Τρίτη 5 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Του αγρότη τα βάσανα

Απούλητη, φέτος, η σοδειά! Σαπίζουν στα χωράφια ντομάτες, πατάτες, κρεμμύδια, καρπούζια, ροδάκινα, σταφύλια. Στις αποθήκες το στάρι, το ρύζι, το καλαμπόκι. Ο καπνός στα αζήτητα, δυσκολίες με τα τεύτλα, πρόβλημα και στο βαμβάκι. Πίκρα μεγάλη για τον αγρότη να μην μπορεί να πουλήσει το προϊόν του. Πώς θα ζήσει; Δεν έχει μεροκάματο, δεν παίρνει μηνιάτικο. Ολο το χρόνο πληρώνει και περιμένει μια φορά να πληρωθεί. Αν δεν πουλήσει, θα μείνει χωρίς εισόδημα. Τα «έτοιμα» τελειώσαν προ πολλού κι άλλη τρύπα δεν παίρνει στο ζωνάρι. Η Τράπεζα δεν τον πιστώνει, δεν του δανείζουν πια ούτε οι τοκογλύφοι. Και τα έξοδα να μην παίρνουν αναβολή. Η οικογένεια δεν μπορεί να μείνει χωρίς φαΐ, τα παιδιά θέλουν φροντιστήρια, οι παππούδες χρειάζονται φάρμακα, το σπίτι έχει ανάγκη από ρεύμα, τηλέφωνο, νερό, πετρέλαιο. Υποχρεωτικές οι εισφορές στον ΕΛΓΑ για την ασφάλιση και στον ΟΓΑ για την ψωροσύνταξη.

Δουλεύει ο ξωμάχος. Πότε μέσα στο λιοπύρι που «καίει» το κορμί, πότε στην υγρασία που «τρώει» τα κόκαλα. Παλεύει με τη γη. Οργώνει, σπέρνει, σκαλίζει, ποτίζει, μαζεύει τη σοδειά. Ποτέ δεν ησυχάζει. Από την αγωνία αν ο σπόρος θα βλαστήσει και το φυτό θα καρπίσει, στο φόβο της πλημμύρας και του παγετού, του λίβα και της ξηρασίας. Καθότι, «ξεσκέπαστο μαγαζί» το χωράφι, στο έλεος του καιρού. Κι όταν φτάσει η ώρα να πληρωθεί για τους κόπους του, τον καταλαμβάνει το άγχος αν και πόσο θα πουλήσει. Αν βρει αγοραστή, φτηνά του παίρνει τη σοδειά, ούτε τα έξοδα δεν καλύπτει. Σκληρή δουλιά κι απολαβή καμιά. Ανέχεια και φτώχεια. Ο μέτριος στο καφενείο, μετρημένος, το τσίπουρο «καίει» στην τσέπη περισσότερο απ' το λαιμό κι από νωρίς σπίτι για ύπνο. Τα χωριά ερημώνουν.

Παράγει ο γεωργός. Κι αντί να τον ανταμείψουν, τον τιμωρούν. Η Ευρωπαϊκή Ενωση τού επιβάλει περιορισμούς στις καλλιέργειες, ποσοστώσεις στην παραγωγή και πρόστιμο αν κινηθεί «εκτός ορίων». Τα ντόπια προϊόντα μένουν απούλητα, για να διακινούνται τα εισαγόμενα. Γιατί η χώρα μας δεσμεύτηκε με τη συμφωνία της ΓΚΑΤΤ, να διευκολύνει τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες, μειώνοντας τους δασμούς κατά 36% και να δυσκολέψει τις εξαγωγές της, μειώνοντας το ύψος των εξαγωγικών επιδοτήσεων κατά 36% και την ποσότητα των επιδοτήσεων εξαγωγών κατά 21%. Ταυτόχρονα, μειώνει τις επιδοτήσεις στην εγχώρια παραγωγή κατά 20%, ενώ οι εμποροβιομήχανοι εκβιάζουν τους παραγωγούς γι' ακόμα φτηνότερες τιμές.

Αβοήθητος ο αγρότης. Βολοδέρνει στη δίνη των προβλημάτων του. Η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις τον έχουν προγράψει, εφαρμόζουν σχέδιο μαζικού ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς. Σωτηρία δεν έχει παρά μόνο αν βγει στο δρόμο της πάλης. Αν συστρατευτούν οι φτωχοί αγρότες στον αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής που θέλει να τους ξεπαστρέψει, συμπαρατασσόμενοι με τους εργάτες, τους βιοτέχνες, τους επαγγελματίες, τους μαγαζάτορες, σ' ένα κοινό μέτωπο. Κι αν αντιληφθούν ότι δεν πρόκειται να σωθούν κερδίζοντας μερικά λεπτά παραπάνω στην τιμή των προϊόντων τους και δε θα δουν καλύτερες μέρες όσο θα «παζαρεύουν» τη μοίρα τους με τους εκάστοτε κυβερνώντες...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ