικό στους διερχόμενους οδηγούς. Οσο νύχτωνε, το κιόσκι αργά αλλά σταθερά μετατρεπόταν σε «στρατηγείο» των φιλειρηνιστών. Καθώς έπεφτε το σκοτάδι, η αισιοδοξία και η αποφασιστικότητα μεγάλωνε όσο αυξανόταν και ο αριθμός όλων εκείνων που έφταναν εκεί για να φυλάξουν νέες «Θερμοπύλες», αποφασισμένοι να βάλουν τα στήθη τους φράγμα απέναντι στους πάνοπλους «Μήδους». Και όσο πλησίαζε η ώρα της ΝΑΤΟικής απόβασης, αυτή η αποφασιστικότητα γινόταν οργή και τα στόματα σφίγγονταν από προσμονή, σχηματίζοντας μια λέξη - απόφαση αλλά και υπόσχεση αγώνα: «Δε θα περάσουν! Θα τους σταματήσουμε!».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ