Τρίτη 5 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ
Κατατέθηκαν οι προτάσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

Κατατέθηκαν χτες στη Βουλή οι προτάσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής η οποία θα διερευνήσει το θέμα της προμήθειας εξοπλιστικών προγραμμάτων. Με βάση την πρόταση της ΝΔ η επιτροπή πρέπει να κινηθεί στη βάση των εισαγγελικών εγγράφων που έφθασαν στη Βουλή για το θέμα και αφορούν την προηγούμενη κυβέρνηση ενώ για το ΠΑΣΟΚ πρέπει να διερευνηθεί το θέμα μέχρι και σήμερα.

Την πρόταση της ΝΔ υπογράφουν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ εκτός από τα μέλη της κυβέρνησης και σε αυτήν αναφέρεται ότι η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής είναι επιτακτική «για λόγους συνταγματικής, πολιτικής και ηθικής τάξεως». Για τη ΝΔ η επιτροπή πρέπει να κινηθεί στα πλαίσια των δικογραφιών που έστειλαν στη Βουλή οι εισαγγελείς και αφορούν την προμήθεια των αυτοκινούμενων ερπυστριοφόρων TOR/M1 και την προμήθεια ραντάρ αντιπυροβολικού TPQ-37.

Με βάση την πρόταση, οι λόγοι που επιβάλλουν τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής είναι «η απαίτηση και ανάγκη για διαφάνεια και χρηστή διαχείριση του δημόσιου χρήματος». Οι βουλευτές της ΝΔ τονίζουν ότι η δικαιοσύνη υπέβαλε τις δικογραφίες στη Βουλή «ως όφειλε κατά το Σύνταγμα» και αναφέρουν ότι «η Βουλή δεν έχει άλλη επιλογή από τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να βρίσκεται σε θεσμική και λειτουργική εναρμόνιση προς το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος». «Η Βουλή, συνεχίζουν, δεν πρέπει να μείνει απαθής σε αναφορές τέτοιου βαθμού και τέτοιας εντάσεως, οι οποίες περιέρχονται σε αυτήν υπό τη μορφή δικογραφιών προς διερεύνηση και όχι "προς αρχειοθέτηση" άνευ εξετάσεως, προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιοπιστία και η τιμή της πολιτικής».

Στη δική τους πρόταση για εξεταστική επιτροπή οι 71 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κάνουν λόγο για ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής από τη ΝΔ και αναφέρουν ότι είναι προκλητική και υποκριτική η θέση της κυβέρνησης ότι τα θέματα των εξοπλισμών κινούνται με εισαγγελική πρωτοβουλία. Και αυτό γιατί όπως τονίζουν στην αίτησή τους, τα θέματα της διερεύνησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων είχαν προαναγγελθεί από τον σημερινό υπουργό Αμυνας.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητάνε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής με θέμα την πορεία υλοποίησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων, όχι μόνο σε προηγούμενες περιόδους διακυβέρνησης αλλά έως και την ημέρα που θα λήξει το έργο της. Στην αίτηση αναφέρουν ότι η επιτροπή πρέπει να καταλήξει σε πόρισμα μέσα σε ένα μήνα από την έναρξη των εργασιών της για να μην μετατραπεί σε αντικείμενο μεθοδεύσεων και υπονόμευσης της πολιτικής ζωής. Οπως εξηγούσαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η προς τα πίσω χρονικά διερεύνηση των εξοπλισμών δεν έχει περιορισμό και μπορεί να αφορά και άλλες υποθέσεις εκτός των δύο που έστειλε ο εισαγγελέας στη Βουλή. Την αίτηση υπογράφουν οι συντονιστές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, οι αναπληρωτές τους, τα μέλη του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας, Αμυνας και Εξωτερικών, οι «θεσμικοί εκπρόσωποι» (γραμματέας ΚΟ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος) και οι δύο υπό κατηγορία υπουργοί Α. Τσοχατζόπουλος και Γ. Παπαντωνίου. Απουσιάζει η υπογραφή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου.

Η συζήτηση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να γίνει την ερχόμενη βδομάδα. Σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας θα γίνει η σχετική συζήτηση και στη συνέχεια με ψηφοφορία και απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών θα παρθεί η απόφαση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην Ολομέλεια το πόρισμα της εξεταστικής(2011-03-24 00:00:00.0)
Κουκουλώνουν τη χρηματοδότησή τους από την πολυεθνική(2011-01-25 00:00:00.0)
Καβγάς εντυπώσεων για την οικονομία(2010-02-17 00:00:00.0)
ΟΧΙ στην Εξεταστική Επιτροπή λένε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ(2004-09-18 00:00:00.0)
Κατατέθηκε η πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή(1999-02-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ