Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι αιτίες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η δολοφονική επίθεση ενάντια στο δημοσιογράφο Φίλιππο Συρίγο έφερε και πάλι στο προσκήνιο το αθλητικό κατεστημένο, τη γενικότερη κατάσταση στο χώρο του αθλητισμού, τη σύμφυση και τη διαπλοκή του «αθλητικού κόσμου» και «υποκόσμου», κλπ., κλπ. Ολοι ή σχεδόν όλοι, μιλούν για οργανωμένα μεγάλα συμφέροντα, για βρώμικα κυκλώματα και σκάνδαλα. Ολοι, ή σχεδόν όλοι, μιλούν για την επιτακτική ανάγκη της εξυγίανσης και απαιτούν την άμεση προώθησή της.

Σύμφωνοι. Για να υπάρξει θεραπεία, όμως, πρέπει να προηγηθεί η αναζήτηση των αιτιών, που έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση και, βέβαια, να εφαρμοστούν οι απαραίτητες για το ξερίζωμά τους πολιτικές και μέτρα. Διαφορετικά, θα έχουμε - αν έχουμε... - ένα ακόμη πασάλειμμα και θα περιμένουμε την επόμενη «έκρηξη». Κανένας όμως - πλην του ΚΚΕ - δεν κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. 'Η, για να είμαστε περισσότερο ακριβείς, σχεδόν κανένας. Υπάρχουν και ορισμένοι, που θέλουν σώνει και καλά να μας πείσουν ότι οι ρίζες του προβλήματος βρίσκονται σε κάποιους - και, μάλιστα, λίγους - «κακούς» και «βρώμικους» επιχειρηματίες. Λες και όσοι «καλοί» επιχειρηματίες ασχολούνται με τον αθλητισμό, δεν το κάνουν για το κέρδος, αλλά γιατί είναι θερμοί οπαδοί της ρήσης των προγόνων μας «νους υγιής εν σώματι υγιή». Λες και δεν υπάρχουν ανάλογα ή παρόμοια φαινόμενα στη σύγχρονη κοινωνία της ανταγωνιστικότητας, η οποία μοιάζει όλο και περισσότερο με ζούγκλα...

Περί «ανωτέρας βίας»

Εδώ και δύο μήνες «σέρνεται» η συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και του αρμόδιου υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κωνσταντόπουλου, προκειμένου να συζητηθεί το υπόμνημα με τα αιτήματα που έχει καταθέσει η Επιτροπή. Η τελευταία συνάντηση είχε οριστεί για χτες, αλλά ματαιώθηκε, λόγω ανωτέρας βίας, όπως ενημέρωσαν τους συνδικαλιστές εκπρόσωποι του υφυπουργού.

Δε γνωρίζουμε, βέβαια, τους συγκεκριμένους λόγους «ανωτέρας βιας», που ματαίωσαν τη χτεσινή συνάντηση. Ούτε θέλουμε να τους αμφισβητήσουμε. Σημειώνουμε, όμως, ότι και τα οξυμένα προβλήματα των αναπήρων αποτελούν ζήτημα «ανωτέρας βίας» και, μάλιστα, χωρίς να επιδέχεται την παραμικρή αμφισβήτηση ή οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση...

Οι εκτιμήσεις του κ. διοικητή

Καταλαβαίνουμε πολύ καλά, ότι άλλα πράγματα είχε στο μυαλό του και άλλα επιδίωκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, αλλά δε θα μας βρει σύμφωνους η προχτεσινή εκτίμησή του, ότι «ο εφησυχασμός κυριαρχεί παντού». Απ' όσα γνωρίζουμε εμείς και όσα μηνύματα λαβαίνουμε, μόνο σε κατάσταση εφησυχασμού δε ζουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Η ακρίβεια, η οικονομική δυσπραγία, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια έχουν για τα καλά στοιχειώσει την καθημερινότητά τους.

Αντίθετα, θα λέγαμε πως έχει βάση η άλλη εκτίμηση του κ. Γκαργκάνα, πως «η ελληνική κοινωνία έχει χάσει την αίσθηση του επείγοντος». Πράγματι, η εργατική τάξη της χώρας, οι άλλοι εργαζόμενοι της πόλης και του χωριού, δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη σε ικανοποιητικό βαθμό τον επείγοντα χαρακτήρα της λαϊκής συσπείρωσης και πάλης, τόσο ενάντια στην πολιτική του «ευρωμονοδρόμου» και τα όσα πρότεινε και ο κ. διοικητής, όσο και στη διαμόρφωση των αναγκαίων προϋποθέσεων (Λαϊκή Συμμαχία, εξουσία κλπ), για ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης της χώρας.

Πάντως, ας μην ανησυχεί... Υποσχόμαστε να εντείνουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές μας προς αυτή την κατεύθυνση.

Η... ανακάλυψη

Και μετά, σου λένε μερικοί μερικοί ότι τίποτε δεν αλλάζει σ' αυτό τον τόπο. Εδώ, ακόμη και το «Βήμα»... ανακάλυψε ότι η Τράπεζα της Ελλάδας και η ΕΕ δίνουν οδηγίες λιτότητας.

Βέβαια, αυτός ήταν ο χτεσινός πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας και το σχετικό θέμα σημείωνε: «Οι "διαρθρωτικές αλλαγές" ("ελαστικά" εργασιακά, ιδιωτικοποιήσεις, "εκούσιες αποχωρήσεις" εργαζομένων από το Δημόσιο, κλπ.) επανέρχονται στο προσκήνιο ως επιτακτικές από τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Ν. Γκαργκάνα - συνιστά στους "κοινωνικούς εταίρους" συναίνεση για περιορισμό των μισθών, στην κυβέρνηση συγκράτηση δαπανών και άλλες μεθόδους λιτότητας».

Να θυμίσουμε, πάντως, ότι τόσο ο κ. Γκαργκάνας (πέρσι), όσο και ο προκάτοχός του, Λ. Παπαδήμος (τα προηγούμενα χρόνια), τα ίδια έλεγαν στις εκθέσεις τους και αυτή την πολιτική εφάρμοζαν οι τότε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Το «Βήμα», όμως, τότε δεν έβλεπε «οδηγίες λιτότητας»...

«Καμάκι» στην τσέπη και στα Ταμεία

Η υγεία είναι δημόσιο αγαθό και απέναντι στην αρρώστια και στο θάνατο οι πολίτες είναι ίσοι ή θα 'πρεπε να είναι ίσοι διακηρύσσει συχνά-πυκνά ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ν. Κακλαμάνης.

Ωστόσο όμως το νομοσχέδιο για την Πολυκλινική και το Συνήγορο Υγείας που δημοσιοποίησε προχτές το υπουργείο Υγείας όχι μόνο απέχει παρασάγγας από αυτή τη διακήρυξη αλλά δημιουργεί χάσμα βαθύ ανάμεσα στο δημόσιο αγαθό της υγείας και στην υποχρέωση του κράτους να παρέχει δωρεάν και ισότιμες υπηρεσίες στον πολίτη, ανεξάρτητα απ' το βαλάντιό του.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μιας Ανώνυμης Εταιρίας -στην οποία θα μπορούν να είναι συμμέτοχοι τα ασφαλιστικά ταμεία - που πέρα απ' τη λειτουργία της Πολυκλινικής, θα αποτελέσει τον πιλότο για τη «διαχείριση των μονάδων υγείας». Δηλαδή το κράτος φτιάχνει έναν κουμπαρά με χρήματα του Ελληνα φορολογούμενου, «ρίχνοντας καμάκι» στα ασφαλιστικά ταμεία, στα οποία - εκτός απ' τον Οργανισμό των Ελεύθερων Επαγγελματιών - υπάρχουν οι διορισμένες διοικήσεις. Ετσι τα ασφαλιστικά ταμεία θα αναλάβουν - για να φαλιρίσουν στη συνέχεια - να πληρώσουν αυτά που θα 'πρεπε να πληρώσει το κράτος, ώστε να προσφέρει τις όποιες υπηρεσίες στην ώρα της ανάγκης.

Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν εισφορές για τον κλάδο υγείας, διατείνονται οι εμπνευστές του σχεδίου, που γνωρίζουν - εκ των προτέρων- ότι αυτή η «διαχείριση των υπηρεσιών υγείας» οδηγεί σε πτωχοκομεία για τους κοινωνικά αδύναμους και υπηρεσίες ανάλογες με το βαλάντιο εκείνων που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν. Και, ήδη, ορισμένα νοσοκομεία κάνουν προετοιμασίες για πληρωμές είτε μέσω των ταμείων είτε τοις μετρητοίς απ' τον ασθενή...

Ναι! Για το ΚΚΕ είναι ξεκάθαρο: Στις συντάξεις μπορεί - και πρέπει - να υπάρξει διαφοροποίηση σε βασικές κατηγορίες. Ομως στην παροχή υπηρεσιών υγείας δεν μπορεί να υπάρχει διατίμηση με αγοραία λογική. Το δημόσιο αγαθό της υγείας είτε παρέχεται δωρεάν, είτε αποτελεί πηγή κερδοφορίας της επιχειρηματικής δραστηριότητας - ανεξάρτητα αν αυτή η δραστηριότητα προέρχεται από επιχειρηματίες ή από το καπιταλιστικό κράτος.

Μια ακόμη αίσθηση απ' το νομοσχέδιο είναι ότι δεν ξεκαθαρίζεται ποιες υπηρεσίες θα παρέχονται απ' την ευρύτερη διαχείριση των υπηρεσιών υγείας. Ετσι, αν επεκταθεί το σχέδιο στις άλλες μονάδες Υγείας, θα 'ναι η πρώτη φορά που θα προσφέρονται υπηρεσίες του λεγόμενου «κλάδου ΕΣΥ» από ένα μόρφωμα που είναι «εκτός ΕΣΥ» και το οποίο ιδρύθηκε απ' το κράτος και λειτουργεί με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια.

Κι έτσι η μόνη - στην κυριολεξία - παρηγοριά στον άρρωστο θα είναι ο Συνήγορος της Υγείας - μια διεύθυνση δηλαδή της Αρχής του Συνήγορου του Πολίτη. Κι ενώ αυτή η διεύθυνση δε θα προσφέρει τίποτε για την ουσιαστική βελτίωση των υπηρεσιών υγείας, θα αποτελεί το φύλλο συκής των κυβερνώντων, έναντι κάθε απελπισμένου, που σαν το μυθικό Περσέα κυνηγούσε φαντάσματα όταν φορούσε τις κουκούλες.

Μόνο που μ' αυτόν τον τρόπο θα μένει στο απυρόβλητο η αντιλαϊκή πολιτική που ταλαιπωρεί, χαρατσώνει και ευτελίζει τον άρρωστο στα ράντζα, στις ουρές και στις αναμονές...


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ

Τα διεφθαρμένα...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΤΙ ΑΛΛΟ Θ' ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ! Σύμφωνα με έρευνα διεθνούς (ιδιωτικού) οίκου, η Ελλάδα έρχεται 46η σε ...διαφθορά σε ολόκληρο τον κόσμο (μια και όπως φαίνεται είναι μετρήσιμο μέγεθος κι αυτή), ενώ στις λιγότερο διεφθαρμένες χώρες της Ευρώπης συμπεριλαμβάνονται η Φινλανδία, η Δανία και η Ισλανδία.

Πρόκειται για τις «μετρήσεις» του ίδιου οίκου που επικαλούνταν η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου να κατηγορήσει για διαφθορά την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Με βάση πάντως αυτές τις μετρήσεις, η διαφθορά, οι μίζες και η αδιαφάνεια φαίνεται πως είναι θέμα ...θερμοκρασίας, μια και παρατηρείται ότι όσο περισσότερο κρύο έχει σε μια χώρα, τόσο λιγότερο «διαφθείρονται» οι θεσμοί της.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν επιβεβαιώνεται η προαναφερόμενη θεωρία. Εξ όσων θυμόμαστε, το σκάνδαλο της τροπολογίας του «Πόρτο Καρράς» έγινε το χειμωνιάτικο μήνα Φλεβάρη και μάλιστα με παγωνιά...

Από ό,τι φαίνεται, οποιαδήποτε θεωρία τελικά θα επιστρατευθεί μόνο και μόνο για να μη φανεί ότι όλα αυτά τα φαινόμενα είναι σύμφυτα με τη λεγόμενη ελεύθερη αγορά, τον ανταγωνισμό, το κυνηγητό του κέρδους και, με δυο λόγια, με το σύγχρονο καπιταλιστικό σύστημα. Αυτή η αλήθεια, βλέπετε, είναι που πονάει.

ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ τα κριτήρια για τα 10 νέα μέλη της ΕΕ προκειμένου να ενταχθούν στη «ζώνη του ευρώ», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μάλλον σκούρα τα πράγματα για τους δυστυχείς κατοίκους τους...


Παπαγεωργίου Βασίλης

Ας ρωτήσουν κι εμάς που βρεθήκαμε στην ίδια θέση, υποστήκαμε επί χρόνια σκληρή λιτότητα, ενταχθήκαμε τελικά στην «ευρωζώνη», για να μας δηλώνουν ότι τώρα χρειάζεται ...μια από τα ίδια και ακόμη χειρότερα για να παραμείνουμε.

ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ...προβλέψεις - όπως διαβάζουμε - για τις προθέσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος και προειδοποιεί ότι θα έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις.

Κρίμα που δεν έχει επιδείξει τις ίδιες ...μαντικές ικανότητες και επί ΠΑΣΟΚ, τότε που οι αντιασφαλιστικοί νόμοι έφεραν τα πράγματα εκεί που είναι σήμερα...

Ρολόι - κομπολόι...

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης φοβάται - όπως είπε χτες πρωί στο ρ/σ «Φλας» - μην υποστεί «κριτική εκ των δεξιών και όχι εκ των αριστερών» επειδή «είναι πολύ σοσιαλιστικό» το πιλοτικό σχέδιο νόμου για την Πολυκλινική στο Ολυμπιακό Χωριό που προβλέπει τη δημιουργία Ανώνυμης Εταιρίας Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ ΑΕ) για τη διαχείριση των μονάδων Υγείας γενικότερα. Η ΑΕΜΥ ΑΕ, σύμφωνα με το σχέδιο, θα έχει 100 μετοχές και θα κάνει συνεταίρους τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι ποσοστό 49%.

Λίγο αργότερα, όταν ο υπουργός Υγείας ρωτήθηκε απ' τη στήλη, γιατί να μην έχει και η ΑΕΜΥ ΑΕ την τύχη του ΟΤΕ, όπου το κράτος ήταν αποκλειστικός μέτοχος και σήμερα έχει μια ισχνή μειοψηφία μετοχών, ο Νικ. Κακλαμάνης επικαλέστηκε τη ρητή διάταξη για την εκχώρηση μόνο του 49% και σε δημόσιους φορείς.

-- Κι αν ο επόμενος υπουργός Υγείας φέρει μια καινούρια διάταξη που καταργεί την πλειοψηφία του κράτους; Ξαναρώτησε η στήλη.

-- Αυτό είναι θέμα του επόμενου υπουργού απάντησε ο Νικ. Κακλαμάνης.

Με άλλα λόγια, ο ένας στρώνει το δρόμο της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών Υγείας στον επόμενο και πάει λέγοντας. Πρόκειται «για άκρως σοσιαλιστική λογική», που την έχουν κάνει ρολόι - κομπολόι τα κόμματα του δικομματισμού. Αλίμονο στον κοσμάκη που στην ώρα της ανάγκης θα βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Νέο χαράτσωμα ενόψει

«Στην επιβολή ενιαίου και εξαιρετικά οικονομικού εισιτηρίου για όλα ανεξαιρέτως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένου του Προαστιακού» προσανατολίζεται το υπουργείο Μεταφορών, γράφει η χτεσινή «Καθημερινή», επικαλούμενη «έγκυρες πληροφορίες».

Και δεν αμφισβητούμε, βέβαια, τις πληροφορίες της εφημερίδας, αλλά δεν μπορούμε να καταλάβουμε τον «εξαιρετικά οικονομικό» χαρακτήρα της νέας και ενιαίας τιμής του εισιτηρίου. Θα είναι, δηλαδή, χαμηλότερη η τιμή του από τα 0,60 και 0,70 λεπτά, που ισχύουν σήμερα για τον ηλεκτρικό και το μετρό; `Η, θα είναι μια τιμή κάπου ανάμεσα σ' αυτή και τα 1 έως 8 ευρώ, που ισχύουν σήμερα για τον Προαστιακό; Η απάντηση είναι προφανής στον καθένα. Οπως και οι πραγματικές επιδιώξεις της κυβέρνησης, που δεν έχουν καμιά σχέση με την επιβολή ενός «εξαιρετικά οικονομικού» εισιτηρίου, αλλά με το χαράτσωμα των εργαζομένων.

Υ.Γ. Αλήθεια, η ανάγκη της ενιαίας τιμής εισιτηρίου, συμπεριλαμβανομένου, μάλιστα, του Προαστιακού, πώς προέκυψε; Μήπως, επειδή τα βαγόνια του τελευταίου πηγαινοέρχονται άδεια;

ΣΥΝηθισμένα κόλπα...

Στην ημερίδα για τα ΜΜΕ, που διοργάνωσε ο ΣΥΝ, υπήρξε μια λαθροχειρία: Ανακοινώθηκε από τον ΣΥΝ, ότι συμμετέχει στην ημερίδα και το ΚΚΕ, δίχως το ΚΚΕ να συμμετέχει! Στάλθηκαν μάλιστα και προσκλήσεις δεξιά - αριστερά, με την ανύπαρκτη συμμετοχή εκπροσώπου του Κόμματος, παρότι επισημάνθηκε κατηγορηματικά στο Ν. Καϊμάκη, ότι το ΚΚΕ δε θα πάρει μέρος!.. Πρωτότυπο; Καθόλου. Τα ΣΥΝηθισμένα κόλπα...

Μόνον έτσι

Στο φόντο των επαναλαμβανομένων και φέτος -δυστυχώς - περιστατικών και κρουσμάτων ρατσισμού και ξενοφοβίας, σχετικά με παιδιά μεταναστών και το δικαίωμά τους να είναι σημαιοφόροι στις παρελάσεις, πραγματοποιήθηκε η προχτεσινή - υπό τον Κ. Καραμανλή - διυπουργική σύσκεψη, για τους μετανάστες. Και δε γνωρίζουμε, εάν τα προαναφερόμενα περιστατικά και, ιδιαίτερα, οι βαθύτερες αιτίες τους, απασχόλησαν τη σύσκεψη, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν, πως ο πρωθυπουργός ζήτησε τον πλήρη επανασχεδιασμό της μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας. Δυστυχώς, δεν υπήρξαν περισσότερες πληροφορίες, ιδιαίτερα για την κατεύθυνση και το περιεχόμενο του επανασχεδιασμού. Ετσι κι αλλιώς, όμως, μόνον αφελείς, θα μπορούσαν να περιμένουν την ουσιαστική και φιλεργατική αντιμετώπιση των υπαρχόντων προβλημάτων από τους κυβερνώντες.

Εμείς, πάντως, σημειώνουμε από τώρα ότι μόνον η νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και των οικογενειών τους, η απλοποίηση των σχετικών διαδικασιών, η κατάργηση των μέτρων που καταπατούν τα δικαιώματά τους και η εξασφάλιση ίσων δικαιωμάτων στη δουλιά, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στη δημόσια και δωρεάν Υγεία, Πρόνοια και Παιδεία, στον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό, μπορεί - εκτός των άλλων - να συμβάλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του υποβόσκοντος εθνικισμού και ρατσισμού.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Θέλουν φτηνούς εργάτες

Οι επισημάνσεις που κατά καιρούς γίνονται από την Τράπεζα της Ελλάδας για τα προβλήματα της οικονομίας, σίγουρα προκαλούν οργή, έχουν το στοιχείο του κυνισμού, αλλά από μία ορισμένη πλευρά είναι χρήσιμες και ωφέλιμες... Φέρνουν στο προσκήνιο της επικαιρότητας τις επιδιώξεις της άρχουσας τάξης της χώρας, τις οποίες πολλές φορές τις εμφανίζουν - εσκεμμένα - νεφελώδεις.

Ποιο είναι το σημερινό οικονομικό πρόβλημα, για την Τράπεζα της Ελλάδας; Οτι η αναπαραγωγή του κοινωνικού κεφαλαίου, η διατήρηση σε υψηλά επίπεδα της κερδοφορίας του κεφαλαίου, θα συντελείται σε περιβάλλον οξυμένου διεθνούς ανταγωνισμού. Για να είναι ανταγωνιστικά τα «ελληνικά» εμπορεύματα και οι υπηρεσίες, θα πρέπει να προσφέρονται σε τιμές που θα συναγωνίζονται τις τιμές των ανταγωνιστριών χωρών, τόσο αυτών της ζώνης του ευρώ, όσο και των εκτός ευρωζώνης.

Και πώς είναι δυνατή η μείωση της τιμής ενός εμπορεύματος; Σύμφωνα με την οικονομική θεωρία, η μείωση της τιμής συντελείται μέσα από την άνοδο της παραγωγικότητας της κοινωνικής εργασίας. Η άνοδος της παραγωγικότητας σε συνθήκες καπιταλισμού δεν είναι ουδέτερο μέγεθος. Το όφελος απ' αυτήν το καρπώνεται ως αύξηση των κερδών ο καπιταλιστής.

Για την Τράπεζα της Ελλάδας όμως, σύμφωνα με την έκθεσή της, η πρόοδος της κεφαλαιοκρατικής ανταγωνιστικότητας συνδέεται με το επίπεδο των μισθών εργασίας. Την ανταγωνιστικότητα τη συναρτά με την ανάγκη μείωσης του πληθωρισμού στα μέσα επίπεδα της ευρωζώνης. Και αυτό μπορεί να γίνει αν τα επόμενα χρόνια συμπιεστούν οι μισθοί. Συμπίεση η οποία θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερη στους τομείς εκείνους της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, που αντιμετωπίζουν οξυμένο ανταγωνισμό από χώρες χαμηλού κόστους εκτός ευρωζώνης. Οι μισθοί θα πρέπει να μειωθούν ώστε να μειωθεί ο πληθωρισμός (η αστική οικονομική θεωρία μονίμως προβάλλει το κάλπικο επιχείρημα ότι για τον πληθωρισμό φταίνε οι μισθοί), αλλά θα πρέπει να μειωθούν πολύ περισσότερο για να αντιμετωπιστεί ο ανταγωνισμός από χώρες χαμηλού κόστους, όπως - στον τομέα του τουρισμού - η Τουρκία, το Μαρόκο, η Βουλγαρία...

Στο σημείο αυτό υπάρχει συνειδητή εξαπάτηση. Οι πολιτικές συμπίεσης των μισθών πρώτιστο στόχο έχουν να μειώσουν βίαια την τιμή της εργατικής δύναμης, στα έσχατα δυνατά επίπεδα. Ο φτηνός εργαζόμενος αποτελεί μόνιμη τάση του κεφαλαίου, αίτημα το οποίο διατυπώνει η Τράπεζα της Ελλάδας, αλλά το συγκαλύπτει πίσω από την ανάγκη μείωσης του πληθωρισμού και αύξησης της ανταγωνιστικότητας. Γιατί αυτό οδηγεί στην αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργασίας, στην άνοδο του ποσοστού και της μάζας του κέρδους. Αυτό είναι το ζητούμενο.

Από εκεί και πέρα αρχίζει ο απόλυτος παραλογισμός. Οταν έκλεισαν την ΠΑΛΚΟ, μας υπενθύμιζαν ότι οι μισθοί στη Βουλγαρία είναι πολλαπλάσια χαμηλότεροι από τους μισθούς στην Ελλάδα. Σήμερα επανέρχονται και ζητούν μισθούς Τουρκίας, εξ ονόματος της προστασίας του ανταγωνισμού... Στους ανθρώπους της δουλιάς δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή αυταπάτη για το πού μας οδηγούν οι δυνάμεις του κεφαλαίου και το πολιτικό τους σύστημα. Η ανάπτυξη των κοινωνικοπολιτικών αγώνων αντίστασης στην προοπτική του λαϊκού μετώπου πάλης για τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία προβάλλει ως μονόδρομος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ