Τρίτη 5 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Γιατί κλίμα αστυνομοκρατίας;

Το κρούσμα αστυνομοκρατίας και αυταρχισμού που συνέβη την περασμένη βδομάδα με αλλοδαπή μαθήτρια στο νυχτερινό ΤΕΕ Νέας Φιλαδέλφειας είναι κρίκος μιας ολόκληρης αλυσίδας μέτρων καταστολής και κατά των μεταναστών. Που συνοδεύουν την αντιμεταναστευτική πολιτική όλων των κυβερνήσεων, και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αλλά εντάσσονται στη γενικότερη επιδίωξη δημιουργίας κλίματος τρομοϋποταγής. Το να εισβάλλουν αστυνομικά όργανα μέσα σε σχολείο, να συμπεριφέρονται σκαιότατα στους εκπαιδευτικούς και να απαιτούν τα προσωπικά έγγραφα, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Δεν είναι, επομένως, μεμονωμένο περιστατικό, αλλά ακόμη και αν ήταν τέτοιο, είναι επικίνδυνο. Ερχεται όμως να προστεθεί στα πολλά καθημερινά κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας με θύματα κυρίως οικονομικούς μετανάστες που μπορεί να αξιοποιούνται από το κεφάλαιο σαν φτηνότατη εργατική δύναμη, αλλά όταν δεν τους χρειάζονται ή όταν απαιτούν δικαιώματα, όπως αυτό της μόρφωσης, τότε τους κυνηγούν λες και είναι εγκληματίες.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση της 30χρονης Ουκρανής, που ήθελε να συμμετάσχει στο εκπαιδευτικό σύστημα, στο νυχτερινό σχολείο, βρέθηκε αντιμέτωπη με την κρατική τρομοκρατία, που την έχει κρατούμενη και θέλει να την απελάσει. Ενώ ο νόμος και εγκύκλιοι του υπουργείου Παιδείας επιτρέπουν τη δυνατότητα εγγραφής στο σχολικό σύστημα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του υπουργείου, το υπουργείο Εσωτερικών με το νόμο περί παράνομης εισόδου στη χώρα, απαγορεύει αυτό το δικαίωμα. Είναι, λοιπόν, η αντιμεταναστευτική πολιτική που οπλίζει την αστυνομική αυθαιρεσία και οδηγεί σε τέτοιες συμπεριφορές που ισοπεδωτικά λειτουργούν σε βάρος οικονομικών μεταναστών που θέλουν να μάθουν... πέντε γράμματα.

Η όλη υπόθεση αποκαλύπτει ότι τα κατασταλτικά μέτρα κατά των μεταναστών χτυπούν και τους αλλοδαπούς μαθητές. Και δεν αποκλείεται να ανοίγει δρόμο, ώστε για την εγγραφή τους στην Εκπαίδευση και τη μόρφωσή τους να χρειάζεται και άδεια παραμονής. Που θα σημαίνει ότι ανήλικοι ή ενήλικοι αλλοδαποί που θέλουν να μορφωθούν θα στερούνται ακόμα κι αυτό το στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Σε αυτή την κατάσταση, που σήμερα χτυπάει τους μετανάστες, αλλά εντάσσεται σε μια γενικότερη λογική αστυνομοκρατίας, περιορισμού ατομικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών, με τρομονόμους και χαφιεδοκάμερες, πρέπει να αντιδράσει το λαϊκό κίνημα και κάθε προοδευτικός άνθρωπος οργανωμένα.

Η «καμπάνα», πλέον, χτυπάει για όλους. Τα πρώτα θύματα μπορεί να είναι οι οικονομικοί μετανάστες που ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους, λόγω της ανέχειας στην οποία τους καταδικάζουν οι πόλεμοι και η καπιταλιστική βαρβαρότητα, ιδιαίτερα από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, αλλά συναγερμός πρέπει να σημάνει για όλους τους ανθρώπους του μόχθου. Γιατί το χτύπημα των δημοκρατικών δικαιωμάτων πάει χέρι χέρι με την ένταση της εκμετάλλευσης, την καθημερινή υποβάθμιση της ζωής. Και σε αυτό τον αγώνα, ανάμεσα στους εργάτες, στα λαϊκά στρώματα, δε χωράνε διαφορές εθνικότητας, χρώματος, θρησκείας. Τους ενώνει η ταξική τους θέση και το συμφέρον της κοινής πάλης για τα κοινά προβλήματα που μπορούν να βρουν οριστική λύση σε μια άλλη κοινωνία που την εξουσία θα έχει ο λαός. Ο σοσιαλισμός που μπορεί να απαλλάξει την ανθρωπότητα από το ρατσισμό και την εκμετάλλευση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών(2014-09-12 00:00:00.0)
Κλεισμένοι στο ψυγείο(2012-04-27 00:00:00.0)
Νέο κυνηγητό σε βάρος των μεταναστών(2010-05-12 00:00:00.0)
Ολα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη μόρφωση(2009-09-08 00:00:00.0)
«Πληρώνουν» με τη ζωή τους τη ροζ κάρτα(2009-01-14 00:00:00.0)
Αγρια εκμετάλλευση των μεταναστών(2008-11-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ