Η Energy Transition Minerals (ETM) είχε λάβει άδεια πριν από περίπου είκοσι χρόνια, για να εξερευνήσει και να εκμεταλλευτεί το κοίτασμα Kvanefjeld στη Γροιλανδία, που εκτιμάται ότι περιέχει πάνω από 11 εκατομμύρια τόνους σπάνιων μετάλλων, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων ποσοτήτων ουρανίου. Το μέγεθος του Kvanefjeld το καθιστά το μεγαλύτερο κοίτασμα θορίου, το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα ουρανίου και συνολικά το τρίτο μεγαλύτερο κοίτασμα σπάνιων γαιών στον κόσμο.
Το μέλλον του Kvanefjeld ήταν ένα από τα κεντρικά ζητήματα των εθνικών εκλογών της Γροιλανδίας το 2021. Η νίκη του συνασπισμού με επικεφαλής το σοσιαλδημοκρατικό «Inuit Ataqatigiit» οδήγησε στην απαγόρευση εξορύξεων από την ETM στο γιγαντιαίο κοίτασμα. Το 2022 η εταιρεία μήνυσε τις κυβερνήσεις της Γροιλανδίας και της Δανίας, υποστηρίζοντας ότι τα περιουσιακά της στοιχεία έχουν «απαλλοτριωθεί» από την απόφαση να αποκλείσει την εξόρυξη στο Kvanefjeld, αφαιρώντας παράνομα τα δικαιώματα που της είχαν χορηγηθεί.
Η εταιρεία, που πρόσφατα κατηγόρησε τη Γροιλανδία ότι καθυστερεί τη διαδικασία διαιτησίας, ζητά αποζημίωση 11,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσό υπερ-τετραπλάσιο του ΑΕΠ της Γροιλανδίας.
Πριν από λίγες ημέρες, η ETM ανακοίνωσε ότι προσέλαβε την «Ballard Partners», εταιρεία lobbying που διευθύνει ο Brian Ballard, ένας από τους βασικούς χορηγούς της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ. Η γενική εισαγγελέας των ΗΠΑ Παμ Μπόντι και η προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Σούζι Γουάηλς διορίστηκαν από τον Τραμπ απευθείας από την «Ballard Partners».
Η εταιρεία, που εδρεύει στη Φλόριντα και δεν είχε καν γραφείο στην Ουάσιγκτον πριν από την πρώτη θητεία του Τραμπ, αναδείχτηκε σε μια από τις μεγαλύτερες - αν όχι η μεγαλύτερη - εταιρεία lobbying στις ΗΠΑ. Πελάτες της είναι μεγαθήρια όπως η Palantir, η Boeing, η Amazon, η Meta, αλλά και η κυβέρνηση του Κατάρ.
Η πρόσληψη της «Ballard Partners» από την ETM έγινε με ξεκάθαρη στόχευση. Οπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση, «ο διορισμός (της Ballard) ενισχύει τους δεσμούς της ETM με τις ΗΠΑ και βελτιώνει τη θέση της ως αναδυόμενου προμηθευτή κρίσιμων ορυκτών που αναζητούνται έντονα από τις ΗΠΑ».
Οι υπηρεσίες που θα προσφέρει η «Ballard» είναι «συμβουλές σε θέματα δημόσιας πολιτικής και ρυθμιστικά ζητήματα που διαμορφώνουν την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού σπάνιων γαιών», ενώ σημειώνεται πως «η τεχνογνωσία της Ballard στον χώρο της πολιτικής για τα κρίσιμα ορυκτά, σε συνδυασμό με τις στενές διασυνδέσεις της εταιρείας με βασικούς φορείς λήψης αποφάσεων στην Ουάσιγκτον, αναδεικνύει την ικανότητά της να προωθήσει τη στρατηγική εμπλοκής της ETM με Αμερικανούς επενδυτές και να ενισχύσει τη διεθνή θέση της εταιρείας».
Η ETM, σύμφωνα με διάφορες πηγές, έδειχνε μικρό ενδιαφέρον για την αμερικανική πολιτική μέχρι πρόσφατα. Πρόκειται για μια εταιρεία με έδρα το Σίδνεϊ, χωρίς στελέχη από τις ΗΠΑ και χωρίς σχέσεις με αμερικανικές εταιρείες. Οι πρόσφατες εξελίξεις ωστόσο, με την επαναφορά της Γροιλανδίας στην ιμπεριαλιστική πολιτική της Ουάσιγκτον και μετά τα τετελεσμένα στη Βενεζουέλα, έχουν ευθυγραμμίσει τα συμφέροντα της εταιρείας με τον Λευκό Οίκο, με τον οποίο έχει ανοιχτή γραμμή.
Παράλληλα, η ETM προσέλαβε την «Cohen & Company Capital Markets», μια άλλη συμβουλευτική εταιρεία, επίσης στενά συνδεδεμένη με τον Τραμπ, ο οποίος την αξιοποίησε πέρσι για να συγκεντρώσει 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια για την πλατφόρμα Truth Social. Σύμφωνα με την ΕΤΜ, η εταιρεία προσλήφθηκε για να παρέχει υπηρεσίες σχετικά με μια πιθανή εισαγωγή της ETM στον χρηματιστηριακό δείκτη Nasdaq.
Αυτό που κινεί το ενδιαφέρον, είναι το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανένα λειτουργικό ορυχείο στον κόσμο που να εξάγει προϊόντα υπό την ETM. Τα πρότζεκτ που η εταιρεία κατέχει στο χαρτοφυλάκιό της, είναι στην καλύτερη περίπτωση σε φάση διερεύνησης. Στη περίπτωση μάλιστα του κοιτάσματος της Γροιλανδίας, η εταιρεία όπως προαναφέρθηκε βρίσκεται σε μια ακριβή νομική διαμάχη και σε αναμονή πολιτικών και νομικών αποφάσεων.
Η υπόθεση της ETM είναι κομμάτι στο παζλ που συναρμολογείται σε μια κρίσιμη φάση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Περιλαμβάνει ωστόσο και μια σημαντική λεπτομέρεια: Τον Αύγουστο του 2025, η αυστραλιανή εταιρεία OCJ Investments Pty Ltd κατείχε το 17% των μετοχών της εταιρείας. Βασικός μέτοχος αυτής της επενδυτικής είναι ο Κινέζος Chunlin Ouyang, ο οποίος κατέχει σημαντικά ποσοστά και σε άλλες δύο αυστραλιανές μεταλλευτικές εταιρείες.
Στο μετοχικό σχήμα της ETM, ακολουθεί με 7% η «Shenghe Resources», εταιρεία που το μετοχικό της κεφάλαιο ανήκει κατά πλειοψηφία στο κινεζικό Υπουργείο Φυσικών Πόρων. Ολα αυτά βέβαια διαμορφώθηκαν σε μια προηγούμενη φάση των ανταγωνισμών και είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσουν καταλύτη εξελίξεων για το μέλλον της Γροιλανδίας, την οποία οι ΗΠΑ προειδοποιούν ότι θα «αποκτήσουν» ως «ζωτικής σημασίας» για την άμυνά τους, για να μην πέσει στα χέρια της Ρωσίας ή της Κίνας.
Εν αναμονή εξελίξεων στο «ιδιοκτησιακό» της Γροιλανδίας, είναι φανερό ότι η ETM επιχειρεί να κατοχυρώσει τη μελλοντική θέση για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος Kvanefjeld και η υπόθεσή της θα αξιοποιείται στα παζάρια και στα σχέδια στρατιωτικής επέμβασης. Το άλογο των μονοπωλιακών συμφερόντων σέρνει το κάρο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και μια νέα ζοφερή εποχή έχει ανοίξει για τους λαούς σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο.