Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εργοστάσιο ανοίγει στην Ουκρανία η βρετανική πολεμική βιομηχανία «ΒΑE Systems»

Στο πλαίσιο «ΝΑΤΟποίησης» των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων

Από τη χτεσινή συνάντηση του Β. Ζελένσκι με τον διευθύνοντα σύμβουλο της «BAE Systems»
Από τη χτεσινή συνάντηση του Β. Ζελένσκι με τον διευθύνοντα σύμβουλο της «BAE Systems»
Εργοστάσιο παραγωγής όπλων θα ανοίξει στην Ουκρανία ο βρετανικός κολοσσός της πολεμικής βιομηχανίας «BAE Systems», καθώς μπαίνει σε εφαρμογή το ΝΑΤΟικό σχέδιο για μακροπρόθεσμη στρατιωτική στήριξη του Κιέβου και παραπέρα μετασχηματισμό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά τα ΝΑΤΟικά πρότυπα, με φόντο την κλιμακούμενη και μακροπρόθεσμη ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα.

Καθώς το Κίεβο επιταχύνει τις προσπάθειες για την ανάπτυξη μιας εξελιγμένης εγχώριας βιομηχανίας όπλων, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, συναντήθηκε την Τετάρτη στο Κίεβο με τον διευθύνοντα σύμβουλο του βρετανικού μονοπωλίου, χαιρετίζοντας το άνοιγμα γραμμής παραγωγής: «Είστε παράδειγμα για άλλες εταιρείες να αναπτύξουν παρουσία στην Ουκρανία και να αναπτύξουν την παραγωγή όπλων».

«Η "BAE Systems" θέλει να είναι ένας αξιόπιστος εταίρος της Ουκρανίας στον πόλεμο για την ελευθερία και την ανεξαρτησία, καθώς και στην οικοδόμηση μιας ισχυρής, βιώσιμης τεχνολογικής αμυντικής βιομηχανίας για την αποτελεσματική αποτροπή μελλοντικών αποπειρών επίθεσης», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του μονοπωλίου.

Υπογράφηκαν αρκετές συμφωνίες συνεργασίας για την ανάπτυξη της παραγωγής όπλων στην Ουκρανία σε συνεργασία με άλλες εγχώριες εταιρείες, μεταξύ άλλων για κοινή παραγωγή του οβιδοβόλου L119.

Ο Ουκρανός υπουργός Στρατηγικών Βιομηχανιών, Ολ. Καμίσιν, υπογράμμισε ότι η δέσμευση της BAE θα βοηθήσει «να χτιστεί το μέλλον της ουκρανικής αμυντικής βιομηχανίας». Η Ουκρανία πρόσφατα ανακοίνωσε εξάλλου βήματα προς την παραγωγή περισσότερων δικών της πυρομαχικών πυροβολικού και έχει μια ταχέως αναπτυσσόμενη τοπική βιομηχανία drones.

Η «BAE Systems», ο μεγαλύτερος όμιλος πολεμικής βιομηχανίας στην Ευρώπη από άποψη εσόδων, κατέγραψε παραγγελίες ρεκόρ, αξίας 44 δισ. δολαρίων πέρυσι, αν και η πλειοψηφία αφορούσε προγράμματα που προηγήθηκαν του πολέμου, αναφέρει το CNN.

Κι άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες όπλων ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε ουκρανικό έδαφος. Η γερμανική «Rheinmetall» έχει ανακοινώσει πως θα ανοίξει σύντομα εργοστάσιο κατασκευής και επισκευής τεθωρακισμένων οχημάτων στη δυτική Ουκρανία κι επιπλέον θα εκπαιδεύει Ουκρανούς για τη συντήρηση αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η παράδοση «δυτικών» όπλων στην Ουκρανία και η Τσεχία σχεδιάζει να στείλει μια παρτίδα πολεμικών ελικοπτέρων σύντομα και ενδεχομένως να λάβει μέρος στην εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων για τα μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Την αντίθεσή της στην αποστολή εξοπλισμού στην Ουκρανία εκφράζει όλο και εντονότερα η Ουγγαρία. Η ουγγρική κυβέρνηση ζήτησε μάλιστα από την ηγεσία της ΕΕ και τις ουκρανικές αρχές μια λεπτομερή έκθεση σχετικά με το πώς ακριβώς δαπανήθηκαν τα 50 - 70 δισ. ευρώ που έχουν χορηγηθεί στην Ουκρανία, είτε ως στρατιωτική είτε ως οικονομική στήριξη, δήλωσε χτες ο Ούγγρος ΥΠΕΞ, Π. Σιγιάρτο.

Καθ' οδόν για τη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στην Ισπανία, ο Σιγιάρτο είπε ότι η Βουδαπέστη δεν θα συζητήσει το θέμα της πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας της ΕΕ προς την Ουκρανία έως ότου λάβει αυτές τις πληροφορίες.

Επανέλαβε επίσης ότι η Ουγγαρία αρνείται να μιλήσει για τη διάθεση νέων κεφαλαίων στην Ουκρανία επειδή το Κίεβο δεν έχει αφαιρέσει ακόμη τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ουγγαρίας, την OTP, από τη λίστα των «χορηγών διεθνούς πολέμου».

Μόσχα: Ομάδα Ουκρανών δολιοφθορέων στην Μπριάνσκ

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) ανακοίνωσε ότι εξουδετέρωσε ομάδα Ουκρανών δολιοφθορέων, σκοτώνοντας δύο και συλλαμβάνοντας άλλους πέντε, αφού διείσδυσαν βαθιά στην περιφέρεια της Ρωσίας.

Στην ανακοίνωσή της η FSB αναφέρει ότι, σε συνεργασία με την εθνοφρουρά και το υπουργείο Εσωτερικών, «σταμάτησε» την Τετάρτη μια ομάδα «σαμποτάζ και αναγνώρισης» της Ουκρανίας στην περιφέρεια Μπριάνσκ που συνορεύει με την Ουκρανία. Η ομάδα αποτελούνταν από στρατιώτες, μέλη της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας (SBU), της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Στρατού και των Ειδικών Δυνάμεων του υπουργείου Αμυνας.

Σύμφωνα με την FSB, «στόχος των δολιοφθορέων ήταν να εξαπολύσουν σειρά ηχηρών τρομοκρατικών ενεργειών εναντίον στρατιωτικών και ενεργειακών υποδομών» και ήταν εξοπλισμένοι με αυτόματα πιστόλια με σιγαστήρες, ισχυρά εκρηκτικά, μεγάλο αριθμό χειροβομβίδων και γυαλιά νυχτερινής όρασης.

Επιπλέον, ο κυβερνήτης της περιφέρειας Μπριάνσκ ανακοίνωσε ότι καταρρίφθηκαν τρία ουκρανικά drones.

Παράλληλα, μία ακόμη ουκρανική επίθεση σημειώθηκε χτες στην Κριμαία, που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014. Ο κυβερνήτης της Κριμαίας ανακοίνωσε ότι ένας πύραυλος Κρουζ καταρρίφθηκε στη χερσόνησο.

Χτες επίσης, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, σε ανάρτησή του ανέφερε ότι υπήρξε «επιτυχής χρήση του δικού μας όπλου μεγάλου βεληνεκούς: Ο στόχος επλήγη σε απόσταση 700 χιλιομέτρων».

Ο Ζελένσκι δεν ανέφερε τίποτα επιπλέον ούτε ποιον στόχο εννοούσε. Με την ανάρτησή του ωστόσο θα μπορούσε να υπονοεί την επίθεση που έγινε την προηγούμενη μέρα στο ρωσικό στρατιωτικό αεροδρόμιο στην πόλη Πσκοφ, στο οποίο καταστράφηκαν τέσσερα μεταγωγικά αεροσκάφη. Η πόλη Πσκοφ απέχει πάνω από 700 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία και βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με την Εσθονία και τη Λιθουανία.

Να σημειωθεί δε ότι έξι Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε ένα δυστύχημα στο οποίο ενεπλάκησαν δύο ουκρανικά ελικόπτερα τύπου Mi-8 την Τρίτη κοντά στην πόλη Κραματόρσκ, στο Ντονέτσκ.

Στο μεταξύ, σε ένα ακόμη περιστατικό αναχαίτισης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος MiG-31 αναχαίτισε ένα νορβηγικό θαλάσσιο περιπολικό και αναγνωριστικό αεροσκάφος «P-8A Poseidon» πάνω από τη Θάλασσα Μπάρεντς, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Τοπικές εκλογές διεξάγει η Ρωσία στα κατεχόμενα εδάφη

Η Ρωσία ξεκίνησε από χτες πρόωρη ψηφοφορία στα εδάφη της Ουκρανίας που έχει θέσει υπό την κατοχή της, στο πλαίσιο των εκλογών που θα διεξαχθούν σε πολλές περιοχές της Ρωσίας στις 10 Σεπτέμβρη για ανάδειξη περιφερειακών Κοινοβουλίων και Δημοτικών Συμβουλίων, σε μια ακόμη κίνηση εδραίωσης της κυριαρχίας της στην ανατολική και νότια Ουκρανία.

Η Μόσχα έχει θέσει υπό την κατοχή της σχεδόν το 20% του ουκρανικού εδάφους, στις περιφέρειες Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα. Οι εκλογές σε αυτές τις ζώνες θα διεξαχθούν στις 10 Σεπτέμβρη, αλλά οι ρωσικές αρχές διοργανώνουν «πρόωρη ψηφοφορία» από χτες σε Ντονέτσκ και Ζαπορίζια και από αύριο 2 Σεπτέμβρη σε Χερσώνα και Λουγκάνσκ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία κήρυξε την ενσωμάτωση των εδαφών αυτών τον Σεπτέμβρη του 2022 έπειτα από «δημοψηφίσματα», ενώ ακόμη και σήμερα ελέγχει εν μέρει τις περιφέρειες αυτές, όπου μαίνονται μάχες.

Η Ουκρανία διεξάγει αντεπίθεση κατά μήκος του μετώπου των σχεδόν 1.000 χιλιομέτρων και ελπίζει κυρίως σε πρόοδο στη ζώνη του Ρομπότινε, στην περιφέρεια της Ζαπορίζια.

Οι ουκρανικές αρχές προέτρεψαν τους πολίτες των κατεχόμενων περιοχών να μην ψηφίσουν στις εκλογές και να «φύγουν από την περιοχή» αν είναι δυνατόν.

Επαφές του Τούρκου ΥΠΕΞ στη Μόσχα

Η σύγκρουση στην Ουκρανία και η συμφωνία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών βρέθηκαν στο επίκεντρο των χτεσινών συνομιλιών των ΥΠΕΞ της Ρωσίας και της Τουρκίας, Σ. Λαβρόφ και Χ. Φιντάν, αντίστοιχα, στη Μόσχα, οι οποίες θα προετοιμάσουν το έδαφος και για τη συνάντηση των ηγετών της Ρωσίας και της Τουρκίας, Βλ. Πούτιν και Ρ. Τ. Ερντογάν, στο Σότσι, πιθανόν στις 4 Σεπτέμβρη.

Η Ρωσία μετέφερε στην Τουρκία τι θα πρέπει να κάνει η Δύση προκειμένου η Μόσχα να επιστρέψει στη συμφωνία για εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε ο Λαβρόφ, δηλαδή να άρει περιορισμούς και κυρώσεις που επηρεάζουν τις ρωσικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ δήλωσε επίσης ότι συζητήθηκε η πρωτοβουλία του Ρώσου Προέδρου «να οργανώσει παραδόσεις έως και 1 εκατ. τόνων ρωσικών σιτηρών στην Τουρκία σε μειωμένη τιμή για μεταγενέστερη επεξεργασία σε τουρκικές επιχειρήσεις και αποστολή στις πιο φτωχές χώρες. Αυτό το θέμα συζητείται επίσης με τη συμμετοχή του Κατάρ, που είναι έτοιμο να συμμετάσχει στις οικονομικές πτυχές αυτής της πρωτοβουλίας».

Η συζήτηση γύρω από ενδεχόμενες συμφωνίες για παραδόσεις σιτηρών μεταξύ Ρωσίας, Τουρκίας και Κατάρ θα συνεχιστεί στο εγγύς μέλλον στα υψηλότερα κυβερνητικά επίπεδα, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένα αποτελέσματα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ. Ο ίδιος επανέλαβε τις δηλώσεις Πούτιν ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να «αναβιώσει αμέσως τη συμφωνία για τα σιτηρά μόλις εκπληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις απέναντι στη Ρωσία».

Ο Λαβρόφ συζήτησε ακόμη με τον Τούρκο ομόλογό του για το ουκρανικό «ειρηνευτικό σχέδιο» των δέκα σημείων, χαρακτηρίζοντάς το απαράδεκτο για τη Ρωσία.

Στον τομέα της Ενέργειας η Μόσχα επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της «για αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της υλοποίησης της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία ενός ενιαίου κόμβου διανομής φυσικού αερίου στην Τουρκία», τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Ο Φιντάν ολοκληρώνει σήμερα την επίσκεψή του στη Μόσχα με επαφές με τον Ρώσο υπουργό Αμυνας, Σ. Σόιγκου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καθημερινές ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος, αυξάνεται ο κίνδυνος παραπέρα κλιμάκωσης(2023-09-02 00:00:00.0)
Ανεβαίνει η ένταση σε Μαύρη Θάλασσα και Κριμαία(2023-08-30 00:00:00.0)
Βρετανία και ΗΠΑ πίσω από την επίθεση στη γέφυρα Κερτς, λέει η Ρωσία(2023-07-18 00:00:00.0)
Η Ρωσία επέστρεψε στη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών(2022-11-03 00:00:00.0)
«Διεύρυνση» εκατέρωθεν επιδιώξεων με μοχλό τα ΝΑΤΟικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς(2022-07-26 00:00:00.0)
Χερσαίο δρόμο και ουκρανικά λιμάνια ανοίγει η Ρωσία για εξαγωγές σιτηρών(2022-06-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ