Τρίτη 5 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Πλάτες» στους Τουρκοκύπριους βάζουν οι Ευρωπαίοι

Τους κάλεσαν στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης

Μπορεί η τουρκική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας - ΕΕ, να προχωρά και στην τελωνειακή ένωση με την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι τα προβλήματα εξέλειπαν. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς η νόμιμη κυβέρνηση του νησιού εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένη από κινήσεις που γίνονται, και μάλιστα σε επίπεδο Συμβουλίου της Ευρώπης. Κινήσεις που εμμέσως πλην σαφώς προωθούν την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, αναφερόμενος στην απόφαση της χώρας του να συμπεριλάβει και την Κυπριακή Δημοκρατία στην τελωνειακή Ενωση Τουρκίας - ΕΕ, κάλεσε τους Τουρκοκύπριους να κάμουν υπομονή και να μην απελπίζονται. Υποστήριξε ότι η επέκταση της τελωνειακής Ενωσης με την Κυπριακή Δημοκρατία είναι θέμα καθαρά νομικό και κάλεσε όλους να σκεφθούν ποια χώρα μεταξύ Τουρκίας και Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχει μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη από τις μεταξύ τους συναλλαγές.

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αφρίκα» γράφει ότι μετά από αυτή την εξέλιξη, οι Τουρκοκύπριοι απέμειναν τελείως μόνοι. «Από τη μια, βρίσκεται όλη η διεθνής κοινότητα και η Τουρκία, που αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία και από την άλλη οι Τουρκοκύπριοι τελείως απομονωμένοι, επιμένοντας να μην αναγνωρίζουν τη Δημοκρατία και μη απαιτώντας τα δικαιώματά τους», γράφει η εφημερίδα.

Αρθρογράφος της «Χαλκίν Σεσί» γράφει ότι άσχετα με ό,τι λέγεται, όταν μεταξύ δύο κρατών έχουν συναφθεί συμφωνίες, αυτό σημαίνει ότι τα κράτη αυτά αλληλοαναγνωρίζονται. Η εθνικιστική «Βολκάν» μιλά για καταστροφή στην οποία οδηγούνται οι Τουρκοκύπριοι και γράφει ότι θα πρέπει να συγκληθεί εθνικό συνέδριο με τη συμμετοχή της Τουρκίας για να συζητηθεί σε βάθος το Κυπριακό και να καθοριστεί κοινός εθνικός στόχος.

Πάντως η κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης αποφάσισε να προσκαλέσει δύο αιρετούς εκπροσώπους της τουρκοκυπριακής κοινότητας να συμμετέχουν στις τέσσερις ετήσιες συνόδους της. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε χτες ο πρόεδρος του σώματος, Πέτερ Σίντερ.

Οι εκπρόσωποι αυτοί δε θα συμμετέχουν στις ψηφοφορίες της Συνέλευσης, διευκρίνισε εκπρόσωπος του προέδρου. Το γραφείο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, το οποίο συνεδρίασε πριν από την έναρξη της φθινοπωρινής συνόδου, αποφάσισε «να προσκαλέσει δύο αιρετούς εκπροσώπους της τουρκοκυπριακής κοινότητας να συμμετέχουν στο "ημικύκλιο" στη διάρκεια κάθε συνόδου», δήλωσε ο Σίντερ σε δημοσιογράφους. Θα μπορούν να παρεμβαίνουν στις συζητήσεις και να παίρνουν μέρος στις διάφορες επιτροπές της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, πρόσθεσε.

Ο Σίντερ υποστήριξε πως αυτή η απόφαση δε σημαίνει αναγνώριση του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο. «Δεν έχουμε αναγνωρίσει Κοινοβούλιο. Αυτό που αποφάσισε η Συνέλευση είναι ότι υπάρχουν αιρετοί εκπρόσωποι της τουρκικής κοινότητας, αυτά τα πρόσωπα υπάρχουν και πρέπει να εκπροσωπούνται», είπε.

Θυμίζουμε ότι στη διάρκεια της εαρινής συνόδου της, μετά την απόρριψη από τους Ελληνοκύπριους του «σχεδίου», η Κοινοβουλευτική Συνέλευση είχε υιοθετήσει μια απόφαση που ζητούσε «α συνδεθούν στενότερα εκπρόσωποι της τουρκοκυπριακής κοινότητας με τις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης» και να "ενταχθούν στην κυπριακή αντιπροσωπεία". Θυμίζουμε ακόμα ότι η Κύπρος διαθέτει έξι έδρες (τρεις εκπρόσωποι και τρεις αναπληρωτές) στους κόλπους της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι δύο από τις οποίες προορίζονται για Τουρκοκύπριους εκπροσώπους που δε συμμετέχουν.

Ο εκ των εκπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Χρίστος Πουργουρίδης δήλωσε ότι η απόφαση αυτή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία της ελληνοκυπριακής πλευράς. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για αναβάθμιση των Τουρκοκυπρίων, όμως με την παρέμβαση των εκπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, η απόφαση δεν είναι τόσο οδυνηρή. Προειδοποίησε ότι η απόφαση εγκυμονεί κινδύνους να μιμηθούν κάτι τέτοιο και άλλα Κοινοβούλια, όπως το Ευρωπαϊκό ή άλλοι οργανισμοί. Ανέφερε, εξάλλου, ότι οι εκπρόσωποι της τουρκοκυπριακής κοινότητας δε θα είναι κάτω από την ομπρέλα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διευκρίνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά κατόρθωσε οι Τουρκοκύπριοι να μη μεταβαίνουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης με υπόδειξη της ψευδοβουλής, γιατί κάτι τέτοιο θα συνιστούσε αναγνώριση, αλλά με ατομικές προσκλήσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», η προσπάθεια ξεκίνησε από δύο πρώην υψηλόβαθμα στελέχη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Σε επιστολή τους προς το ΓΓ του Ευρωκοινοβουλίου εισηγούνται τη σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας, που θα εξετάσει την κατάσταση στο βόρειο τμήμα της Κύπρου και θα υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θα βασίζονται στους κανονισμούς της Κομισιόν για το απευθείας εμπόριο και τη χρηματοδότηση των Τουρκοκυπρίων.

Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου δήλωσε πως οι επαφές πρέπει να γίνονται σε επίπεδο Τουρκοκυπρίων και όχι σε επίπεδο αναγνώρισης πολιτειακών αξιωματούχων ενός ψευδοκράτους, που δεν αναγνωρίζεται από την ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ