Τρίτη 5 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γκάλοπ γαλάζιας «κυριαρχίας»

Το δοκιμασμένο εργαλείο των γκάλοπ χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, προκειμένου να στηρίξει την πολιτική της, την οποία δήθεν «εμπιστεύεται» ο λαός, και να δείξει την «κυριαρχία» της στην πολιτική ζωή.

Το πρώτο πανελλαδικό γκάλοπ που δημοσιεύτηκε στον «Ελεύθερο Τύπο» έρχεται να δείξει ακριβώς αυτό, ότι, δηλαδή, ο Κ. Καραμανλής «απολαμβάνει της εμπιστοσύνης» της απόλυτης πλειοψηφίας της «κοινής γνώμης» και, άρα, ότι το ίδιο συμβαίνει και με την πολιτική του. Ωστόσο, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης συγκεντρώνει τις θετικές κρίσεις του 37,5% των ερωτηθέντων, ποσοστό σαφώς μικρότερο από το εκλογικό ποσοστό (45%) που πήρε η ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές. Αρνητική είναι η άποψη του 26,5%, ενώ το 32,2% δηλώνει «ουδέτερο»(!). Επίσης το 44,8% θεωρεί ότι η κυβέρνηση μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα κρίσεις, έναντι 28,1% του ΠΑΣΟΚ, ενώ το 54,5% θεωρεί ότι ο Κ. Καραμανλής μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τους τομείς που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη, έναντι 28,5% που προτιμά τον Γ. Παπανδρέου.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η ΝΔ προηγείται με 7,5 μονάδες (40,5% έναντι 33% του ΠΑΣΟΚ) και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,9%, ο ΣΥΝ 3%, το ΛΑΟΣ 2,8%, ενώ οι «αναποφάσιστοι» φθάνουν το 13%. Κατά τα λοιπά, ο Κ. Καραμανλής θεωρείται ο καταλληλότερος πρωθυπουργός, με ποσοστό 54,4% έναντι 31,1% του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Σημειώνεται ότι και ο Κ. Σημίτης μέχρι που «έφυγε» παρουσιαζόταν ως «ο καταλληλότερος»...

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων κατά το χρονικό διάστημα από 27 έως 30 Σεπτέμβρη από την εταιρία GPO.

Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχ. Λιάπης, σχολιάζοντας τη δημοσκόπηση, εκτίμησε ότι «οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη δυναμική της ΝΔ στην κοινωνία και την εμπιστοσύνη του λαού στην κυβέρνηση».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org