Παρασκευή 27 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Μέχρι θανάτου...

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο Χαμπιμπουλάχ και ο Ντιλαουάρ είναι ορισμένοι μόνον Αφγανοί που πέθαναν μετά από φρικτά βασανιστήρια, στην αμερικανο-ΝΑΤΟική βάση Μπαγκράμ του Αφγανιστάν. Το πτώμα του πρώτου βρέθηκε να κρέμεται από τις χειροπέδες, με τις οποίες ήταν δεμένος στο συρμάτινο ταβάνι. Η νεκροψία έδειξε πως ο θάνατος προήλθε από θρόμβο που έφτασε στην καρδιά του. Ο τελευταίος δημιουργήθηκε από αλλεπάλληλες, δυνατές κλοτσιές. Ο Ντιλαουάρ υπέκυψε από καρδιακή ανεπάρκεια και η ιατροδικαστής κατέθεσε ότι τα πόδια του «είχαν γίνει σαν πολτός από τα χτυπήματα... παρόμοια τραύματα έχω δει σ' ένα άτομο που είχε περάσει από πάνω του λεωφορείο».

Οι φρικιαστικές αυτές λεπτομέρειες περιέχονται σε μια έκθεση 2.000 σελίδων, που συντάχθηκε έπειτα από εσωτερική έρευνα του αμερικανικού στρατού. Αυτό, τουλάχιστον, ισχυρίζεται η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», η οποία δημοσιοποίησε ορισμένα στοιχεία της εμπιστευτικής αυτής έρευνας.

Κατά τ' άλλα, ο Τζ. Μπους καμαρώνει για την εκστρατεία «διάδοσης της δημοκρατίας» και η χώρα μας συμμετέχει με ένοπλα τμήματα στη στρατιωτική κατοχή του Αφγανιστάν. Με δυο λόγια, είμαστε συνυπεύθυνοι και συνένοχοι σε όλα όσα εγκλήματα γίνονται.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ