Παρασκευή 27 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Κλιμακώνεται η επίθεση

Η βαθιά αντεργατική Επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας, που υπέγραψε την Τετάρτη η συμβιβασμένη πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) της ΟΜΕ - ΟΤΕ με τη διοίκηση του Οργανισμού, ανοίγει το δρόμο για την πλήρη κατάλυση της σταθερής και πλήρους εργασίας στο σύνολο των πρώην ΔΕΚΟ και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Κυβέρνηση και κεφάλαιο, με τις πλάτες του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, επιταχύνουν την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και στο χώρο των πρώην Δημόσιων Οργανισμών, που πλέον λειτουργούν με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Μόνοι κερδισμένοι από τη νέα Σύμβαση είναι οι ιδιώτες που αγόρασαν κοψοχρονιά το μεγαλύτερο ποσοστό του ΟΤΕ και λυμαίνονται σήμερα στρατηγικούς τομείς της παραγωγής σε βάρος των εργαζομένων και των καταναλωτών.

Η εισαγωγή των συμβάσεων αορίστου χρόνου και η γενίκευση του θεσμού των εκτάκτων, που συμφώνησαν οι εργατοπατέρες με τη διοίκηση του ΟΤΕ, αποσκοπούν στη μείωση του κόστους εργασίας και άρα στην αύξηση της κερδοφορίας της ιδιωτικοποιημένης επιχείρησης. Η ταυτόχρονη «εθελούσια» αποχώρηση 6.000 εργαζομένων θα επιφέρει ανεπανόρθωτο πλήγμα στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στον ΟΤΕ, αφού το ήδη επιβαρυμένο ταμείο τους καλείται τώρα να σηκώσει το επιπλέον βάρος των νέων αποχωρήσεων. Η σχεδιαζόμενη ένταξη του ΤΑΠ - ΟΤΕ στο ΙΚΑ προεξοφλεί ότι το κόστος των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων θα φορτωθεί εξ ολοκλήρου στις πλάτες του συνόλου των εργαζομένων.

Η επίθεση στα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στις πρώην ΔΕΚΟ περιγράφεται με σαφήνεια στις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο, συνυπογράφοντας την πρόσφατη ανασκόπηση της Στρατηγικής της Λισαβόνας. Το ευρωενωσιακό κεφάλαιο, κομμάτι του οποίου αποτελούν και οι εγχώριοι μεγαλοεπιχειρηματίες, ζητάνε την άρση κάθε εμποδίου που βάζει φρένο στην αύξηση της κερδοφορίας τους.

Η προχτεσινή συμφωνία αποτελεί μέρος της συνολικότερης ολομέτωπης επίθεσης που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση και το κεφάλαιο σε βάρος των εργαζόμενων στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα. Στις αντεργατικές περγαμηνές της κυβέρνησης θα προστεθούν άμεσα και οι αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις στο χώρο των τραπεζών, όπως προεξόφλησαν τα κυβερνητικά στελέχη που μίλησαν στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ. Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του πιέζει για την ακόμη πιο γρήγορη προώθηση όσων επιτακτικά ζητά το κεφάλαιο.

Η υπογραφή της Σύμβασης στον ΟΤΕ είναι αποκαλυπτική του ρόλου και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών. Οχι μόνο στην ΟΜΕ - ΟΤΕ, αλλά και στη ΓΣΕΕ, ο πρόεδρος της οποίας, παρά τις δημαγωγικές μεγαλοστομίες των προηγούμενων ημερών, αποδέχτηκε στο σύνολό του το νέο αντεργατικό έγκλημα. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τα συνδικαλιστικά δεκανίκια του κεφαλαίου και των κομμάτων του. Οι τεράστιες ευθύνες του εργατοπατερισμού ξεκινάνε από την εποχή ακόμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, που άνοιξε το δρόμο για τις σημερινές αντιδραστικές και επικίνδυνες για το σύνολο των εργαζομένων εξελίξεις. Η αγωνιστική απάντηση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων στο ενιαίο μέτωπο κυβέρνησης - κεφαλαίου και συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών καθίσταται αναγκαία όσο ποτέ.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ