Τρίτη 5 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Αυτονόητο συμπέρασμα

Οσοι παίρνουν μέρος στους εκάστοτε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, διεκδικώντας μια πάνω - κάτω σταθερή θέση εργασίας, γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι πιθανότητες να ικανοποιήσουν το όνειρό τους - το πιο απλό και το πιο στοιχειώδες ανθρώπινο όνειρο - είναι πολύ μικρές. Η επιτυχία στο διαγωνισμό δε φτάνει. Στις περισσότερες περιπτώσεις, χρειάζεται να είναι τέτοια που να εντάσσει τον επιτυχόντα ανάμεσα στους πρώτους 100, 200, 500, 1.000 επιτυχόντες. Συνήθως οι θέσεις προς πλήρωση είναι μερικές χιλιάδες ενώ οι διαγωνιζόμενοι είναι πάντοτε δεκάδες χιλιάδες.

Αν τα παραπάνω ισχύουν για κάθε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, για τον επίμαχο διαγωνισμό του 1998 τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα, κάτι που γνώριζαν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θέσπισε ένα πλαίσιο διαγωνισμού, το οποίο πρόσφατα κρίθηκε από το ΣτΕ αντισυνταγματικό. Το ΑΣΕΠ είχε υποδείξει τότε την προβληματική νομοθετική βάση του διαγωνισμού. Αλλά και οι διαγωνιζόμενοι είχαν ή μπορούσαν να έχουν λάβει γνώση της πραγματικότητας, ότι πριν ακόμη διαγωνιστούν είχαν μπει σε μία περιπέτεια διεκδικώντας το δικαίωμά τους στη δουλιά μέσα από διαδικασίες που αν μη τι άλλο δεν εγγυούνταν την παραμικρή αξιοκρατία. Αλλά το ουσιαστικότερο, γνώριζαν ότι δε θα βρουν όλοι δουλιά. «Τι μπορούσαν να κάνουν;», θα πει κανείς. Πιθανόν ελάχιστα ή και τίποτα πριν το διαγωνισμό. Το ζήτημα όμως είναι τι έκαναν μετά απ' αυτόν και τι κάνουν τώρα όσοι απ' αυτούς πέρασαν το διαγωνισμό με επιτυχία αλλά δουλιά δεν έχουν, αφού θέσεις δεν υπάρχουν για όλους.

Για έξι ολόκληρα χρόνια το ΠΑΣΟΚ - παρόλο που αυτό δημιούργησε το πρόβλημα - δούλευε ψιλό γαζί τους επιτυχόντες του διαγωνισμού του '98 με υποδείξεις να απευθυνθούν στη δικαιοσύνη και με υποσχέσεις ότι το ίδιο έχοντας θετικές δικαστικές αποφάσεις θα μεριμνήσει για το δίκιο τους. Η υποσχεσιολογία αυτού του είδους, χάριν της ψηφοθηρίας, πήρε κι έδωσε προεκλογικά από το τότε κυβερνητικό κόμμα. Τώρα το ΠΑΣΟΚ επικαλείται το γεγονός ότι δεν είναι κυβέρνηση αυτό αλλά η ΝΔ. Η ΝΔ με τη σειρά της πετάει το μπαλάκι στο ΑΣΕΠ από το οποίο ζητά πρόταση νομοθετικής ρύθμισης του θέματος στη βάση της απόφασης του ΣτΕ, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δε γίνεται λόγος για πρόσληψη όλων των επιτυχόντων, που υπολογίζονται περί τις 11.000. Το θέμα θα τραβήξει σε μάκρος και ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς θα γίνει τελικά.

Ομως οι επιτυχόντες, οφείλουν να βγάλουν τουλάχιστον το αυτονόητο, απ' όλη αυτή την περιπέτειά τους, συμπέρασμα. Οτι το να βρεις δουλιά σ' αυτό το σύστημα γίνεται από δύσκολο έως ακατόρθωτο, αφού η ανεργία είναι σύμφυτη μ' αυτό. Οτι ακριβώς αυτό εκμεταλλεύεται η εκάστοτε κυβέρνηση και τους κρατά σε ομηρία. Οτι σε τελευταία ανάλυση είναι θύματα της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής του δικομματισμού. Και ότι αν δε συμβάλλουν και αυτοί στην πολιτική καταδίκη και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δεν πρόκειται κανένα δίκιο ή δικαίωμά τους να αναγνωριστεί. Επομένως διεκδικώντας τα δικαιώματά τους, πρέπει να γυρίσουν οριστικά την πλάτη στον δικομματισμό και στην πολιτική του.


Γιώργος ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ