Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βαριά ατζέντα στη συνάντηση Μητσοτάκη - Μελόνι

Την Ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι, υποδέχτηκε χτες το απόγευμα στο Μαξίμου ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Στην ατζέντα ήταν το Σύμφωνο Σταθερότητας ενόψει της αναθεώρησής του και της επαναφοράς του, με την ιταλική κυβέρνηση να ζητάει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την παράταση της ρήτρας αναστολής του Συμφώνου που αποφασίστηκε κατά την πανδημία, και την ελληνική κυβέρνηση να ζητάει δυνατότητα μεγαλύτερης «ευελιξίας» στην αξιοποίηση των ματωμένων πλεονασμάτων για τη στήριξη των εγχώριων ομίλων, ενδεχόμενα στα οποία αντιτίθενται άλλες κυβερνήσεις όπως η γερμανική.

Συζήτησαν, επίσης, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία με τις δύο χώρες να πρωταγωνιστούν στα ΝΑΤΟικά σχέδια, αλλά και το Μεταναστευτικό, όπου πρωτοστατούν στην αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, και την ιταλική κυβέρνηση να ζητά από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα περαιτέρω μέτρα «προστασίας» των εξωτερικών συνόρων της Ενωσης.

Συζήτηση έγινε και για τα Ενεργειακά (π.χ. το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Ιταλίας), όπως και στην κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής και ανατολικής Μεσογείου, με την ελληνική κυβέρνηση να δίνει έμφαση στο θέμα της Λιβύης, εξαιτίας και της υπογραφής του τουρκο-λιβυκού μνημονίου για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο, το οποίο καταπατά ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Τέλος, οι Ιταλοί πιέζουν να πάρουν την παραγγελία για την απόκτηση 3+1 κορβετών, κόστους περίπου 1,5 δισ. ευρώ, από το Πολεμικό Ναυτικό. Προβάλλουν κυρίως τη συμφωνία ανάμεσα στην εταιρεία «Fincantieri» με τα ναυπηγεία Ελευσίνας για συμπαραγωγή της κορβέτας FCx30-Doha επί ελληνικού εδάφους. Κοντράρονται για το συμβόλαιο με τους Γάλλους, ενώ πιέζουν και οι Αμερικανοί να πλασάρουν μεταχειρισμένα πλοία τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ