Παρασκευή 30 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Ελεγχόμενη υποδούλωση στη χρήση

Τάχτηκε άλλη μια φορά υπέρ του διαχωρισμού σε «σκληρά και μαλακά» ναρκωτικά

Την ελεγχόμενη υποδούλωση της νεολαίας στα ναρκωτικά αντί της ριζικής αντιμετώπισης των αιτιών που οδηγούν στην εγκατάσταση της τοξικοεξάρτησης ως τρόπου ζωής ανάμεσα στους νέους επανέλαβε και χτες ο Γ. Παπανδρέου τασσόμενος υπέρ του διαχωρισμού των ναρκωτικών σε «σκληρά και μαλακά».

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό «STAR FM 97,1» της Θεσσαλονίκης ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και χρησιμοποιώντας την κοινή παραδοχή ότι ο χρήστης δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εγκληματίας και να μπαίνει στη φυλακή, ο Γ. Παπανδρέου υπερπήδησε την ουσία του προβλήματος στην αντιμετώπιση της τοξικοεξάρτησης: Αφενός τα κοινωνικά αίτια και αφετέρου δεν ανέφερε κουβέντα για τη διαδικασία με τις απαραίτητες δομές που θα οδηγούν το νέο στην «ποινή» της απεξάρτησης. Μάλιστα αναφερόμενος στο Ολλανδικό μοντέλο -όπου είναι ανεκτή κι όχι νομιμοποιημένη η χρήση- ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι η διαδικασία πρέπει να είναι ελεγχόμενη.

Η συζήτηση για τα ναρκωτικά ξεκίνησε με την ερώτηση ότι είχε ταχθεί υπέρ της αποποινικοποίησης της προσωπικής χρήσης κάνναβης και εάν θα γίνει αποποινικοποίηση αν κερδίσει τις εκλογές. Αν και η ισχύουσα νομοθεσία είναι ανεκτική σε αυτή την περίπτωση ο Γ. Παπανδρέου απάντησε: «Εγώ έχω πάρει μια θέση που λέει πολύ απλά ότι είναι λάθος να αντιμετωπίζουμε σε ανθρώπινο επίπεδο αυτόν το νέο, ο οποίος για τον α ή β λόγο κάνει χρήση ναρκωτικών, σαν να είναι εγκληματίας. Διότι έτσι τον βάζουμε ακόμα περισσότερο στο περιθώριο, του δημιουργούμε ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα, τον αφήνουμε ακόμα περισσότερο στα χέρια ενός παράνομου δικτύου διακίνησης ναρκωτικών. Και τόνισα επίσης, ότι ένας τρόπος ο οποίος πολλές φορές βοηθά τα δίκτυα των ναρκωτικών, είναι να του δίνουν πρώτα απ' όλα, μπαίνει σε ένα κύκλωμα μαλακών ναρκωτικών, κάνναβη, μαριχουάνα και μετά σιγά - σιγά να μπαίνει στο άλλο. Και είπα ότι ένα μέτρο θα είναι να διαχωρίσουμε πρώτα απ' όλα αυτά τα δύο και δεύτερον, δεν μπορεί να μπαίνει φυλακή κάποιος, ο οποίος κάνει χρήση κάνναβης. Δεν είναι το μέτρο που αρμόζει στην πράξη. Δεν είναι σωστό. Αυτό δε σημαίνει ότι εγώ θέλω - κάποιοι λένε - να προωθήσουμε τα ναρκωτικά».

Στο ερώτημα «αν θα γίνουμε Ολλανδία;» ο Γ. Παπανδρέου απάντησε: «Η Ολλανδία έχει ένα άλλο σύστημα. Ούτε κάνει προώθηση η Ολλανδία. Η Ολλανδία λέει ότι θέλω να είναι ελεγχόμενη αυτή η διαδικασία. Ελεγχόμενη πρέπει να είναι. Δε θα πρέπει ούτε να προωθήσουμε, αλλά ούτε απ' την άλλη μεριά ανθρώπινα, αυτόν τον άνθρωπο δεν του αξίζει και τον ωθεί σε μια ακόμα πιο αρνητική θέση στην κοινωνία αν γίνεται εγκληματίας, αν θεωρείται ως εγκληματίας. Δεν είναι εγκληματίας αυτός ο νέος. Μπορεί για τον α ή β λόγο να ήθελε να δοκιμάσει ή να μπήκε σε ένα κύκλωμα. Πρέπει μια άλλη στάση απέναντί του. Αυτή είναι η άποψή μου. Νομίζω και ο νέος το καταλαβαίνει. Εγώ έχω ζήσει μια γενιά στην Αμερική που γύρω μας παντού ήταν τα ναρκωτικά. Νομίζω έτσι είναι δυστυχώς στη νέα γενιά σήμερα. Υπάρχει όμως και μια λογική, αυτή η λογική ότι μέσα απ' την αστυνόμευση και μόνο θα λύσουμε το πρόβλημα των ναρκωτικών, αυτή η λύση έχει αποτύχει. Θυμάμαι μάλιστα πρόσφατα σε ένα διεθνές συνέδριο στη Γαλλία, που ήταν όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών από μεγάλες χώρες, από τον Πάουελ, τον Καναδό, τους Γάλλους, όλης της Ευρώπης κλπ και βγήκε ο διευθυντής της Αστυνομίας της Γαλλίας και είπε, "αυτή η πολιτική την οποία εμείς ακολουθούμε έχει αποτύχει"».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ