Παρασκευή 27 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΡΡΕΣ
Η νεολαία τιμά την επέτειο της Νίκης κατά του φασισμού

Στην εκδρομή - εκδήλωση που θα γίνει στο Παγγαίο Σερρών, στο Φρούριο (μνημείο πεσόντων του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας), την Κυριακή 29 Μάη, καλεί η ΝΟ Σερρών της ΚΝΕ τη νεολαία για να τιμήσουν τα 60 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των λαών, και τους Ελληνες αγωνιστές που έχασαν τη ζωή τους την περίοδο του εμφυλίου. Η αναχώρηση θα γίνει την Κυριακή στις 9 το πρωί μπροστά από τα γραφεία του ΚΚΕ στην περιοχή (τηλέφωνο επικοινωνίας 2321.067.978)

Το Φρούριο του Παγγαίου έχει γράψει τη δική του σελίδα στον κοινωνικοαπελευθερωτικό αγώνα του λαού μας. Στο Φρούριο του Παγγαίου είχε συγκροτηθεί αποστολή του ΔΣΕ που διήρκεσε από τις 18 έως τις 20 Μάρτη του 1948. Δυστυχώς, η αποστολή παραμένει άγνωστη, γιατί κανένα από τα στελέχη δεν επέζησε για να μας πει ποιος ήταν ο σκοπός.

Διοικητής του τμήματος ήταν ο Γιάννης Κατσαρός, διευθυντής του Β Γραφείου του ΔΣΕ, που αποδεικνύει ότι η αποστολή ήταν σημαντική. Μαζί του βρισκόταν και ο Τζαντής Χρήστος, μέλος και αυτός του Β Γραφείου του ΔΣΕ. Διοικητής της περιοχής ήταν ο Γιαφτής Χρήστος.

Από τις 18-20 Μάρτη του 1948 έγιναν σφοδρές μάχες στο Παγγαίο. Σκοτώθηκαν 23 λαϊκοί αγωνιστές από τους βομβαρδισμούς της αεροπορίας του κυβερνητικού τακτικού στρατού. Τα πτώματα των αγωνιστών του ΔΣΕ είτε βρέθηκαν διαμελισμένα είτε δε βρέθηκαν καθόλου. Τα ονόματά τους είναι γνωστά εκτός από ελάχιστα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ