Τρίτη 7 Απρίλη 2026
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ
Νέες δικάσιμοι στις 27 και 28 Απρίλη

Αθλιότητες κυβέρνησης και κράτους, που ετοιμάζονται να δηλώσουν παράσταση στη δίκη!

Με τη διαδικασία των δηλώσεων για την παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας από συγγενείς θυμάτων, τραυματίες και δικηγορικούς συλλόγους ολοκληρώθηκε η τρίτη μέρα της δίκης για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών. Το δικαστήριο όρισε επόμενες δικάσιμους την 27 και 28 Απριλίου.

Χτες, όπως και τις προηγούμενες φορές, η διαδικασία διεξήχθη υπό τους ίδιους απαράδεκτους όρους, με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης. Για ακόμα μια φορά υπήρξαν αποκλεισμοί και απαράδεκτοι έλεγχοι στους συγγενείς των θυμάτων και στους τραυματίες, ενώ ισχυρή ήταν και πάλι η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων μέσα και έξω από τη δικαστική αίθουσα. Αποκλεισμένοι από τη διαδικασία παραμένουν φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι.

Υπενθυμίζεται ακόμη πως η δίκη για τα λεγόμενα «εξαφανισμένα» βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε με την επιβατική αναβλήθηκε επ' αόριστον, αφού το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών έκανε δεκτό το αίτημα της προέδρου για αποχή.

Ωστόσο, έπειτα από την εν μέρει ικανοποίηση του αιτήματός τους, οι συνήγοροι και οι συγγενείς των θυμάτων έχουν πλέον στα χέρια τους οπτικό υλικό που κατασχέθηκε από τις αρχές και το οποίο ήταν στη διάθεση των δικαστικών πραγματογνωμόνων που βρέθηκαν κατά τις πρώτες ώρες στον τόπο του εγκλήματος. Πρόκειται για υλικό που - όπως υποστηρίζουν συγγενείς και συνήγοροι - αποδεικνύει αλλοίωση του χώρου του πολύνεκρου εγκλήματος τις πρώτες ώρες.

Οπως σημείωνε στην τελευταία του ανακοίνωση ο Σύλλογος Συγγενών των Θυμάτων, πρόκειται για «στοιχεία που αποκάλυψαν νέα μεγάλα κενά στην ανάκριση για τις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν τις πρώτες κρίσιμες ώρες του εγκλήματος. Στοιχεία που επιβεβαίωσαν για μια ακόμα φορά ότι θα έπρεπε και το ζήτημα αυτό να αποτελεί αντικείμενο της κύριας δίκης και ότι ο κατατεμαχισμός της υπόθεσης του εγκλήματος των Τεμπών σε επιμέρους δίκες έχει ως στόχο το "πετσόκομμα" στην αποκάλυψη της αλήθειας».

Το κράτος θα ζητήσει παράσταση!

Τέλος, όπως έγινε γνωστό, στην επόμενη δικάσιμο αναμένεται να δηλώσει παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας το ελληνικό Δημόσιο, όταν λίγες ημέρες πριν εκδόθηκε η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου, που επιδικάζει αποζημίωση περίπου 400.000 ευρώ σε τέσσερις συγγενείς, η οποία επιρρίπτει σοβαρές ευθύνες στο Ελληνικό Δημόσιο για το έγκλημα!

Η απόφαση κάνει λόγο για σοβαρές παραλείψεις του και μια σειρά ελλείψεων στα συστήματα ασφαλείας που αν ίσχυαν, το έγκλημα θα μπορούσε να αποφευχθεί. Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Πρωτοδικείο σημειώνει πως «αν λειτουργούσε πλήρως το σύστημα GSM-R, ο μηχανοδηγός της αμαξοστοιχίας InterCity 62 θα είχε τη δυνατότητα, μόλις αντιλήφθηκε ότι κινείται στη γραμμή καθόδου, να επικοινωνήσει με τον μηχανοδηγό του αντίθετα κινούμενου εμπορικού συρμού 63503 και να συνειδητοποιήσουν και οι δυο ότι βρίσκονται σε συγκρουσιακή πορεία».

Παράλληλα, συμπεραίνει ότι «το Ελληνικό Δημόσιο δια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών άσκησε πλημμελώς την κατά τα ανωτέρω εποπτική του αρμοδιότητα σε θέματα σιδηροδρομικής ασφάλειας και συνέβαλε αιτιωδώς δια της παράνομης αυτής παράλειψης στο ζημιογόνο αποτέλεσμα, ενώ τούτο μπορούσε να αποτραπεί».

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για το ίδιο το κράτος που με τις κυβερνήσεις, την ΕΕ και τους θεσμούς της κινούνται μαζί στις ματωμένες ράγες υλοποιώντας την εγκληματική πολιτική, που για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων γεννά και συγκαλύπτει εγκλήματα σε βάρος των εργαζομένων και του λαού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνήγοροι των συγγενών ζητάνε να κληθεί η διοικήτρια της Αρχής Διαφάνειας (2026-03-12 00:00:00.0)
Χρειάστηκαν τρία χρόνια για να κατασχεθούν αρχεία και οπτικό υλικό από την πρώτη στιγμή της σύγκρουσης (2026-03-11 00:00:00.0)
Oνοματοδοσία δρόμου της πόλης σε «Θυμάτων Τεμπών» (2025-01-31 00:00:00.0)
Ζητούν να επισπευστεί η ανακριτική διαδικασία για να ξεκινήσει η δίκη (2024-11-08 00:00:00.0)
Αρχισε η εκδίκαση της πρώτης αγωγής συγγενών θύματος (2024-03-02 00:00:00.0)
Διερεύνηση ευθυνών και πολιτικών σε βάθος 15ετίας ζητούν οι συγγενείς των θυμάτων (2023-05-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 80 χρόνια από την έναρξη της εποποιΐας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ