Παρασκευή 30 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Το κατεστημένο...

«Κατεστημένο: Η ισχύουσα τάξη, το πολιτειακό ή κοινωνικό σύστημα / ομάδα ισχυρών προσώπων που επηρεάζουν ή ελέγχουν την πολιτική, την οικονομία και, συν., υποστηρίζουν το παραδοσιακά αποδεκτό».

Αυτά γράφει το μείζον ελληνικό λεξικό Τεγόπουλου - Φυτράκη στο λήμμα «κατεστημένο». Κι όσο κι αν παιδέψαμε το μυαλό μας δεν μπορέσαμε να καταλάβουμε με ποιο κατεστημένο τα 'βαλε προχτές ο Γ. Παπανδρέου. Πάντως, όχι με την ισχύουσα καπιταλιστική τάξη πραγμάτων και το κατεστημένο της πλουτοκρατίας. Ούτε με την «ομάδα ισχυρών προσώπων που επηρεάζουν ή ελέγχουν την πολιτική ή την οικονομία», γιατί, τότε θα 'πρεπε πρωτίστως να τα βάλει με τον εαυτό του, αφού τόσα χρόνια τώρα μετέχει στην κατ' εξοχήν τέτοια ομάδα, δηλαδή την κυβέρνηση της χώρας. Ισως, βέβαια, πείτε, ότι τα 'βαλε με το κομματικό κατεστημένο. Αυτό, όμως, για το ΠΑΣΟΚ ταυτίζεται με την κυβέρνηση. Χώρια, που τόσα χρόνια τώρα, ο Γ. Παπανδρέου δε μετέχει μόνο στην κυβέρνηση, αλλά ήταν και είναι μέλος της κομματικής ηγεσίας (Κεντρική Επιτροπή και Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ).

Μήπως, όμως, τα 'βαλε με όσους «υποστηρίζουν το παραδοσιακά αποδεκτό»; Μα κι αυτός, τα ίδια ακριβώς υποστηρίζει. Εκτός κι αν πιστεύει κανείς, ότι η πολιτική πρόσδεσης και υποταγής της χώρας στα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, της ΟΝΕ και του ευρώ, της λιτότητας, της ανεργίας και της φτώχειας για τους πολλούς και των κάθε λογής προνομίων για τους λίγους κεφαλαιοκράτες είναι κάτι... καινούριο και όχι το «παραδοσιακά αποδεκτό»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ