Παρασκευή 30 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καταιγίδα τροπολογιών αλά «Πόρτο Καρράς»

Ο «Ρ» φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα σωρεία τροπολογιών που πέρασαν από το ΠΑΣΟΚ, με τη συναίνεση της ΝΔ, λίγες μέρες πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο Πάχτα

Σκανδαλώδεις περιβαλλοντοκτόνες τροπολογίες τύπου «Πόρτο Καρράς» ήταν ένα συνηθισμένο φαινόμενο στην κοινοβουλευτική διαδρομή της τελευταίας τετραετίας από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Κορυφαία στιγμή αποτέλεσε η περιβόητη τροπολογία - με την υπογραφή της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου - στο νόμο 3127 που ψηφίστηκε το Φλεβάρη του 2003 και με την οποία, με πρόσχημα τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου, αίρεται το τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου και χαρίζονται χιλιάδες δημόσιες δασικές εκτάσεις εντός σχεδίου πόλης, που έχουν τσιμεντοποιηθεί, σε καταπατητές.

Ο οργασμός όμως παρόμοιων τροπολογιών κορυφώθηκε το τελευταίο δίμηνο. Καθόλου τυχαία βέβαια, μια και ενόψει των εκλογών πολλοί λογαριασμοί με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα έπρεπε να κλείσουν... Ετσι, το μήνα Δεκέμβρη σχεδόν καθημερινά η μία τροπολογία διαδεχόταν την άλλη - πάντα τη νύχτα βέβαια - και αρκετές από αυτές, κάτω από το βάρος των αντιδράσεων, αποσύρθηκαν. Με τη διαβεβαίωση όμως από υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη ότι θα επανέλθουν άμεσα...

Ο κατάλογος των τροπολογιών που φέρνει στη δημοσιότητα σήμερα ο «Ρ» είναι ο εξής:

  • Στις αρχές Δεκέμβρη κατατέθηκε τροπολογία με την οποία επιτρεπόταν η ανέγερση συνεδριακού κέντρου και άλλων κτιρίων της Εκκλησίας στη δασική περιοχή του «Αγίου Ιωάννη» στον Καρέα. Η τροπολογία προέβλεπε ανέγερση κτιριακών συγκροτημάτων συνολικής δομημένης επιφάνειας 67.000 τετραγωνικών μέτρων, σε έκταση 27 στρεμμάτων, ευαίσθητης δασικής περιοχής, η οποία ταυτόχρονα προστατεύεται από το θεσμικό πλαίσιο της Β΄ Ζώνης του Υμηττού, που επιτρέπει μόνον ήπιες χρήσεις συμβατές με το περιβάλλον. Τα 27 στρέμματα αποτελούν μέρος έκτασης 270 στρεμμάτων ιδιοκτησίας της Εκκλησίας. Εκεί, η Ιερά Σύνοδος θα ανεγείρει συνεδριακό - πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο, ξενώνες και άλλες εγκαταστάσεις, άσχετες με το δάσος και τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Η τροπολογία απεσύρθη με τη διαβεβαίωση από την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ ότι θα κατατεθεί εκ νέου σε άλλο νομοσχέδιο.
  • Στις 20 Δεκέμβρη του 2003 κατατίθεται τροπολογία που τροποποιεί τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης στην έκταση της Ριζαρείου, στο Φαληρικό Ορμο, όπως ακριβώς έχει ζητήσει ο μεγαλοεργολάβος Μπάμπης Βωβός. Η τροπολογία προβλέπει «χρήσεις γης πολεοδομικού κέντρου όπου επιτρέπονται κατοικίες, ξενοδοχεία, καταστήματα (συμπεριλαμβανομένων πολυκαταστημάτων και υπεραγορών), γραφεία, τράπεζες, ασφάλειες, κοινωφελείς οργανισμοί, εστιατόρια, αναψυκτήρια, επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής όχλησης, πολιτιστικά κτίρια και εν γένει πολιτιστικές εγκαταστάσεις, χώροι συνάθροισης κοινού (πολυκινηματογράφοι) και διοίκηση». Η τροπολογία ψηφίστηκε.
  • Στις 15 Δεκέμβρη η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου καταθέτει τροπολογία - η οποία και υπερψηφίζεται - με την οποία αίρεται η προστασία των ορεινών όγκων της Λαυρεωτικής. Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα οικοδόμησης σε σειρά περιοχών. Οπως ορίζεται στην τροπολογία, «επανακαθορίζονται οι προστατευόμενοι ορεινοί όγκοι της Λαυρεωτικής και οι χρήσεις γης, καθώς και οι όροι και περιορισμοί δόμησης που ισχύουν για τις εκτάσεις που δεν περιλαμβάνονται πλέον στα όρια των ορεινών αυτών όγκων». Παράλληλα, «καθορίζεται στα 4.000 τετραγωνικά μέτρα η αρτιότητα των γηπέδων τα οποία βρίσκονται στη ζώνη Γ΄».
  • Στα μέσα Δεκέμβρη κατατίθεται τροπολογία με την οποία δίνεται η δυνατότητα στην Ανώνυμη Εταιρία της ΑΕΚ να χτίσει γήπεδο και εμπορικό κέντρο μέσα στο άλσος της Ν. Φιλαδέλφειας. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ συμφωνούν. Ετσι, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, η κυβέρνηση, παρακάμπτοντας τις εκκρεμούσες προσφυγές κατοίκων και του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ουσιαστικά κάνει τη Βουλή... πολεοδομικό γραφείο και με φωτογραφική νομοθετική ρύθμιση, όπως και στο στάδιο Καραϊσκάκη, υιοθετεί την πρόταση της ΠΑΕ, που περιλαμβάνει εκτός από γήπεδο και πολλές εμπορικές χρήσεις.
  • Στο νομοσχέδιο για την αυθαίρετη δόμηση, στα μέσα Δεκέμβρη, κατατίθεται τροπολογία που προβλέπει τη μείωση των αποστάσεων των νέων οικοδομών που χτίζονται σε εθνικούς, επαρχιακούς δρόμους και βρίσκονται σε περιοχές που εντάσσονται στο σχέδιο ή βρίσκονται εντός Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Είναι μία ρύθμιση που ευνοεί τα ακίνητα που βρίσκονται σε σημαντικές αρτηρίες, όπως η Μαραθώνος, η Λαυρίου και η Σουνίου, αλλά και στην Αττική οδό.
  • Με τροπολογία που κατατίθεται επίσης στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα αλλάζει μερικώς το καθεστώς των χρήσεων στη Βούλα, αφού τα οικόπεδα που βρίσκονται κατά μήκος της λεωφόρου Βουλιαγμένης χαρακτηρίζονται ως χώροι γενικής κατοικίας και μπορούν να αναπτυχθούν επαγγελματικές δραστηριότητες, με εξαίρεση τα εργαστήρια χαμηλής όχλησης και τις αποθήκες.
  • Με άλλη τροπολογία που κατατέθηκε στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι αρκούν πλέον δυο στρέμματα οικοπέδου, αντί τεσσάρων, για να χτίσει κάποιος σε περιοχές των Μεσογείων που έχουν χαρακτηριστεί ως Βιομηχανικά ή Βιοτεχνικά Πάρκα, ενώ στις χαρακτηρισμένες ως αγροτικές ζώνες θα επιτρέπεται πλέον η ανέγερση κατοικιών, αλλά και κτιρίων που θα στεγάσουν επαγγελματικές χρήσεις. Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα στις εκάστοτε δημοτικές αρχές να προχωρούν σε τροποποίηση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, όποτε κρίνεται απαραίτητο. Η ρύθμιση αφορά έκταση που ξεπερνά συνολικά τα 51.000 στρέμματα. Εκεί θα επιτρέπεται από εδώ και στο εξής η χωροθέτηση και ανέγερση κατοικιών, εμπορικών καταστημάτων κι άλλων χρήσεων επαγγελματικών δραστηριοτήτων, ευνοώντας τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.
Κωδικός 44...

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της δικομματικής συναίνεσης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε βάρος του περιβάλλοντος αποτελεί το δασοκτόνο νομοσχέδιο. Την ίδια στιγμή που το ΚΚΕ κατήγγειλε και την καταστροφική λαίλαπα που προοιωνίζονται οι διατάξεις του νομοσχεδίου και το πογκρόμ αποχαρακτηρισμού εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικών εκτάσεων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επιδίδονταν σε απροκάλυπτη ψηφοθηρία και σε θλιβερό εμπόριο ελπίδων, θυσιάζοντας το δημόσιο αγαθό του δάσους. Η υποκρισία, μάλιστα, της ΝΔ ήταν τόση που ενώ καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο, στη συνέχεια οι βουλευτές της κατέθεσαν ή ψήφισαν πολλές από τις συνολικά 44 τροπολογίες που κατατέθηκαν και ειδικότερα αυτήν για το «πάγωμα» της επιβολής προστίμων στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων μέσα στα δάση.

Συγκεκριμένα, στο δασοκτόνο νομοσχέδιο κατατίθεται τροπολογία με την οποία παγώνουν τα πρόστιμα για τους καταπατητές δασών και δασικών εκτάσεων. Την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ αποδέχεται και η ΝΔ με δήλωση του βουλευτή της Ευ. Μπασιάκου. Η αποθέωση εξαγοράς ψήφων και συνειδήσεων...

Από το σωρό των τροπολογιών αλιεύουμε επίσης αυτή των κυβερνητικών βουλευτών Αλ. Χρυσανθακόπουλου και Δημ. Πιπεργιά, που προβλέπει παραχώρηση κατά κυριότητα δημοσίων χορτολιβαδικών εκτάσεων σε ορεινές και φθίνουσες περιοχές που δεν έχουν κηρυχτεί αναδασωτέες για τη δημιουργία νέων οικισμών ή επέκταση των παλαιών.

Και, βέβαια, ο ορυμαγδός φωτογραφικών διατάξεων που ενισχύουν την ψηφοθηρία, αλλά και τα συμφέροντα μεγάλων οικονομικών παραγόντων, δεν περιέχονται μόνο στις τροπολογίες που κατατέθηκαν στα νομοσχέδια του τελευταίου διμήνου. Αλλά και στα άρθρα αυτών καθεαυτών των νομοσχεδίων που έγιναν πλέον νόμοι του κράτους...


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org