Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Ο Τραμπ ανέβαλε το ταξίδι του στη Δανία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.--

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αναβάλλει την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Δανία στις 2 - 3 Σεπτέμβρη, όπου είχε προγραμματιστεί συνάντηση με την πρωθυπουργό, Μέτε Φρεντέρικσεν, εξαιτίας της παντελούς έλλειψης ενδιαφέροντος από την πλευρά της για την προσφορά του οι ΗΠΑ να αγοράσουν τη Γροιλανδία.

Η περιοχή της Αρκτικής έχει μεγάλο οικονομικό και εμπορικό ενδιαφέρον και αποτελεί «ανερχόμενο» πεδίο σφοδρού ανταγωνισμού μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (κυρίως ΗΠΑ, Ρωσίας). Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αναφερθεί επανειλημμένα στην «περιοχή της αφθονίας», με τον τεράστιο ορυκτό πλούτο και εμπορικά περάσματα, τα οποία χαρακτηρίζει «Διώρυγα του Σουέζ» του 21ου αιώνα.

«Η Δανία είναι μια πολύ σπουδαία χώρα με απίστευτους ανθρώπους, αλλά με βάση τα σχόλια της πρωθυπουργού, Μέτε Φρεντέρικσεν, ότι δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να συζητήσει την αγορά της Γροιλανδίας, θα αναβάλω τη συνάντησή μας, που ήταν προγραμματισμένη να γίνει σε δύο εβδομάδες, για μια άλλη φορά», ανέφερε ο Αμερικανός Πρόεδρος σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Την περασμένη Κυριακή ο Τραμπ είχε επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον της κυβέρνησής του για αγορά της Γροιλανδίας από τη Δανία, μια «μεγάλη κτηματομεσιτική συναλλαγή», που θα ήταν «στρατηγικά ενδιαφέρουσα», διαβεβαιώνοντας πάντως ότι δεν αποτελεί «προτεραιότητα» για την κυβέρνησή του. Το υπουργείο Εξωτερικών της αυτόνομης περιοχής της Δανίας ξεκαθάρισε ότι η Γροιλανδία «δεν πωλείται».

«Είμαι προφανώς ενοχλημένη και έχω εκπλαγεί από την ακύρωση της επίσημης επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου», δήλωσε η πρωθυπουργός της Δανίας, όμως οι σχέσεις «Δανίας - ΗΠΑ δεν βρίσκονται σε κρίση».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ