Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Με «συγκρατημένη αισιοδοξία» στο παζάρι με την Αγκυρα

Επισκέψεις αμερικανικών πολεμικών πλοίων σε τουρκικά λιμάνια ως «επίδειξη δέσμευσης για την ασφάλεια στη Μεσόγειο»

Από παλιότερη συνεκπαίδευση αμερικανικού αεροπλανοφόρου με πλοίο του τουρκικού ΠΝ
Από παλιότερη συνεκπαίδευση αμερικανικού αεροπλανοφόρου με πλοίο του τουρκικού ΠΝ
Στην επικείμενη επίσκεψή του στην Τουρκία, την Τρίτη, για συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης.

Καθώς επιταχύνονται διεργασίες για διευθετήσεις σε ευρωατλαντικό επίπεδο, είπε ότι επιχειρούν «μια νέα αρχή με τη γείτονα Τουρκία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε, ως οφείλουμε, τις διαφορές μας. Να δούμε τη δυνατότητα η μόνη διαφορά, που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας». «Προσβλέπουμε», συνέχισε, «με συγκρατημένη αισιοδοξία, στο ότι μπορούμε να έχουμε ένα βατό και θετικό κανάλι επικοινωνίας, μέσα από θετικές δράσεις, τις οποίες θα αναπτύξουμε».

Με αφορμή δε τις δηλώσεις Ερντογάν για την επέτειο της μάχης του Ντουμλουπινάρ (26-30 Αυγούστου 1922, καθόρισε τη συνολική έκβαση του ελληνοτουρκικού πολέμου πριν έναν αιώνα), όπως και άλλων παραγόντων στην Τουρκία, ο Γεραπετρίτης είπε ότι «δηλώσεις που έχουν ένα εχθροπαθή χαρακτήρα δεν συμβάλλουν σε αυτό το κλίμα ηρεμίας, καλής γειτονίας. Εμείς αυτό το οποίο επιδιώκουμε, και θα το επιδιώξουμε με συνέπεια, με σεβασμό προς του Ελληνες πολίτες, και πάνω απ' όλα υποστηρίζοντας πάντοτε τα εθνικά μας συμφέροντα και την κυριαρχία μας, θα είναι να έχουμε μια ήρεμη, καλή σχέση με την Τουρκία, η οποία θα είναι σχέση αμοιβαίας κατανόησης των θέσεων της κάθε χώρας, πάντοτε με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο», κάνοντας ξεκάθαρη την προσήλωση της κυβέρνησης στις διευθετήσεις που προωθούν ΗΠΑ - ΕΕ.

Ο Ρ. Τ. Ερντογάν, μιλώντας σε εκδήλωση για την ημέρα, πανηγύρισε επειδή «στις 30 Αυγούστου νικήσαμε τον εχθρό που λέρωσε την Ανατολή με τις λερωμένες μπότες του. Νικήσαμε τον στρατό εισβολής των Ελλήνων» και επειδή «στις 26 Αυγούστου του 1922 ο στρατός μας ξεκίνησε τη μεγάλη επίθεση με την εντολή από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο ηρωικός στρατός μας διέλυσε τα εχθρικά μέτωπα και στις 30 Αυγούστου διέλυσε ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών δυνάμεων εισβολής, και άνοιξε τον δρόμο προς τη Σμύρνη», φτάνοντας να αναφέρει και ότι «οι Ελληνες κατέστρεψαν και έκαψαν τη Σμύρνη»...

Θυμίζουμε ότι η ΝΑΤΟική Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων (LANDCOM), που εδρεύει στη Σμύρνη, συνεχάρη σε ανάρτησή της την Τουρκία για τη «Μέρα Νίκης», ευχαριστώντας «την Τουρκία για τη φιλοξενία μας» και τονίζοντας πως «η Τουρκία και το ΝΑΤΟ είναι ισχυρότεροι και ασφαλέστεροι μαζί», κίνηση που προκάλεσε την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης.

Γυμνάσια ΗΠΑ - Τουρκίας

Την ίδια περίοδο, και ενώ προ ημερών βρέθηκαν στην Αγκυρα μια σειρά Αμερικανοί αξιωματούχοι (μεταξύ τους και ο Εϊμος Χοκστάιν, στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, γνωστός για τον ρόλο του στις ενεργειακές κολιγιές) για να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, συνεχίστηκαν και διάφορα γυμνάσια ΗΠΑ - Τουρκίας. Ετσι, το νεότερο αεροπλανοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, «USS Gerald R. Ford», βρέθηκε προ ημερών (25/8) στην Αττάλεια της Τουρκίας, για προγραμματισμένη επίσκεψη στο λιμάνι, παρέχοντας - σύμφωνα με επίσημη αμερικανική ενημέρωση - «την ευκαιρία να ενισχυθεί η ισχυρή συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας». Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, πριν φτάσουν στην Αττάλεια το αεροπλανοφόρο και η ομάδα συνοδείας του «πραγματοποίησαν μια σειρά συντονισμένων εκδηλώσεων με πλοία του τουρκικού Ναυτικού (TCG) "Anadolu", "Goksu", "Gediz", "Imbat", "Meltem, "Burakreis" και F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, KC-135 και P-72, για την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των συνεργατών και την επίδειξη δέσμευσης για την ασφάλεια στη Μεσόγειο».

Επιπλέον, πρόσφατα κατέπλευσε στην Κωνσταντινούπολη το βασικό πλοίο του 6ου Στόλου των ΗΠΑ, «USS Mount Whitney» (LCC 20), ενώ το καταδρομικό «USS Normandy» (CG 60), εξοπλισμένο με κατευθυνόμενους πυραύλους, επισκέφτηκε τη βάση «Aksaz» (στη Μαρμαρίδα, απέναντι από τη Ρόδο).

Τεταμένη ατμόσφαιρα στην Κύπρο

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η συζήτηση για την «ασφάλεια» και τη «σταθερότητα» στην ευρύτερη περιοχή αποκτά νέες διαστάσεις εν μέσω και των εντάσεων που συνεχίζονται στην Κύπρο, ύστερα από την πρόσφατη επίθεση που έγινε σε μουσουλμανικό τέμενος στη Λεμεσό.

Τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν χτες νέες δηλώσεις Τουρκοκυπρίων αξιωματούχων που κατήγγειλαν ότι «οι επιθέσεις έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και αποτελούν κίνδυνο», αλλά και ότι «δεν ενημερωθήκαμε για τη σύλληψη ή την τιμωρία των υπαίτιων (...) η διοίκηση στον νότο (σ.σ. η κυπριακή κυβέρνηση) ανέχεται τις επιθέσεις και αυτό ενθαρρύνει όσους τις κάνουν...». Σημειωτέον, στη Λεμεσό εμφανίστηκαν σε τοίχους και συνθήματα να γράφουν «Μετανάστες - Ισλάμ, δεν είστε ευπρόσδεκτοι». Πολλοί συνδέουν την κατάσταση αυτή και με την ένταση που επικρατεί στην επαρχία της Πάφου, όπου σημειώθηκαν επιθέσεις σε σπίτια και μαγαζιά προσφύγων (στην πλειοψηφία τους Σύρων, μουσουλμάνων), με τη συμμετοχή και φασιστοειδών από διάφορες περιοχές του νησιού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ