Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προκλήσεις στο Αιγαίο, παζάρια στην Ευρώπη

Η Αθήνα δυσανασχετεί με την τακτική των προκλήσεων που ακολουθεί η «Ευρωπαία» Τουρκία στο Αιγαίο

Εχουν πυκνώσει οι «επισκέψεις» των τουρκικών ακταιωρών στα Ιμια

Eurokinissi

Εχουν πυκνώσει οι «επισκέψεις» των τουρκικών ακταιωρών στα Ιμια
Στον πειρασμό να αξιοποιήσει την «ευαίσθητη» για την Τουρκία περίοδο, κατά την οποία κρίνεται από τους Ευρωπαίους η ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης στην Ενωση, μπαίνει η ελληνική κυβέρνηση. Οπως υποστηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι, ο «θόρυβος» για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου δεν προκαλείται μόνο από τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και πλοία, αλλά και από τις φωνές της Αθήνας, η οποία εκτιμά πως είναι ευκαιρία να ακουστούν τα «παράπονά» της.

Οπως υποστηρίζουν Ελληνες διπλωμάτες, η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει τη λογική του υπουργού Εξωτερικών Π. Μολυβιάτη, ο οποίος θεωρεί ότι αυτή η περίοδος είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να εμφανιστούν στην επιφάνεια οι ελληνικές ανησυχίες σχετικά με την πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία στο Αιγαίο και ιδιαίτερα η πρακτική των παραβιάσεων των ελληνικών χωρικών υδάτων και του ελληνικού εναέριου χώρου. Με τον τρόπο αυτό, η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι η Αγκυρα ίσως θα υποχρεωθεί να «δεσμευτεί» έναντι των εταίρων για μια διαφορετική προσέγγιση του ζητήματος του Αιγαίου.

Αυτές οι ελπίδες, ωστόσο, δε φαίνεται να εκπληρώνονται, καθώς η Τουρκία το τελευταίο διάστημα συνεχίζει τις προκλήσεις. Μετά από μια σειρά παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών χωρικών υδάτων στην περιοχή των Ιμίων την περασμένη Τρίτη, η Αγκυρα συνέχισε και χτες τις παραβιάσεις, παρά το ελληνικό διάβημα.

Χτες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου της Αεροπορίας, «7 σχηματισμοί επί συνόλου 10 αεροσκαφών F16, 2 F-4, 2 RF-4E και ενός CN-235, της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, πραγματοποίησαν οκτώ παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και πέντε παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Οι παραβιάσεις σημειώθηκαν στις περιοχές ανατολικά της Ρόδου και στις περιοχές Λήμνου, Λέσβου, Χίου. Τέσσερις σχηματισμοί έφεραν όπλα και ενεπλάκησαν σε αερομαχία σε τέσσερις περιπτώσεις με ελληνικά μαχητικά. Οι σημερινές και οι χτεσινές παραβιάσεις των εναέριων συνόρων μας από τα τουρκικά αεροσκάφη, καταλήγει η ανακοίνωση του ΓΕΑ, αντιμετωπίστηκαν άμεσα και αποτελεσματικά από το δίκτυο αεράμυνας. Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά μαχητικά αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από μεγάλο αριθμό ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών, ενώ είχαν εγκλωβιστεί και από επίγεια αντιαεροπορικά συστήματα».

Οπως δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, η ελληνική διπλωματία «έχει πλήρη γνώση των περιστατικών αυτών και όπως πάντα προβαίνει στις δέουσες ενέργειες». Παρά, ωστόσο, τα «δέοντα διαβήματα» της Αθήνας, οι τουρκικές προκλήσεις επαναλήφθηκαν και χτες. Το κλίμα που δημιουργεί η πρακτική της Αγκυρας σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ: «Περιστατικά όπως αυτά δε συνάδουν με το καλό κλίμα των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας όπως το επιθυμούν οι δύο κυβερνήσεις, αλλά πιστεύω ειλικρινά, και η κοινή γνώμη και στις δύο χώρες. Δε συνάδουν επίσης με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ